obok mojego oczka rośnie Orzech włoski sąsiada, nigdy nie wybierałem z wody liści i wszystko rosło jak szalone. Wiec jako takie liście Orzecha nie są szkodliwe.
Jeśli chodzi o wzrost roślin w oczku wodnym. Bo dla roślin ogrodowych każda część Orzecha włoskiego jest w jakimś stopniu szkodliwa.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-05-07, 18:55
Jak przekroczy 30m2 lustra wody-masz przechlapane-musisz starać się o pozwolenie. Jak będzie do 30m-wystarczy samo zgłoszenie.Kształt fajny-mnie się podoba.
dziękuje gosik za opinia no i nie wiedziałem o tym że trzeba to zgłosić , ale to to muszę zgłosić przed wykopaniem dołka czy jak już będzie oczko zrobione
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2011-05-08, 08:39
Zgłoszenie oczka poniżej 30m2 przed wbiciem łopaty. Po 30 dniach jak nie dostaniesz z urzędu sprzeciwu możesz kopać. A jak już Gosik napisała dla oczek o powierzchni pow. 30m2 trzeba uzyskać pozwolenie na budowę - analogiczne jak przy budowie domu niestety. Szczegóły we właściwym urzędzie. I lepiej dopełnić tych formalności bo jak ktoś kiedyś podpieprzy to nie dość, że trzeba będzie zakopać to jeszcze sporą karę zapłacić.
według prawa budowlanego, oczka wodne powyzej 30m2 wymagaja pozwolenia na budowę, a co zatym idzie projekt i inne dokumenty. czyli nie mozna rozpocząć budowy przed załatwieniem formalności. oczka do 30m2 podlegają zgłoszeniu, ale i tu trzeba czekać 30 dni od zgłoszenia w wydziale budownictwa w starostwie. jezeli po 30 dniach urząd nie wyśle żadnego pisma tzw. cicha zgoda, to można rozpocząć prace.
aha rozumiem , a tutaj mam jeszcze mały kłopot a mianowicie niewielki spadek terenu a mianowicie przy tym obecnym oczku jak jest pełne to z jednej strony lustro wody jest na równi z trawnikiem patrząc tak gdzie jest półka a od strony strumyka jakieś 10- 15 cm od lustra wody do trawnika ,no i jeszcze takie pytanie jaki kamień zastosować do wysypania na połączenie lini brzegowej z trawnikiem , i czy coś pod ten kameń podłożyć żeby trawa nie rosła .
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-05-31, 20:31
adamo2280 napisał/a:
aha rozumiem , a tutaj mam jeszcze mały kłopot a mianowicie niewielki spadek terenu a mianowicie przy tym obecnym oczku jak jest pełne to z jednej strony lustro wody jest na równi z trawnikiem patrząc tak gdzie jest półka Tu zrobisz nasyp z ziemi a od strony strumyka jakieś 10- 15 cm od lustra wody do trawnika Tu zostawisz wysokość ,no i jeszcze takie pytanie jaki kamień zastosować do wysypania na połączenie linii brzegowej z trawnikiem , i czy coś pod ten kamień podłożyć żeby trawa nie rosła .
Najlepiej pod kamienie połóż geowłókninę lub taką, ogrodową siatkę przeciwsłoneczną-czarna z bardzo drobnymi, prawie niewidocznymi oczkami.
witam po kilku latach niestety moja rozbudowa ucichła ale wziąłem się znów a więc dla przypomnienia koncepcja się trochę zmieniła ale może wżucę kilka fot z wykopaliska czeka ma folię ale zapytam co jeszcze zrobić a co zostawić bo nadal jestem laikiem ale może foto
[ Dodano: 2015-07-03, 15:38 ]
szybka dopiska o co mi chodzi a więc tam gdzie jest to mniejsze oczko tam chcę wstawić kamień na środku i chciałbym aby z niego się wylewała woda takie bijące źródło do niego mam zamiar podpiąć tą beczkę ( filtr) po oczyszczeniu , i chciałbym się podpiąć deszczówką nie wiem czy mi się to tak uda to zmontować no ale ... w okół kamienia chciałbym wysypać kamieniem aż do samego oka tylko się zastanawiam jaki kamień zastosować , no i przy okazji zakryć folię , w oku zrobiłem kilka półek boje się rozkładania foli bo będzie dużo zagięć no i mam dylemat jak zakryć uchronić ją przed kotem znaczy chodzi mi o linię brzegową czy coś wten teges no i żeby to jakoś wyglądało to chyba tyle , ( w poniedziałek będe miał folię )
folia rozłożona nie było tak fajnie ale się udało teraz zastanawiam się ile mi wejdzie kamienia na linię brzegową bo nie bardzo wiem jak to obliczyć może jakaś pop. i jak oddzielić oko od trawnika i jeszcze jedno pytanko mam nadmiar folii pomyłka w obliczeniach co z nią zrobić ?
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2015-07-08, 05:31
Zakopać i zamaskować. 5 lat na tym forum nauczyło mnie, że wcześniej czy później przychodzi chęć powiększania, kombinowania i zmieniania brzegów więc folia się może przydać
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 16 Sie 2012 Posty: 222 Skąd: Pomorze
Wysłany: 2015-07-08, 07:44
Tak, nadmiar folii zakop, na wszelki wypadek.
A oczko mozesz oddzielic od trawy jakimś obrzeżem do trawnikow, lub kostką. Ja mam kostką tak jak wszystkie rabaty i u mnie to sie sprawdza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum