Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2009-08-05, 18:01
witam serdecznie.
Jestem tego samego zdania co Ludwig i piotr urbanski, kamienie robią wrażenie
Ja bym wysadził więcej żarłocznych roślin w oczku. Woda wydaje mi się że nie jest 1 jakości
Na zewnątrz kamieni proponuję jakiś żwirek, żeby trawa "plaskaczy" nie zarosła i lepiej się ją kosiło.
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
:pa: witam serdecznie.
Jestem tego samego zdania co Ludwig i piotr urbanski, kamienie robią wrażenie
Ja bym wysadził więcej żarłocznych roślin w oczku. Woda wydaje mi się że nie jest 1 jakości
Na zewnątrz kamieni proponuję jakiś żwirek, żeby trawa "plaskaczy" nie zarosła i lepiej się ją kosiło.
Dzięki wszystkim.
Właśnie miałem taki pomysł z tym żwirkiem, co do wody to miałem z nią spore problemy, bo widoczność na początki była z 10cm, jednak po zamontowaniu lampy UV, spokojnie widać juz dno.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-08-05, 19:34
Piękny stawik , bardzo piękny
Widzę ,że masz kaskadę z formy, jesli to nie tajemnica powiedz proszę gdzie kupiłeś i nieelagancko zapytam za ile. Przymierzam sie do drugiej kaskady , tym razem chcę sobie ułatwić i tylko obłożyć głazami ale koszty mnie przerażają.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Tu też uważaj bo żwirek przechodzący bezpośrednio w trawnik tylko utrudni koszenie a kamienie strelają jak z ckm-u. Ja tak miałem i musiałem dołożyć drugi "szereg" kamieni wpuszczonych w ziemię na poziomie trawnika. Teraz jest i koszenie b. łatwe.
Widzę ,że masz kaskadę z formy, jesli to nie tajemnica powiedz proszę gdzie kupiłeś i nieelagancko zapytam za ile.
Te kaskadę kupiłem juz dosyć dawno bo z 5 lat temu, wtedy jeszcze do mini-oczka mojej Mamy. Było to pod Warszawą (wioska nazywała się chyba Mory), w sklepie właśnie z art. "oczkowymi". Z tego co pamiętam to kosztowała 300-400 zł ale dokładnie nie pamiętam.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 131 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-08-05, 23:34
Bardzo ładne oczko i woda też nie najgorsza. Miejmy nadzieję, że się nie zabrudzi.
Ryb masz dokładnie tyle, ile ja (nie licząc ostatniego wylęgu), objętość też mamy niemal identyczną. Tylko Twoje ma większą powierzchnię, czyli średnio biorąc jest płytsze.
Oczko mi się podoba, bardzo ładnie wkomponowane w teren ale wygląda jakoś płasko przydał by się w jednym miejscu jakiś większy głaz lub duża roślina wystająca sporo ponad wodę. Obwódka z płaskich kamieni jest fajna ale zbyt jednolita i taki różaniec wokół całego obwodu psuje efekt, jakby tak był wykończony sam przód było by piękniej
Cytat:
Ten hiacynt na 4. zdjęciu to zakwitł u ciebie czy wprowadziłeś go już z pąkiem lub kwiatem?
Ja ostatnie hiacynty z pod folii wprowadzałem do oczka na początku czerwca a cały czas wydają kwiaty, i miałem sygnały od wielu osób które u mnie kupowały ze też zakwitły- widać wystarczy im niewielkie podpędzenie w chłodniejszym okresie. J jaz miałem w tym sezonie ilość kwiatów liczoną w setkach i ciągle kwitną jak głupie. Kwiaty piękne ale bardzo krótkotrwałe .
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum