Pomógł: 37 razy Dołączył: 27 Sty 2006 Posty: 1600 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-03-24, 21:27 Limnobium gąbczaste
Niedawno kupiłem w zoologu kępkę limnobium gąbczastego (sprzedawca z uporem maniaka twierdził, że to żabiściek!). Roślina bujnie się rozrasta w nieogrzewanym, dobrze oświetlonym akwa w domu. Pod koniec kwietnia zamierzam przenieść trochę do oczka. Czy ktoś uprawiał limnobium w oczku?
Mam limnobium gąbczaste.
Przed wrzuceniem do oczka miał listki zielone, a teraz są bordowo-brązowe, czy to od słońca?
Próbuje się rozrastać, wypuszcza małe roślinki, ale w porównaniu do żabiścieku to stoi w miejscu.
Nie dość, że ma kolor podejrzany, to jeszcze coś podjada od spodu blaszki liściowe
Limnobium jest lubiane przez ślimaki podobnie jak żabiściek. Czerwonawy kolor to dobra oznaka na młodych - u mnie też tak jest. Rośliny sa ze szklarni i muszą sie przyzwyczaić do uv.
Jak już sie przyzwyczai to idzie jak burza.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 37 razy Dołączył: 27 Sty 2006 Posty: 1600 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-05-27, 06:44
U mnie w oczku pięknie rośnie w towarzystwie żabiścieku. Wcześniej jednak przez około 2 tygodnie je hartowałem wynosząc pojemnik z rośliną na coraz dłuższe kąpiele słoneczne. Bez tego liście zmarnieją. Początkowo w oczku powinno się wybrać stanowisko zacienione.
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-31, 15:50
Z moich obserwacji wynika, ze limnobium nie lubi słońca.
Słabo mi rosło w oczku, marniało, myślałem, ze to wina wody, pewnie też, bo i pistie, hiacynt nie chciały rosnąć.
Jednak po przyniesieniu do domu zaczęło rosnąc, nie rozrastać się, ale wypuszczać zielone listki, a w oczku miało brązowe.
Wrzuciłem dwie roślinki do naczynia w którym stoją doniczki z ciborami, a to wszystko stoi na parapecie. Nie doświetlam, a jednak rośnie.
Pewnie za jakiś czas zginie, bo jednak dzień zbyt krótki.
Wynika z tego, że nigdy w swoim oczku nie dorobię się ładnego limnobium, bo od strony słonecznej nie ma wysokich roślin i nigdy takich nie będzie, żeby skutecznie zacienić choć część wody.
Gdy dni robią się chłodniejsze limnobium w oczku ma liście czerwono brązowe i rośnie wolniej. W ogrzewanym i oświetlonym akwarium idzie jak burza, jest zieloniutkie, ale mocno karłowacieje.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-31, 18:18
AurorA napisał/a:
Gdy dni robią się chłodniejsze limnobium w oczku ma liście czerwono brązowe i rośnie wolniej. W ogrzewanym i oświetlonym akwarium idzie jak burza, jest zieloniutkie, ale mocno karłowacieje.
Taki liście o jakich piszesz u mnie miało przez całe lato
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum