wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr do nietypowego projektu
Autor Wiadomość
Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-17, 00:57   

No tak wiem że te ciśnieniowe to takie tycie puszki :/ i że na 90% się nie nadadzą.

Ale padło tu w temacie hasło "cykl azotowy" i mino że w temacie "jak wykonać filtr" jestem już na 15tej stronie to nadal nie wiem o co kaman. :(

Proszę kogoś kto ogarnia budowanie filtrów by napisał jakie warstwy powinny się znaleźć w pierwszym pojemniku a jakie w drugim.

Nie wiem czy uda się mi zrobić wejście do 2go pojemnika od dołu o tak:

Jeśli nie starczy miejsca na takie rozwiązanie to chyba wybiorę takie:

Co i w jakich ilościach i jakiej kolejności układać w pojemnikach. Oczywiście w worki od cebuli się tez zaopatrzę.
Proszę jak małemu dziecku wytłumaczyć to od razu wszystko sobie zamówię :)

Czy jest jakiś sklep który jest waszym forumowym ulubieńcem (może być PW) w którym mógł będę wszystkie potrzebne mi materiały zamówić?
Tu w forumowym sklepie coś jest ale co z tego było by mi potrzebne i ile to nie wiem.
sklep z forum

Pamiętajmy ze 900pln (max 1000) na razie stanowi granice wydatków wiec na razie skupmy się na tym nieszczęsnym cyklu azotowym. Chyba ze ten "tysiak" spokojnie starczy na wnętrzności :)

PS. nadal nie wiem w kaja "sprężarkę" się zaopatrzyć. Będzie ona zasilać około 15tu kamieni. Po jednym na każde z oczek, dwa dla filtra (chyba), pojemnik uzdatniający wodę zasilającą układ i zapas być musi na wszelki wypadek.

drako 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-05-17, 11:46   

Szczery napisał/a:
A...
Co by musiało być w 2giej beczce? W waszych filtrach są torf, keramzyt, pumex lub inny porowaty materiał, pocięty peszel itp ale nie wiem co z tych materiałów odpowiada za "cykl azotowy". Może ktoś napisze jak by wykorzystał te pojemniki (krok po kroku, warstwami) tłumacząc co za co odpowiada by w takim plastikowym środowisko mogło kwitnąć życie.

W naszych filtrach na pewno nie ma torfu, jako medium. Niektórzy umieszczają go dla wygody w filtrze, na 2 tygodnie aby obniżył pH.
W drugiej beczce ma być siedlisko bakterii nitryfikacyjnych( żwir i porowate materiały o jak najbardziej rozwiniętej powierzchni: keramzyt, pumex, żużel, pocięty na plasterki peszel , plastikowe wióry, biobale i inne droższe w zakupie porowate materiały - np siatka reszlowa i podtynkowa, mata japońska, np. kaldnes itp), i to te złoża mają być napowietrzane, a nie filtr mechaniczny. Kupujesz te rzeczy na rachunek w ogrodniczym lub markecie do tego 2 beczki, 4 przejściówki po 5 zł, wiertło - otwornicę do plastiku za 5 zeta, 20 minut roboty i masz porządny filtr, o dużej pojemności.
Niektórzy z nas w drugiej beczce przetrzymuję także "robaczki" rozwielitki i inne organizmy czyszczące wodę.

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-17, 13:06   

Ślicznie dziękuje :)

w pierwszej beczce zasilanej od dołu pełniącej role filtra mechanicznego warstwami od dołu:
ruszt z 15cm nad dnem
szczotki (jaka dla nich alternatywa?)
nad nimi gąbki o duzej porowatości (lub co jak nie gąbki?)
i coś dla obciążenia? Jakąś warstwą kamieni lub czegoś grubego jeszcze?

W drugiej beczce którą postaram się też od dołu zasilać:
ruszt z 15cm nad dnem
napowietrzanie w jakiejś wygospodarowanej przestrzeni (2gi ruszt 10-15cm)
na to warstwami
najpierw to co tonie
przekładka (mata japońska)
znów coś cięźkiego lub peszel ale obciążony żwirem (żwir na macie japońskiej)
i nad tym jak starczy kasy K1 (kalenders)
poza K1 to wszystko w drugiej w workach po cebuli układać chyba? :)

beczki mam do dyspozycji 2x210l to chyba wystarczy.

A jeśli nie będę w stanie w 2giej beczce zrobić zasilania od dołu to jak warstwy poukładać?

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-17, 14:49   

Szczery napisał/a:
szczotki (jaka dla nich alternatywa?)

Prefiltr.
Ludzie kombinują z jakimiś przestrzennymi strukturami typu pozwijane siatki podtynkowe - aby na początku filtracji wyłapywać duże cząstki stałe. Ale pytam: po co rozkładać kupy ryb w filtrze, skoro można je we w miarę łatwy sposób usunąć od razu z układu?
Jak nie chcesz cyklonu/vorteksu/swirl filtra, to - a masz do dyspozycji różnicę wysokości, bo przymierzasz się do układu raczej niegrawitacyjnego
- możesz też zrobić fajny filtr sitowy
np. http://www.youtube.com/watch?v=uc9qF7VVPAY
Kolejność złóż w drugim filtrze nie jest specjalnie istotna, bo przerabia on oczyszczoną mechanicznie wodę. Oczywiście względy o których piszesz - utrzymanie napowietrzanego złoża - decydują.
Zamiast robić jakieś obciążanie żwirem, zazwyczaj pakuje się medium do worków raszlowych, na to parę kamieni i jest ok.
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-18, 05:30   

Myślisz by pierwszą będzkę tak zabudować?

http://www.thepondforum.c...rel-Pond-Filter

rozumiem że siłę odśrodkową się tu wykorzystuje do oddzielenia z wody grubszych zanieczyszeń?
Wygląda na bardzo proste w rudowię więc czemu nie :)

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-18, 07:50   

Szczery napisał/a:
Myślisz by pierwszą będzkę tak zabudować?

http://www.thepondforum.c...rel-Pond-Filter

rozumiem że siłę odśrodkową się tu wykorzystuje do oddzielenia z wody grubszych zanieczyszeń?
Wygląda na bardzo proste w rudowię więc czemu nie :)

Na pewno nie zaszkodzi. Clue takiego filtra stanowi dół stożka na jego dnie, z zaworem czy mechanizmem spustowym regularnie usuwającym osad. Jak tego nie ma, to na dnie cyklonu robi się niezły smród. Ja zastosuję rodzaj syfonu i pompę wyrzucającą wodę z pralki automatycznej, włączaną na parę/naście sekund (regulacja) kilka razy na dobę.
Akurat mam pod ręką wczorajsze zdjęcie z budowy cyklonu. Łączenie PE z PCV: opalarka i pistolet z klejem na gorąco.
Nie pytaj, jak wyszło.
Zresztą, odpowiem: brzydko...
...ale solidnie.
Zresztą, zastanawiam się, czy całości nie wylaminuję z zewnątrz żywicą poliestrową i matą szklaną. Dla pewności, że coś się nie odspoi i zacznie przeciekać, bo będę miał to wkopane pod powierzchnią terenu.
Stożek w beczce robię pianką poliuretanową, którą wyprawię z wierzchu betonem z siatką podtynkową + jakąś żywicą + jakąś farbą. Na dnie beczki rzecz jasna dziura wyżej wspomnianego odpływu.
[/b]

[ Dodano: 2014-05-18, 11:49 ]
Szczery napisał/a:

Oj, sprostowanie, naprodukowałem się o cyklonie, a Ty pytałeś o rozprowadzeniu wody na dnie zwykłego filtra. Zapewne ruch wirowy w jakimś stopniu będzie sprzyjał osiadaniu na dnie zanieczyszczeń, tylko należałoby jeszcze zadbać o ich w miarę częste usuwanie.

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-18, 15:59   

Myślisz że ten kształt pojemnika wystarczy za "stożek" dla cyklonu?

dodatkowe atuty to kranik w dnie już wbudowany. Właśnie takie mam dwa pojemniki.

Ewentualnie jak możesz to wrzuc mi tu link do instrukcji jak cyklon DIY się buduje. :)

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-18, 17:53   

Szczery napisał/a:
Myślisz że ten kształt pojemnika wystarczy za "stożek" dla cyklonu?

Obrazek

dodatkowe atuty to kranik w dnie już wbudowany. Właśnie takie mam dwa pojemniki.

Ewentualnie jak możesz to wrzuc mi tu link do instrukcji jak cyklon DIY się buduje. :)

Myślałem o tym zbiorniku na deszczówkę, nawet dla mnie byłby lepszy ze względu na większą średnicę, jedynie brakowało mi trochę wysokości, żeby zmieścić stożek na osad.
Ale i tak można byłoby wylać na dnie taki stożek, nie za wysoki niestety, ale lepsze to niż płaskie dno.
Tu masz model.

Odwirowana z osadu woda odbierana jest z okolicy środka zbiornika. Można w tym celu przebić ścianę z boku i doprowadzić do osi zbiornika rurę z kolankiem skierowanym pionowo w górę w kierunku powierzchni. Dobrze jest dołożyć filtr sitowy na tym odpływie (na modelu odbiór wody jest w górę do innego filterka, ale powinno być tak, jak tu piszę).
Coś w tym stylu:

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-19, 00:29   

Szkoda że prawie 200zł ale kształt by pewnie do takiego cyklonu pasował idealnie :)
http://www.marseplast.com...ne/zl_180_d.jpg

lub jakby coś takiego zaadoptować (ale pewnie jeszcze droższe...
http://pictures.trader.pl...4990829.jpg.jpg

Tak z ciekawości:
Istnieją jakieś tanie "pojemniki" z których można coś takiego wykonać?

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-19, 08:29   

Szczery napisał/a:
Szkoda że prawie 200zł ale kształt by pewnie do takiego cyklonu pasował idealnie :)
http://www.marseplast.com...ne/zl_180_d.jpg

lub jakby coś takiego zaadoptować (ale pewnie jeszcze droższe...
http://pictures.trader.pl...4990829.jpg.jpg

Tak z ciekawości:
Istnieją jakieś tanie "pojemniki" z których można coś takiego wykonać?

To pierwsze za 180 pln bardzo fajne, jaka średnica? Ja niczego takiego nie znalazłem, dlatego robię filtr z beczki. Myślałem nawet o wydzierganiu go z laminatu. Na razie moja beczka 58cm może wystarczy, ale wolałbym przy zakładanych przepływach mieć zbiornik większej średnicy.

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-19, 11:04   

http://www.marseplast.com...orniki_rolne/2/

rysunki techniczne sa tu umieszczone nawet więc wszystkie wymiary jak na dłoni.
Ten pojemnik ma "tylko" 100l pojemności.

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-22, 16:39   

Witam ponownie.
Tak sobie buduje to ustrojstwo i w pewnym momencie olśniło mnie.
Ktoś tu wcześniej napisał bym wodę do filtra pobierał z dna pojemników by więcej syfu (odchody itp) było zasysane. Jednak nic mi to chyba nie da gdyż pojemniki musza być przecież "odseparowane" od siebie.
Woda może ale robaczki nie mogą się miedzy pojemnikami mieszać... Na wejściach rur przelewowych do filtra muszę umieścić sitka o oczkach 0.5mm.

Teraz to dopiero pewnie mam problem, co?
Możecie polecić mi jakieś dobre forum akwarystyczne? Taki układ to chyba bardziej do nich już pasuje jak tu. :P
Choć czytając wasze przeboje z oczkami podejrzewam ze i tu się znajdzie paru artystów którzy podejmą rękawice :D

Może poza tym dużym filtrem wody zastosować do każdego pojemnika mały filierek tego typu by tylko syf z dna zbierał?
NP: rurka z podłączonym powietrzem i przelewem na gąbkę w koszyczku.

A to taki mój mały schemat tego co buduje uwzględniając już wasze sugestie...

PS: co do pojemnika do podajnika pasz to na następnej stronie jest o pojemności 180l.
Średnica 700, wysokość całkowita 1000, średnica "spustu" 100...
Idealny na wasze potrzeby. Tylko ceny nie znalazłem :/

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-07-28, 17:23   

Witam.
:)
jakby kogoś to interesowało to projekt ruszył z miesiąc temu, może trochę więcej.
Filtry działają jak należy, automatyką do sterowania pomp też (miały być trzy a są cztery), woda krąży w obiegu zamkniętym i tylko przez 1h dziennie układ przechodzi w tryb wymiany części wody na świeżą.
Jedzynie filterki (sitka) na przelewach muszę czyścić raz na dobę bo te drobne robaczki potrafią prawie całkowicie zątkać przepływ. Chyba przed drobnym sitkiem umieszcze grubsze ale o wiekrzej powierzchni.

Fotki chcecie?

jacula 
Bywalec

Wysłany: 2014-07-28, 19:01   

tak wrzuć jak możesz fotki :)

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu