wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
oczko Prosze o pomoc
Autor Wiadomość
pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-05-01, 22:34   oczko Prosze o pomoc

Witam mam pytanie.Potrzebuje pomocy a mianowicie przydzielono mi ogrod w ktorym znajduje sie wykopana przez poprzednika dziura o wielkosci 50 na 50 cm w ktorej zbiera sie woda i utrzymuje sie bardzo dlugo .Moje pytanie jesli bym powiekszyl dziure czy mogl bym zrobic z tego oczko wodne dzis gdy rozkopalem ja troszke to po wykopaniu 30 cm ziemi znajduje sie w okolo glina pod ziemia mysle ze utrzymuje sie z tego powodu tam woda.Ale czy woda nie bedzie uciekac jak to zrobic wylozyc folia w foli dziury i nie wiem czy woda naplywa od dna czy scianami dziury jak to zrobic prosze o pomoc.

duzers 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-05-01, 23:13   

Powiększ dziurę i się przekonasz,jeżeli będzie się utrzymywać woda,foli nie musisz wykładać

pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-05-01, 23:48   

Dodam jeszcze ze sasiad obok ma wykopana studnie wylozona kregami betonowymi tylko ze strasznie zamulona juz jest i tam woda jest caly rok ok 1m glebokosci bo zamulona ,a jak bym wykopal glebiej i wylozyl folia tak by utrzymywala sie woda jak najdluzej to dziury w foli zrobic ,tak od dna trzeba czy w brzegach bo tego nie wiem.Dziekuje za podpowiedzi.

kordiankw 
Hobbysta

Wysłany: 2012-05-02, 07:54   

pawel9 napisał/a:
jak bym wykopal glebiej i wylozyl folia tak by utrzymywala sie woda jak najdluzej to dziury w foli zrobic ,tak od dna trzeba czy w brzegach bo tego nie wiem
Albo wykładasz całe oko folią i masz szczelny zbiornik (ubytki wody tylko ze względu na parowanie wody) i poziom wód gruntowych nie ma wpływu na poziom wody w oczku, albo nie dajesz żadnej folii i masz naturalne oczko wodne ze zmieniajacym się poziomem lustra wody w zależności od tego jaki jest poziom wód gruntowych. Nie wydaje się bądź co bądź dużych pieniędzy na zakup folii by ją potem dziurawić. Jak przewertujesz to forum zo znajdziesz wiele postów ludzi proszących o radę co zrobić by zakleić dziurę która powstała przypadkowo. Nie idź ta drogą. Jeżeli u sąsiada poziom wody w studni jest 1 metr poniżej poziomu gruntu (bo tak zrozumiałem z twojego postu) to musisz sie liczyć z tym że w suche lata woda w oczku głebokim na 2-3 metry może całkowicie wysychać. Szwagier ma dość duży staw i na wiosnę ma w nim jakieś cztery metry głębokości wody, a w suche lata potrafi tam być jedynie 1 - 1,5 m głębokości. Przy małym oczku, jeżeli woda będzie przy optymistycznym założeniu tylko 1 metr poniżej poziomu gruntu to bedzie sie wiązało z wysokimi brzegami co zakłóci harmonię całego oczka. Doznania estetyczne niektórych osób na forum o bardziej wysublimowanym smaku, a oceniających efekt końcowy mogą ulegać dewiacji.

Dopiero teraz doczytałem, że u sąsiada woda w studni ma 1m głębokości, co wcale nie oznacza, że w wykopanym oczku również woda będzie miała taki sam poziom. W studniach poziom wody również podlega wahaniom niezależnie od tego czy jest czerpana woda czy nie. Na wiosnę potrafi być równo z poziomem gruntu a w suche lato kilka metrów poniżej.

pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-05-02, 20:35   

Dziekuje za podpowiedz,a jeszcze takie pytanko czy jak bym brzegi uszczelnial to woda by sie dluzej nie utrzymywala .Moze ma ktos jakies pomysly jeszcze.Prosze o pomoc.

krzysztof988 
Bywalec

Wysłany: 2012-05-02, 22:59   

Witaj
jesli chcesz mieć oczko i cieszyć oko to nie kombinuj tylko wykop dołek ( większy dołek - wieksze oczko :-D ) wyłóż folią do oczek i finito.
Jak kolega pisał - w zalężności od roku - suchy czy mokry zmienia się poziom lustra wody i ciągle muszisz kombinować żeby było dobrze - chyba że lubisz stres i ciągłą pracę. Muszisz pilnować aby rośliny nie nie przyschły, albo rybki nie odpłynęły ;) . Poczytaj na forum o budowie, coś napewno znajdziesz, ajak masz pytania to pisz pisz i pisz. Lepiej pięć razy napisać niż coś sknocić i potem ciągle poprawiać :P
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=5520

pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-05-02, 23:26   

chcialem wykorzystac ta wode ktora sie zbiera by zrobic oczko bo mam zbyt daleko ogrod od domu by zasilic woda z kranu jest taka mozliwosc bym wykorzystal ta gruntowa i ja utrzymal dzieki.

kordiankw 
Hobbysta

Wysłany: 2012-05-03, 09:11   

pawel9 napisał/a:
chcialem wykorzystac ta wode ktora sie zbiera by zrobic oczko bo mam zbyt daleko ogrod od domu by zasilic woda z kranu jest taka mozliwosc bym wykorzystal ta gruntowa i ja utrzymal dzieki.
Tak, jeśli tak zaprojektujez oczko by brzegi oczka znalazły sie poniżej poziomu wód gruntowych. Zwykle można uzyskać to na wiosnę gdy jest wysoki poziom wód lub po bardzo obfitych opadach deszczu.

pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-05-03, 16:05   

a mozna wode utrzymac caly sezon chodzi mi jak uszczelnic to oczko by woda sie utrzymala,uszczelnic dno czy brzegi.

kordiankw 
Hobbysta

Wysłany: 2012-05-03, 16:25   

pawel9 napisał/a:
a mozna wode utrzymac caly sezon chodzi mi jak uszczelnic to oczko by woda sie utrzymala,uszczelnic dno czy brzegi.
Na forum wiekszość z nas posiada oczko uszczelnione tak by utrzymać w nim wodę przez cały sezon, tylko nieliczni szczęściarze maja naturalne oczka wodne które nie są niczym uszczelnione, ale ci z kolei borykają się z większą zmianą poziomu wody w zależnosci od pory roku. Przewertuj kilka tematów np. tu:
http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=3
http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=4
http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=14
i znajdziesz wiele pytań na swoje odpowiedzi, a jak jeszcze będziesz miał wątpliwości to pytaj.

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2012-05-03, 16:27   

Jak byś nie kombinował z wodami gruntowymi, zawsze przyroda Cię zwycięży. Jak będzie lało-wody będą wysokie. Jak będzie susza-wody nie będziesz miał wcale. Przyroda ma swoje prawa i nic nie wykombinujesz. Albo folia i oczko szczelne, albo bez folii i oczko naturalne. Połowicznie to nawet w ciążę się nie zachodzi, albo się w niej jest, albo nie.

pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-05-03, 16:48   

Witek dziekuje bardzo linki bardzo przydatne.Witek a powiedz mi jak to wykonac wykopie glebsza dziure wyloze folia a ktoredy sie bedzie woda napelniala.Mam tylko uszczelnic boki woda naplynie dnem czy uszczelnic dno a woda napelni sie scianami juz zglupialem jak to zrobic pomozcie dziekuje.

kordiankw 
Hobbysta

Wysłany: 2012-05-03, 17:22   

Jeżeli zdecydujesz się na folię to należy wyłozyć nią całą powierzchnię oczka. Trudno mi doradzać na odległość bez żadnych zdjęć terenu. Gdybym to ja budował takie oczko to w miejscu gdzie zbiera się woda i jej poziom byłby na tyle wysoki, że dałoby się napełnić oczko na zasadzie przelewu górą, podkopałbym mały wykop pod skrajem folii w dogodnym miejscu i przycisnąłbym folię do ziemi tworząc w tym miejscu zagłębienie, by woda mogła sie dostać do oczka. Szwagier ma staw naturalny wykopany 5 metry od rowu melioracyjnego. Na wiosnę przekopuje rowek głębokości 0,5m, a za rowkiem robi tamę z desek i w ciągu kilku godzin ma napełniony staw. Normalnie rów jest suchy ale na wiosnę całą jego szerokością płynie woda. Nie wiem czy dość jasno to wytłumaczyłem, zawsze możesz jeszcze dogadać się ze strażakami i jeżeli poziom wód gruntowych będzie na tyle nisko że nie napełni ci całego oczka, a z pewnością tak będzie, to resztę mogą ci oni uzupełnić.

pawel9 
Początkujący

Wysłany: 2012-05-03, 17:49   

masz racje dziekuje za pomysl .

kordiankw 
Hobbysta

Wysłany: 2012-05-03, 18:14   

Nie ma za co. Możesz jeszcze poza oczkiem wykopać głębszy dołek w którym będzie się zbierała woda i jeśli w miarę szybko napływała, gdy ją będziesz wybierał, to tak jak się spuszcza wino z gąsiora można spróbowac zassać wodę tylko rurką taką ca. 0,5", ale będzie to trwało wieki i tylko do wyrównania poziomów. Później pozostaje wiaderko.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu