wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozbudowa oczka
Autor Wiadomość
Artur 
Administrator

Wysłany: 2011-05-03, 13:21   

obok mojego oczka rośnie Orzech włoski sąsiada, nigdy nie wybierałem z wody liści i wszystko rosło jak szalone. Wiec jako takie liście Orzecha nie są szkodliwe.
Jeśli chodzi o wzrost roślin w oczku wodnym. Bo dla roślin ogrodowych każda część Orzecha włoskiego jest w jakimś stopniu szkodliwa.

adamo2280 
Początkujący

Wysłany: 2011-05-03, 15:01   

a macie jakiś pomysł na rbzbudowę tego co jest co jest aktualnie

Sadownik 
Bywalec

Wysłany: 2011-05-03, 15:04   

wszystko zależy jak duże to chcesz??
wyciągnąć folie, łopata do reki...

Vanka 
Przyjaciel forum

Pomogła: 85 razy
Wysłany: 2011-05-04, 17:01   

adamo2280 napisał/a:
to drzewo to orzech włoski i czy nie będzie on robił problemu ( spadające orzechy , liście ) ale w sumie można na ten czas rozłożyć siatkę t

U mnie orzech rośnie dwa metry od oczka.

adamo2280 
Początkujący

Wysłany: 2011-05-07, 16:04   

witam ja myślę nad czymś takim
http://www.occur.pl/image,ebe94aaa3a.html
http://www.occur.pl/image,4c06cf51fe.html
nie zbyt dobrze to widać ale na tym drugim zdjęciu zrobiłem obrys sznurkiem , tylko zastanawiam się czy nie za duże to będzie

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2011-05-07, 18:55   

Jak przekroczy 30m2 lustra wody-masz przechlapane-musisz starać się o pozwolenie. Jak będzie do 30m-wystarczy samo zgłoszenie.Kształt fajny-mnie się podoba.

adamo2280 
Początkujący

Wysłany: 2011-05-08, 08:33   

dziękuje gosik za opinia no i nie wiedziałem o tym że trzeba to zgłosić , ale to to muszę zgłosić przed wykopaniem dołka czy jak już będzie oczko zrobione

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2011-05-08, 08:39   

Zgłoszenie oczka poniżej 30m2 przed wbiciem łopaty. Po 30 dniach jak nie dostaniesz z urzędu sprzeciwu możesz kopać. A jak już Gosik napisała dla oczek o powierzchni pow. 30m2 trzeba uzyskać pozwolenie na budowę - analogiczne jak przy budowie domu niestety. Szczegóły we właściwym urzędzie. I lepiej dopełnić tych formalności bo jak ktoś kiedyś podpieprzy to nie dość, że trzeba będzie zakopać to jeszcze sporą karę zapłacić.

kaer 
Początkujący

Wysłany: 2011-05-08, 08:40   

według prawa budowlanego, oczka wodne powyzej 30m2 wymagaja pozwolenia na budowę, a co zatym idzie projekt i inne dokumenty. czyli nie mozna rozpocząć budowy przed załatwieniem formalności. oczka do 30m2 podlegają zgłoszeniu, ale i tu trzeba czekać 30 dni od zgłoszenia w wydziale budownictwa w starostwie. jezeli po 30 dniach urząd nie wyśle żadnego pisma tzw. cicha zgoda, to można rozpocząć prace. ;)

adamo2280 
Początkujący

Wysłany: 2011-05-08, 09:01   

aha rozumiem , a tutaj mam jeszcze mały kłopot a mianowicie niewielki spadek terenu a mianowicie przy tym obecnym oczku jak jest pełne to z jednej strony lustro wody jest na równi z trawnikiem patrząc tak gdzie jest półka a od strony strumyka jakieś 10- 15 cm od lustra wody do trawnika ,no i jeszcze takie pytanie jaki kamień zastosować do wysypania na połączenie lini brzegowej z trawnikiem , i czy coś pod ten kameń podłożyć żeby trawa nie rosła .

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2011-05-31, 20:31   

adamo2280 napisał/a:
aha rozumiem , a tutaj mam jeszcze mały kłopot a mianowicie niewielki spadek terenu a mianowicie przy tym obecnym oczku jak jest pełne to z jednej strony lustro wody jest na równi z trawnikiem patrząc tak gdzie jest półka Tu zrobisz nasyp z ziemi a od strony strumyka jakieś 10- 15 cm od lustra wody do trawnika Tu zostawisz wysokość ,no i jeszcze takie pytanie jaki kamień zastosować do wysypania na połączenie linii brzegowej z trawnikiem , i czy coś pod ten kamień podłożyć żeby trawa nie rosła .
Najlepiej pod kamienie połóż geowłókninę lub taką, ogrodową siatkę przeciwsłoneczną-czarna z bardzo drobnymi, prawie niewidocznymi oczkami.

adamo2280 
Początkujący

Wysłany: 2015-07-03, 13:30   kontynuacja tematu

witam po kilku latach niestety moja rozbudowa ucichła ale wziąłem się znów a więc dla przypomnienia koncepcja się trochę zmieniła ale może wżucę kilka fot z wykopaliska czeka ma folię ale zapytam co jeszcze zrobić a co zostawić bo nadal jestem laikiem ale może foto

[ Dodano: 2015-07-03, 15:38 ]
szybka dopiska o co mi chodzi a więc tam gdzie jest to mniejsze oczko tam chcę wstawić kamień na środku i chciałbym aby z niego się wylewała woda takie bijące źródło do niego mam zamiar podpiąć tą beczkę ( filtr) po oczyszczeniu , i chciałbym się podpiąć deszczówką nie wiem czy mi się to tak uda to zmontować no ale ... w okół kamienia chciałbym wysypać kamieniem aż do samego oka tylko się zastanawiam jaki kamień zastosować , no i przy okazji zakryć folię , w oku zrobiłem kilka półek boje się rozkładania foli bo będzie dużo zagięć no i mam dylemat jak zakryć uchronić ją przed kotem znaczy chodzi mi o linię brzegową czy coś wten teges no i żeby to jakoś wyglądało to chyba tyle , ( w poniedziałek będe miał folię ) :?

adamo2280 
Początkujący

Wysłany: 2015-07-07, 21:22   

folia rozłożona nie było tak fajnie ale się udało 8) teraz zastanawiam się ile mi wejdzie kamienia na linię brzegową :-( bo nie bardzo wiem jak to obliczyć może jakaś pop. i jak oddzielić oko od trawnika i jeszcze jedno pytanko mam nadmiar folii pomyłka w obliczeniach co z nią zrobić ?

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2015-07-08, 05:31   

Zakopać i zamaskować. 5 lat na tym forum nauczyło mnie, że wcześniej czy później przychodzi chęć powiększania, kombinowania i zmieniania brzegów więc folia się może przydać ;)

Maglia 
Bywalec

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2015-07-08, 07:44   

Tak, nadmiar folii zakop, na wszelki wypadek.
A oczko mozesz oddzielic od trawy jakimś obrzeżem do trawnikow, lub kostką. Ja mam kostką tak jak wszystkie rabaty i u mnie to sie sprawdza.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu