wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
oczko Prosze o pomoc
Autor Wiadomość
krzysztof988 
Bywalec

Wysłany: 2012-05-03, 22:06   

Jeśli masz glinę to nie licz na napływ wody od dna, kombinuj górą - przelewem może obok oczka dołek z pompą do przelewu jesli masz prąd, jak nie to wiqderko jak pisze kolega, lecz nie wyżej niż poziom wody gruntowej, nawet jak dolejesz wiaderkiem to po czasie wyrówna się do poziomu wody gruntoej natury nie oszukasz, musisz się zdeydować czego oczekujesz.Oczko szczelne to brak problemu z ubytkiem wody ( wyjątek to parowanie) naturalne to różne poziomy wody przy suszy to problem. Moja rada to wyłóż folią i zajmij się resztą - jest czym . Przy oczku musisz dbać o rośliny i ryby - jeśli będziesz miał rybki mniej zmartwień ( poziomy wody ) to więcej przyjemnosci. Pokombinuj Na początku, by zapełnić wodą oczko, a potem kożystaj z uroku. Mam koleżankę, która lubi się umartwiać z byle powodu, ale jak nioe ma powodu to jest chora :)
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=5520

pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-05-20, 21:00   

Mam taki pomysl w wykopanej dziurze gdzie sie zbiera woda zrobie delikatny przelew z filtrem do oczka ktore wykopie ponizej i ktore bedzie wylozone folia i zatrzyma to ta wode ktora sie zbiera .Jak myslicie dobry pomysl??????

[ Dodano: 2012-05-20, 23:50 ]

pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-06-24, 17:43   

pomoze ktos dziekuje

rewi 
Moderator
Mini Oczko Wodne

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2012-06-24, 17:53   

Chodzi Ci o to, że w tym miejscu ma się zbierać nadmiar wody?
W sumie to dobry pomysł zawsze później możesz uzupełnić braki w oczku ;)

Moje Oczko Wodne
Ogród i rośliny

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-06-25, 19:01   

Moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie kombinujesz, zamiast zastosować sprawdzone rozwiązania.
Jak daleko masz dom od miejsca, gdzie chcesz wykopać oczko? Chodzi mi o podciągnięcie prądu.

aquarius 
Bywalec

Wysłany: 2012-06-25, 20:54   

pawel9 nie za bardzo rozumiem twój zamysł. Czy ma to być jedno oczko z spadem z jednej strony gdzie woda się będzie przelewać i wracać przy pomocy pompy z powrotem, czy chcesz tam trzymać nadmiar wody? Bo ni jak nie kumam. ;)

pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-06-25, 23:46   

TO juz tlumacze tam gdzie widac wode zbiera mi sie woda gruntowa ale przy suszy znika ,tej wody podczas deszczu jest tam sporo,i z tego miejsca miala by sie ona przelewac do oczka ktore bylo by wylozone folia ktore znajdowalo by sie nizej .folia by powodowala to ze woda by sie utrzymywala .jak myslicie. Tam gdzie widac wode woda zbiera sie na zasadzie takiej ze wybija po deszczu z pod ziemi.

[ Dodano: 2012-06-26, 00:48 ]
aquarius, witaj i co myslisz o moim poscie odpisz na temacie ok

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2012-06-26, 10:23   

Myślę, że nie warto sobie zawracać głowy tym, że po większych deszczach pojawi się tam woda. Szczelne oczko gwarantuje, że i tak tej wody Ci nie zabraknie. Bo duży deszcz uzupełni stan wody.

Spodziewałbym się tu innego problemu. Jeżeli wody gruntowe masz wysokie to może Ci rozmywać brzegi i zawsze będziesz miał kupe roboty z utrzymaniem ładnej lini brzegowej. Dodatkowo szybka zima po obfitej jesieni może deformować wszystko.

Nie wiem czy jest sens sobie zawracać głowę "zyskami" z tej wody. :?

PAWEŁ

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2012-06-26, 14:44   

[quote="pawel9"]Mam taki pomysl w wykopanej dziurze gdzie sie zbiera woda zrobie delikatny przelew z filtrem do oczka ktore wykopie ponizej i ktore bedzie wylozone folia i zatrzyma to ta wode ktora sie zbiera .Jak myslicie dobry pomysl??????

Kiepski pomysł. Jeżeli wody gruntowe są wysoko, a Ty zrobisz oczko niżej, to po każdym deszczu katastrofa "oczkowa" gotowa. Nie daj boże ulewy ( które są coraz częściej), a Twoje niżej usytuowane oczko będzie całkowicie zalane. Wiem co mówię, przeszłam takie zalewania i robiłam podmurówkę wokół oczka. Jak chcesz zobaczyć całkowicie zalewane oczko przez deszcze, a w tym wody gruntowe, spojrzyj w moją galerię ( oczko z 2010r)

aquarius 
Bywalec

Wysłany: 2012-06-26, 14:52   

No to już rozumiem. Ale przyjdzie moment, że nie będziesz w stanie zapanować nad jej stanem, no chyba, że masz znajomości z Wszechmogącym. ;) . I wtedy katastrofa gotowa. Słusznie Cię ostrzega Gosik na własnej skórze doświadczyła, co to znaczy mieć za dużo wody w oczku i doskonale wie co mówi. Zaufaj sprawdzonym metodom. Nie kombinuj bo wody w oczku, aż tyle nie ubywa. A poza tym, jak pisałeś chciałbyś uzupełniać oczko, ale w upalne dni i tak nie będziesz miał czym, bo tam wody gruntowej nie będzie. A w deszczowe, to i w oczku wody nie zabraknie. Więc podsumowując nie widzę sensu takiego rozwiązania. I nie umieszczaj oczka w takim miejscu bo możesz mieć kiedyś problem. Wody nie okiełznasz. Mieszkam na terenie zalewowym i wierz mi, wiem co mówię. :)

pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-06-26, 21:45   

Ale w tym miejscu gdzie widac wode ona sie zbiera ale po paru dniach wsiaka wiec musial bym uszczelnic a wtedy nie bedzie ona miala jak sie dostac ,stad pomysl jednej dziury w ktorej zbiera sie woda a z niej przelew do uszczelnionego oczka w ktorym ona bedzie sie utrzymywala .proste .Jesli tej wody bedzie za duzo w oczku to tam bedzie przelew bo teren jest spadzisty.nie bardzo rozumiem co radzicie by zapelnic woda oczko, jaki macie pomysl nie mam jak pociagnac tam wody z kranu za daleko to jest jedyna woda jaka moge wykorzystac .

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2012-06-27, 10:45   

Zaproś strażaków-napompują ci wody ile będziesz chciał. Wcale nie żartuję-sąsiedzi, którzy mieszkają troszkę dalej ode mnie tak właśnie zrobili.

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2012-06-28, 14:03   

Możesz zrobić jak uważasz. Nam się wydaje, że to nie najlepszy pomysł z różnych względów. Jednak Ty możesz pomysł wdrożyć i zobaczyć za i przeciw. :lol:

PAWEŁ

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu