witam wszystkich forumowiczów.w listopadzie kupiłem 3 karasie .z tym ze jeden z nich wydał mi się dziwny bo z biegiem czasu zaczął prezentować cechy zarówno karpia( pysk dolny 2 pary wąsów) jak i karasia- łuski lekko wydłużony ogon jak u niektórych odmian kształt ciała nie pasuje ani do karpia ani do karasia.Płetwa grzbietowa typowo karpiowa ale pozostałe drobniejsze - typowe karasiowe( do konca to nie wiem bo skoro to mieszanka to ciężko określić:)dolącze zdjęcie- wy bardziej doświadczeni zapraszam do komentowania
sam już nie wiem- jak go kupiłem pływał z karasiami i miał ok 5 cm ma około 8-9 miesięcy w tym od listopada 23 u mnie.łuski ma karasiowe ogon jak u tej odmiany z dłuższym ogonem
a reszta jak widać.jeśli to hybryda to pochodzi z wyjątkowo ślamazarnej hodowli.sam wędkuje jakieś 12 lat i nie widziałem czegoś takiego. no i to ubarwienie ni to pomarańczowe ni to srebrne.ta ciemna pręga dawniej była wąskim paskiem a teraz dochodzi do linii bocznej- choć wydaje się cofać .nie wiem co to.dziekuje za komentarze puki co i ponownie zapraszam:)
Witam, również mam prośbę o zidentyfikowanie ryby. Jestem początkującym oczkomaniakiem i nie mam za bardzo doświadczenia. Miał to być karp koi, ale nie wydaje mi się, że tak jest. Z góry dziękuje za pomoc.
faktycznie dziwna ryba moja też ma tą czarna pręgę na grzbiecie ale jak widać jest dluższa i nie taka krępa jak karp.tak więc albo orfa jak tu kolega z góry mówi albo karaś z karpiem.policz ilość promieni płetwy grzbietowej. nie pamiętam dokładnie różnicy między karpiem a karasiem ale bez trudu znajdziesz:)jeśli się zmieści- karp jeśli nie- coś innego.pozdrawiam
[ Dodano: 2012-05-17, 08:00 ]
wygląda jak koi zmieszany z lustrzeniem:) bardzo ładna ryba.jeden i drugi jest karpiem ale lustrzeń jest odmianą mięsną.
a właśnie- uważaj na niego bo widać po lustrzeniu odziedziczył mało łusek co nie jest dość korzystne bo ta odmiana karpia często zapada na infekcje skóry
[ Dodano: 2012-05-17, 08:11 ]
patrząc na niego - ewidentny lustrzeń tylko mniej wygrzbiecony ale krótki i krepy jak ta odmiana karpia. mój pochodzi ze ślamazarnej hodowli ale i tak jest fajny:)
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum