Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 289 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2009-06-23, 23:02
Ja usunąłem wszystkie druty które wystawały porzez odciecie i delikatnie wbiłem je w beton następnie zakleiłem betonem .
Dopiero potem malowałem , powierzchnię mam zbliżoną do twojej i wyszły mi 2 worki zaprawy 25 kg warstwa tu korekta porzedniej wypowiedzi to 1 do 2 mm
właśnie zalałem oczko wodą ale nie całe bo zacząłem późno jutro reszta wody i próba szczelności
pozdrawiam
piotr5875
Witam serdecznie odwiedzających poraz pierwszy oraz tych którzy czekają na dalszy ciąg
Minęło cztery tygodnie od betonowania i myślę że czas nadszedł na uszczelnianie.Już mnie denerwuje ciągłe wypompowywanie deszczówki.A oto fotki po 3-krotnym nakladaniu pęzlem
Teraz jestem na etapie pierwszego napełniania wodą-trochę deszczówką a trochę ze studni.Myślę że potrwa to ze 3 dni.
Powoli należało by pomyśleć o roślinach.Może macie jakieś propozycje co warto ,co trzeba i co można by posadzić.Oczywiście po pomyślnej próbie wody jeszcze dojdą kamienie.Z tym tez pewnie sie zejdzie bo mam ich narazie niezawiele a w dodatku takie sobie
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 382 Skąd: Poznan-Rokietnica
Wysłany: 2009-07-09, 20:28
Paweł kawał dobrej roboty trzymam kciuki przy próbie szczelności daj znac jak poszła (pomyślnie oczywiście),a co do roślin to proponuje przejrzec http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2757 i wybrac sobie cos co Tobie bedzie pasowało jeżeli chodzi o gust.Daj foty jak zalejesz woda pozdr
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 289 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2009-07-09, 20:52
Paweł gratulacje ciekaw jestem ile zużyłeś worków zaprawy uszczelniajacej i jakiej ?
Ja już swoje zalałem rosliny siedzą a ja wykańczam brzegi jeszcze tylko spuszczenie wody i docelowo posadzenie roślin na półkach - narazie są w koszach i niech sobie dojrzewa filtr odpaliłem i I-Tronica na razie woda OK!.
pozdrawiam
piotr5875
Woda się już nalewa. Robię to stopniowo aby studni nie zamęczyć.Mam nadzieję że próba szczelności będzie ,chociaż tak naprawde to po całym sezonie będzie można coś powiedzieć.Ubytek 200-300 l wody jest niezauważalny.Poczekam i poobserwuję ze 2-3 tygodnie.W między czasie w planach jest i kąpiel póki woda jest czysta a potem wypompowanie całkowite i obkładanie kamieniami szykowanie półek pod rośliny.Może do tego czasu zrobię jakiś filtr.Nie mam jeszcze pompy gdyż nie znam obiętości.Przy wypompowywaniu zrobię dokładny pomiar aby dobrać wmirę jak najlepiej.
Co do uszczelnienia.Poszło 2 worki CR 90.Gdy pojechałem po Ultrament do Castoramy akurat kurna nie było
A to fotki w trakcie nalewania.Jutro może doleje do końca.
Owszem, Barba50 pisał że poszło mu ok 20 ale może robił grubiej no i napewno więcej.Prwade mówiąc skupiłem się na tym że trzeba to nakładac pęzlem i wystarczy trzy razy.Mam nadzieję że będzie
Wszystkich kosztów już nie pamiętam ,początkowo zapisywałem potem zgubiłem swoje zapiski ale z grubsza wyglądało to tak :
- cement - ok 1 t. ~ 650 zł
- zbrojenie druty fi 10, 6 i 4 ok 250 zł.
- siatka rabitza 90m2 po 3,7 za 1m2
- piach -płukany i sortowany ok 1.5 m3(tego nie kupowałem bo se przywiazłem z budowy-to nie wiem ile trzeba zapłacić )
- żwir 650 kg - 70 zł
- do pierwszej warstwy betonu dałem jeszcze siatkę Leduchowskiego ale tą też dostałem -poszło ok 30 m2
- dodatek do betonu Arpoment -40 zł.
- Zewnętrzna warstwa hydroizolacyjna Ceresit CR 90 2 x 25 kg 222zł.
- bloczki betonowe ok 70 zł
- kostka granitowa 1 zł./szt (potrzeba ok 10 st na 1 mb opaski)
Jest jeszcze kilka drobnych pozycji takich jak drut wiązałkowy ,elektrody (bo troche spawałem zbrojenie) ale to też miałem.
Owszem, Barba50 pisał że poszło mu ok 20 ale może robił grubiej no i napewno więcej.Prwade mówiąc skupiłem się na tym że trzeba to nakładac pęzlem i wystarczy trzy razy.Mam nadzieję że będzie
Dla ścisłości : ja napisałem jakie jest zużycie zaprawy uszczelniającej wg instrukcji i karty technicznej opracowanej przez producenta tejże zaprawy. Natomiast opisywane na Forum technologie budowy oczek wodnych to zazwyczaj dowolne interpretacje różnych wzorców, opisów, instrukcji albowiem nikt nie ma obowiązku stosowania się do nich (przy budowie oczka). Zbiornik wykonany przez Pawła wygląda b. elegancko i solidnie i z pewnością będzie całkowicie szczelny niezależnie od tego czym i jak grubo jest pomalowany. Ja natomiast jeśli już kupuję jakieś materiały typu zaprawa to staram się stosować je wg zaleceń producenta. Może to jakaś ułomność, ale nic na to nie poradzę.
_________________ Pozdrawiam . Tomek
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2009-07-11, 12:09
barba50 napisał/a:
Ja natomiast jeśli już kupuję jakieś materiały typu zaprawa to staram się stosować je wg zaleceń producenta.
to najprostsza droga do sukcesu ja też tak uważam. Jak się miesza materiały i technologie to jedynie trzeba uważać, aby się "nie gryzły", ale to już inna bajka.
Wygląda, że zrobiony kawał roboty, ale jednego nie rozumiem, dlaczego w takich oczkach nie robicie burt na tych półkach I naturalniej wygląda i nie ma problemu z obsuwaniem się roślin, same plusy tylko trochę trzeba się na początku ekstra napracować.
Bajbas
dlaczego w takich oczkach nie robicie burt na tych półkach
Nie wiem jak inni ale ja mam zamiar zrobić.Do tej pory skupiłem sie wykonaniu szczelnej niecki.Za 2-3 tygodnie wypompuje wodę i zacznę prace "kamieniarskie".Burty będą wymurowane z kamieni - niezawysokie 5-8 cm.Nie wiem jeszcze co wtedy dać do środka.Może glinę i przysypać grubym żwirem?
Przy okazji dorzucam fotki z końcowego napełniania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum