wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
filtr beczkowy 2pytania
Autor Wiadomość
dm82 
Uczestnik

Wysłany: 2014-03-25, 09:23   

Beczka ma 80 cm wysokości a średnice to 40 cm przy deklu 50 cm na środku i 37 przy dnie. Lepsza by była taka o jednolitej średnicy w odcinku środkowym, ale niestety nie mam takiej.
Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-03-25, 17:33, w całości zmieniany 1 raz  

dziadzia 
Uczestnik

Wysłany: 2014-04-10, 16:20   

A czy warto w filtrze np gąbki lub iinną warstwę włożyć w fizeline? Ponoć tez dobrze filtruje wodę :-)
Moje Oczko Wodne na RODOS. http://forum.oczkowodne.n...p=162101#162101

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-04-10, 20:21   

Myślę, że nie.
Filtr nie może być za szczelny, a w filtracji mechanicznej (wstępnej) tym bardziej, gdzie dosyć duże zanieczyszczenia osiadają na złożu.
Drobne złoże od razu się zapcha, a fizelina w szczególności.

dziadzia 
Uczestnik

Wysłany: 2014-04-11, 01:08   

Czyli to dobrze że mój nie jest tak mocno upchany i woda ma w miarę dobry przepływ :-) a tak kiedyś gdzieś widziałem tą fizelinę, zanim znalazłem to forum i sobie powoli kupowałem materiały, i mi teraz została :-)
Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-04-13, 20:44, w całości zmieniany 1 raz  

crashq3tf 
Bywalec

Wysłany: 2014-04-11, 09:41   

Hej cieszę się że inny nowi oczko maniacy ciągną mój temat :) , ja już to mam z głowy zastosowałem 2 beczki jedna 120l i druga 60l . Do 1m widać dno spokojnie ostatnio sadziłem lilie wodne woda się zmąciła nic nie było widać po dwóch dniach już widać dno :) . Miałem zrobić tak że pierwsza beczka na kaskadę miała być ta 60l ale niestety nie dało się tego tak zrobić więc pierwszą mam na kaskadę 120l złoża peszle , maty kokosowe , gąbki , żwir , i u góry większe kamienie . A w tej drugiej mam tak na spodzie peszle i żużel potem grubszy żwir do samej góry . Wlew mam od spodu tej60l woda jest wypychana do góry i na wężu mam zawór przeciw zwrotny , jak wypcha wodę do góry to się przelewa do 120l beczki woda leci na dół i wypycha pod ciśnieniem do góry poprzez warstwy filtracyjne i leci drugim otworem na kaskadę nic nie straciłem na wydajności pompy :) . Jestem zadowolony bardzo filtr chodzi może 5 dni a juz widać do spodu :)

Tintin 
Bywalec

Wysłany: 2014-04-13, 20:27   

witam,
a ja chcę zastosować taki schemat: filtr z beczki ok 100 l pompa 3500 l/h podniesienie na ok 90 cm od powierzchni tafli wody do wlotu do filtra

czy to spełni swoje zadanie ??
Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-04-13, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-04-14, 10:09   

Narysowałeś filtr zraszany.
Jako jedyna beczka w Twoim oczku, szybko się zapcha. Woda będzie przelewać się górą. Ciągłe czyszczenie górnego złoża.
Taki filtr może pracować jako kolejna beka w systemie, po wstępnym oczyszczeniu wody z większych zanieczyszczeń.

Tintin 
Bywalec

Wysłany: 2014-04-14, 10:27   

Adacho napisał/a:
Narysowałeś filtr zraszany.
Jako jedyna beczka w Twoim oczku, szybko się zapcha. Woda będzie przelewać się górą. Ciągłe czyszczenie górnego złoża.
Taki filtr może pracować jako kolejna beka w systemie, po wstępnym oczyszczeniu wody z większych zanieczyszczeń.

Adacho, to ma byc jedyny filtr, z niego woda ma sie lac do stumyka i wtedy do oczka. Właśnie chodzi mi o to żeby grubsze zanieczyszczenie wyeliminować, reszte powinnien załatwiś strumyk. A może masz jakis inny schemat żeby sie tak nie zapychał. Mam słabą pompe 3600 l/h

czester 1 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-04-14, 11:06   

tak jak na rysunku ale odpływy na odwrót. czyli zasilanie od dołu, a odpływ z góry beczki

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-04-14, 11:09   

Jak beczka ma być filtrem wstępnym, to poprawiłem rysunek.
Nad dno daj ruszt, wlot przedłuż do 3/4 głęb. beczki - nawierć otwory fi 10 w rurze, wylot podnieś wyżej,- żeby całe złoże było w wodzie, do beczki włóż same szczotki.

Tintin 
Bywalec

Wysłany: 2014-04-14, 22:21   

Chyba jednak zrobie zasilany od dołu

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-04-15, 07:00   

Od dołu jest lepiej, ale na szczotkach i tak osadzi się zaraz nad rusztem warstwa glonów.
Powierzchnia kontaktu szczotek z brudną, wpływającą do filtra wodą, musi być jak największa.
Pamiętaj o zaworze zwrotnym.

Bartosz888 
Uczestnik

Wysłany: 2014-04-15, 07:43   

Witam
U mnie w pierwszym pojemniku wyjdzie około 30 szczotek .
Mam już 10 x fi12/60 cm długie orginalne do bioklar .
Kupiłem tez te do rynien fi10/90 długie mam ich 10
Niewiem czy ciąć je na pól czy dokupić najstepne , amfora ma 120 cm wysokości i spokojne wejdą te długie , ale czy daje to coś wiecej ze dłuższe , czy krótkie to samo ?

Tintin 
Bywalec

Wysłany: 2014-04-15, 09:30   

Szukam szukam i nie moge znaleść. Gdzie moge kupić wszystkie niezbędne rzeczy jak śrubunki itp. mam WĄŻ SSAWNO-TŁOCZNY 5/4"- wew. 32mm

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-04-15, 12:49   

Tintin napisał/a:
Szukam szukam i nie moge znaleść. Gdzie moge kupić wszystkie niezbędne rzeczy jak śrubunki itp. mam WĄŻ SSAWNO-TŁOCZNY 5/4"- wew. 32mm

Nie dalej niż dzisiaj rano widziałem to w Castoramie - złączki do wody, włącznie z dużymi średnicami. Gdzieś tu Luzio dawał linka do złączek redukcyjnych do węży dwóch średnic.

Co do zasilenia filtra - wszyscy upierają się, aby prowadzić przewód w środku beczki w kierunku dolnego drenażu, przebijając złoże.
Ja nie lubię bałaganu wewnątrz filtra, dlatego, pomimo pewnych trudności z zabezpieczeniem przewodu na zewnątrz, będę go prowadził tak (w rzeczywistości prawie po ścianie beczki):

Kwestia przelewu (o ile go ktoś tam przewiduje) identyczna wbrew pozorom, jak przy przewodzie wewnątrz beczki - trzeba z niego wodę poprowadzić we właściwym kierunku, choćby do górnej partii beczki, a przy - takim jak moim - napływie grawitacyjnym z oczka do filtra - poziom w przelewie będzie utrzymywał się prawie równy ze zwierciadłem wody w oczku, oczywiście nieco obniżony o wielkość strat na przepływie pomiędzy oczkiem a przelewem.
Jedyna istotna różnica: trzeba szczególnie dobrze wykonać przejście przez ściankę beczki, bo na tej głębokości działa większe ciśnienie.
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu