Wysłany: 2012-12-05, 20:09 dziwne zachowanie rybek - prosze o pomoc
Witam, przeniosłem moje 2 karasie i jednego koi z oczka do akwarium ok. 200 litrowego. Włączyłem napowietrzacz ( rurka położona na dnie z której leca do góry bąbelki) - moje obawy rodzi zachowanie rybek, w oczko, jak je wyławiałem to były wręcz drętwe, bez problemu je wyłowiłem...natomiast po przeniesieniu do akwarium, szaleją, i co mnie najbardziej intryguje, bo nie rozumiem co to oznacza...podpływaja do napowietrzacza i płyną jakby pod prąd tych bąbelek i potem je prąd wybija ku górze i tak w koło macieju jedna za drugą... o czym świadczy takie zachowanie i po co jest realizowane jaki ma cel ?
[ Dodano: 2012-12-05, 20:15 ]
może sprecyzuje..rybki wpływaja pod wylot napowietrzacza i nastepnie daja sie ponieść nurtowi wytworzonemu przez wydostające sie bąbelki...
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Maj 2012 Posty: 559 Skąd: DĘBICA,podkarpackie
Wysłany: 2012-12-05, 20:17
Jak wylawiales rybki to juz byly w hibernacji po przeniesieniu do cieplej wody poprostu sie wybudzily.
A ta woda w akwarium ule stala zanim wpusciles ryby?
_________________ Ptaki są moją pasią-golębie to ukoronowanie tej pasji.
Mam nadzieję że nie wpuściłeś ich do akwarium na docelową temperaturę?? Podobne zachowanie można zaobserwować dosyć często. Pływanie pod prąd wody z filtra. Ja sobie tak myślę że w ten sposób ryby próbują pozbyć się wszelkiego rodzaju pasożytów ze skóry.
dzięki za opinię. wydawało mi się że ktoś kiedyś mówił, że taki prąd im imituje prąd rzeki i oznacza to że rozpoczęło się tarło. poki co wszystko ok. bawią się nadal ale są jakby przestraszone. do ich zacnego grona dołączył wczoraj karp koi z kakadu i pływaja we trójke.
btw..w kakadu widziałem wczoraj taka białą jaszczurkę ktora była w wiadrze i pływała a raczej stała w oczku..ekspedejent mówił ze to jakiś jaskoniowiec jest i zywi się rybami oraz że z powodzeniem może być hodowany w oczku. wie ktos moze co to za gatunek ?
twoja nazwa sugeruje że jest to gatunek egoztyczny jak na polskie warunki, a na moje pytanie o egzotyke gośc powiedział ze absolutnie nie, ze mieszka w jaskinach i mozna go z powodzeniem hodowac w polsce. dodam ze pływał razem z inymi rybami w tym quasi oczku a wlasciwie to stan na dnie nieruchomo
[ Dodano: 2012-12-06, 20:05 ]
ale dokladnie o niego chodzi ! tak on wygladał!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum