Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 289 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2010-03-03, 10:42
Mariusz przeszukałem cały temat ale nie znalazłem możesz opisać bardziej szczegółowo co oznacza to pło ? rozumiem że rośliny maja pływać na podkładzie ?
pozdrawiam
Wiele gatunków roślin wodnych często odrywa się od dna i dryfuje, chyba najlepszym przykładem jest czermień błotna-to jest pło.
Ja tak sobie po swojemu nazywam to "płem w sztucznych warunkach".
Jak to robię:
-napełniam kastrę wodą
-wkładam gęsto limnobium
-rzucam na niego torf(bo pływa wystarczająco długo aby limnobium się ukorzeniło)
-delikatnie spłukuję listki wodą, aby nie były przesypane torfem
-temp stała 28 stopni
-torf powyżej 5.5Ph, w żadnym wypadku kwaśny.
Wówczas tworzy się zwarta pływająca skorupa którą nazywam"płem"
piotr urbanski napisał/a:
tylko wyczyść sobie obiektyw w aparacie, bo ta smuga z lewej strony trochę przeszkadza w oglądaniu
Dzięki Piotrze za uwagę, czasem faktycznie nie przywiązuję do tego wagi
Wróć do filmiku z początku zimy- to gdzieś wyżej, zobaczysz co było wtedy.
To moje doświadczenia, jeden pojemnik to woda z dużą dawką azotu, drugi bez nawożenia i ten trzeci to udany na "torfowym ple" i z trzema koreczkami osmokote na 50 litrów wody.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 289 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2010-03-03, 14:39
Mariusz dzięki z informację a co sądzisz o tym mam jasne pomieszczenie ale nie ogrzewane gdyby ogrzewać tylko wodę ewentualnie stworzyć namiot foliowy nad pojemnikiem , może by przeżyły roślinki .
Następnej zimy spróbuję może się uda
pozdrawiam
To moje doświadczenia, jeden pojemnik to woda z dużą dawką azotu, drugi bez nawożenia i ten trzeci to udany na "torfowym ple" i z trzema koreczkami osmokote na 50 litrów wody.
Myślę że to spora zasługa tych koreczków
Mariusz Czernicki napisał/a:
-temp stała 28 stopni
piotr5875 napisał/a:
co sądzisz o tym mam jasne pomieszczenie ale nie ogrzewane gdyby ogrzewać tylko wodę ewentualnie stworzyć namiot foliowy
Z ekonomicznego punkt widzenia taniej pewnie wyjdzie kupić wiosną spore, zdrowe i odchowane już roślinki , ale dla własnej satysfakcji jak ktoś lubi może się pobawić Ja próbowałem chyba z trzy razy i więcej już nie zamierzam
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Ja mam takie same zdanie co Jarek,też przetrzymywałem roślinki
w piwnicy i miały światło podgrzewałem wodę i wszystko poszło na marne
tylko za prąd musiałem zapłacic.Teraz wole kupic i taniej mi to wychodzi.
ale można próbowac,może się uda i będzie satysfakcja z uprawy
poz.Leszek
----------------
Mariusz gratulacje, widać ze nie dostał się tu grzyb może niskie ph pomogło
Napisz dokładnie jak to zrobiłeś: głębokość podłoże, temperatura itd. Na pewno takie informację przydały by się innym.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Jak to robię:
-napełniam kastrę wodą
-wkładam gęsto limnobium
-rzucam na niego torf(bo pływa wystarczająco długo aby limnobium się ukorzeniło)
-delikatnie spłukuję listki wodą, aby nie były przesypane torfem
-temp stała 28 stopni
-torf powyżej 5.5Ph, w żadnym wypadku kwaśny.
AurorA napisał/a:
Napisz dokładnie jak to zrobiłeś:
Dopiszę jeszcze kilka istotnych spostrzeżeń, do tego co już napisałem.
Głębokość tyle co połowa kastry budowlanej, też widziałem że w nich trzymacie, podłoże torfowe Ph 5,5, temperatura 28 stopni, dobre nasłonecznienie u góry szklarni i potężna wilgotność(wręcz nie da się tam siedzieć-to ta smuga na obiektywie o której pisałeś Piotrze właśnie z tej wilgoci)
Ja również kupuję i nie bawię się w przetrzymywanie takich roślin, chociaż zawsze próbuję i co roku kończyło się to porażką.
Aby sprostać zadaniu, bo nie lubię się poddawać postawiłem trzy kastry murarskie na specjalnym przygotowanym podeście, przy samym szczycie szklarni, czyli tuż pod szybami.
Następnie zalałem je powyżej połowy wodą za stawu. Po dwóch tygodniach całkiem zdrowe hiacynty i limnobium przeniosłem z oczka do szklarni.
W kastrze pierwszej dałem na niecałe 50 litry wody trzy kostki osmokote, wrzuciłem limnobium i hiacynty.
W kastrze drugiej nie dodawałem żadnego nawozu, wrzuciłem limnobium i hiacynty
W kastrze trzeciej(ta która przetrwała)wrzuciłem gęsto limnobium i naypałem na niego z góry ok. 8 cm. torfu, następnie delikatnie ręką wtłaczałem go między (ale nie za głęboko) limnobium, suchy torf nie toną.
Z góry wystające listki delikatnie spłukałem wodą.
W ten sposób stworzyłem pływającą skorupę, którą nazwałem "płem"
Limnobium w dwa tygodnie rozwinęło się jeszcze gęściej, liście aż się wypiętrzały-cała ta masa ścisnęła torf który w całości nie zdążył jeszcze opaść na dno.
W zimie zaczoł marnieć we wszystkich trzech miskach łącznie z hiacyntem.
Włożyłem do miski z torfem trzy koreczki osmokote i przeniosłem tam jednego hiacynta.Od tej pory już nie zaglądałem.
No i niedawno patrzę- dwie miski padły, ta z torfem rozwinęła się niesamowicie, na filmiku widać jak hiacynt puścił nowego pęd.
Jest dopiero początek marca, jak dalej będzie- wielka niewiadoma.
Nie przejmuję się nawet jak padnie , bo końcem kwietnia kupię nowe.
[ Dodano: 2010-03-06, 11:34 ]
piotr5875 napisał/a:
co sądzisz o tym mam jasne pomieszczenie ale nie ogrzewane gdyby ogrzewać tylko wodę ewentualnie stworzyć namiot foliowy nad pojemnikiem , może by przeżyły roślinki .
Następnej zimy spróbuję może się uda
Myślę że powinieneś spróbować, bo tak na wyrost ciężko cokolwiek powiedzieć
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-06-08, 21:53
Co może dolegać temu limnobium? Zrobiło się takie po ubiegłotygodniowych deszczach, możliwe, że to właśnie przez deszcz? To zielone dla kontrastu wyjęte ze szklarni
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-09, 13:32
W zeszłym roku limnobium brylowało w oczku - z dwóch sztuk kupionych u Arka miałam z 50.. w tym roku to co zdążyło się rozmnożyć w przechowalni znika w oczach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum