wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: AurorA
2009-08-15, 15:13
JAK WYKONAC FILTR DO OCZKA
Autor Wiadomość
JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-08-06, 22:58   

Wczoraj zacząłem robić filtr z beczki do oczka dla znajomej :) Dawałem już kiedyś fotki ale że teraz trochę go unowocześniłem i wiele osób ma problemy z połączeniem tych wszystkich rurek w miejscu przechodzenia przez beczkę to jeszcze raz wrzucę kilka fotek :P
Na pierwszej fotce wycięty otwór komplet złączek i kranik spustowy

Na następnych dwóch zamontowany kranik z zewnątrz i wewnątrz

Na kolejnych fotkach jest ruszt do którego wykorzystałem kratkę do trawników i nacięte plastikowe rurki jako nogi :P

W związku z tym że będzie to filtr zasilany od dołu na fotkach są złączki i rurki do odpływu zamontowane na górze.Odpływ jest zrobiony z rury 32mm i jak widać na fotce na dole zewnętrznej rury odpływowej są dwie końcówki na dwa węża 25 mm

Nie miałem jeszcze wczoraj wszystkich złączek do zasilania , ale wygląda to bardzo podobnie jak odpływ tylko złączki i rura 25mm z jedną końcówką na wąż. Dziurę w beczce robimy zaraz nad rusztem a kilka centymetrów wyżej od kranika spustowego ( na fotce widać rurki od zasilania zaraz nad rusztem

Do zasilania rura na zewnątrz idzie odwrotnie jak ta do odpływu czyli z dołu do góry przy czym końcówka na wąż do zasilania powinna być kilka centymetrów nad odpływem zapobiega to przelaniem się całej wody z filtra zpowrotem do oczka w momencie wyłączenia pompy
Oczywiście złoże filtracyjne między rusztem a odpływem dowolne :P Ja dałem od spodu dwie warstwy keramzytu , matę kokosową , peszle z biobalami , matę kokosową ,i na wierzch dwa woreczki żwiru ( jest konieczny jako balast )
Filtr już dzisiaj zamontowany zasila go pompa 3600l/h nic się nie przelewa i pracuje bez zarzutu :D Niestety nie miałem aparatu i nie ma fotek ale może jutro podjadę na kontrolę :P to zrobie jakieś fotki :)
Ps. Oczywiście wszystko montowane jest w kilka minut bez użycia żadnych klejów czy silikonu i nie ma żadnego problemu z przeciekaniem :D Nie ma też żadnego problemu żeby to był filtr zasilany od góry ( ale ja nie polecam ze względu na możliwośc przelewania i częste czyszczenie :? ) trzeba tylko zamienić rurki :P
OGRÓD JARKA
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2009-04-10, 21:23, w całości zmieniany 2 razy  

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-08-07, 01:29   

JAREK, świetny opis i dokumentacja zdjęciowa, może skasować poprzednie strony w tym temacie ;)
Daj jeszcze fotkę zewnętrznych rur do zasilania.
PORADNIK PORTAL SKLEP

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-08-07, 15:19   

Byłem przed chwilą wracając z pracy sprawdzić filtr :P Sprawuje się bez zarzutu :)
Na pierwszej fotce widać rurę do zasilania, na drugiej rurę odpływową i na trzeciej odpływ z kranikiem :)

A tak wygląda współpraca filtra z kaskadą :)
OGRÓD JARKA
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2009-04-10, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

Mazur 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-08-07, 18:52   

Piękna robota :brawo: rozwiej tylko moje wątpliwości dlaczego dopływ od dołu ? czy jak pompa przestanie pompować to zawartość beczki czyli woda która nie wypłynęła górą wraca spowrotem/ z powrotem*( nie chce mi się sprawdzać poprawności) do oczka przez pompe ?

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-08-07, 19:29   

Roman napisał/a:
czy jak pompa przestanie pompować to zawartość beczki czyli woda która nie wypłynęła górą wraca spowrotem/ z powrotem*( nie chce mi się sprawdzać poprawności) do oczka przez pompe ?
Roman, jest taka możliwość że jak zassie wodę to mimo że końcówka rury zasilającej jest wyżej od odpływu ( widać na pierwszej fotce ) to woda z beczki z nad rusztu spłynie do oczka :? dlatego ja jak u siebie wyłączam pompę do czyszczenie to na wszelki wypadek ściągam waż z tej końcówki rury zasilającej i cała woda zostaje w beczce :)
Roman napisał/a:
rozwiej tylko moje wątpliwości dlaczego dopływ od dołu ?
A zasilanie od dołu dlatego bo jest to filtr praktycznie bez obsługowy i działa trochę jak ciśnieniowy choć nie musi być szczelny od góry :D Nie mam takiej możliwości żeby woda się przelała górą Woda wpada od dołu tusz nad rusztem i jest tłoczona przez wkłady filtracyjne do góry a największy "syf" opada na dno gdzie można od czasu do czasu spuścić go kranikiem :) Nawet jak dolne warstwy filtracyjne sie przypchają to woda idzie trochę wolniej do góry i najwyżej masz słabszy przepływ ale nie grozi ci przelanie górą W filtrach zasilanych od góry wystarczy że zapcha się górna warstwa filtracyjna na którą nie działa żadne ciśnienie tylko ciężar wody która jest nad nią i już zaczyna się przelewać :???: i czyszczenie co dwa dni i strach gdziekolwiek wyjechać na dłużej bo można wrócić a w oczku pustynia :P Pomijam już że większość używa w takich filtrach rur odpływowych 50mm ( co moim zdaniem i tak jest bez sensu bo nie jest to kwestia odpływu wody przez rurę tylko tego że woda nie nadąża przepływać przez wkłady filtracyjne ) u mnie zasilane jest rurą 25mm a odpływ 32mm i wszystko nadąża :-D
Ps, A generalnie polecam tak jak jest u mnie dorobienie drugiej beczki :P i z tego filtra zasilanego od dołu woda wpada do drugiej beczki która pracuje jako filtr zasilany od góry :P ale woda jest już na tyle czysta że nie powoduje zapychania i beka pracuje sobie jako filtr biologiczny :)
OGRÓD JARKA

Notils 
Bywalec

Wysłany: 2008-09-20, 22:20   

Ja ostatnio zaplanowałem zrobienie filtra zasilanego od dołu i z "nudów" wymodelowałem beczko-filtr. Potem zrobiłem z tego filmik pokazowy : :crazy: . Może to komuś pomoże kto jeszcze nie "rozkminił" jak zbudowany jest ten filtr. Narazie na filmiku nie ma wkładów filtrujących :roll: . Filmik pokazuje którędy płynie filtrowana woda.
link:
http://pl.youtube.com/watch?v=7Quj3wfB_F8

Ostatnio zmieniony przez AurorA 2008-09-21, 02:10, w całości zmieniany 1 raz  

Notils 
Bywalec

Wysłany: 2008-09-24, 19:52   

Dzisiaj kupiłem złączki do filtra :) .

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-09-24, 19:58   

A te końcówki to szybkozłączek to do czego :?: Bo jak je chcesz zastosować do beczki to raczej się nie nadają a nawet na pewno :???:
OGRÓD JARKA

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2008-09-24, 20:48   

Mam tylko jedną uwagę co konstrukcji.

W przypadku rozwiąznia zasilania od góry istnieje prawdopodobieństwo, że kiedy filtr się przytka (kiedy bród zaklei oczka gąbki na tyle, że nie przepuści ona wody w ilości dostarczanej) wtedy woda zacznie się wylewać z beczki. Poprostu nie zdąży przejść przez gąbkę bo napłynie nowa porcja. Wyjściem z takiej sytuacji jest pewnego rodzaju modyfikacja, która uchroni nas przed wypompowaniem wody z oczka.

Wystarczy zastosować w beczce trójnik i sprowadzić wodę rurką na dno. Następnie górny wylot trójnika pozostawić otwarty jako tzw bezpiecznik przelewowy. Kiedy złoże się zatka woda przeleje się górą bo będzie jej łatwiej. Oczywiśćie przy takim rozwiązaniu odpływ z beczki odbywa się także w górnej części (poniżej górnej krawędzi przelewowej trójnika)
Takie rozwiązanie jest bardziej po inżyniersku ;) i gwarantuje nam podczas naszej nieobecności wodę w oczku.
U mnie tak to działa, a ja tylko raz w tygodniu odkrywam beczkę i patrzę czy woda przelatuje już trójnikiem czy nie. Jeżeli przelatuje to oznacza, że filtr jest na tyle brudny, że wymaga już czyszczenia.

PAWEŁ

Notils 
Bywalec

Wysłany: 2008-09-24, 21:01   

Dlaczego mają się nie nadawac?

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-09-24, 21:15   

Bo po pierwsze nie skręcisz w beczce tak żeby było szczelnie , a po drugie mają bardzo małą średnice przepływu wody
Ps. mówię oczywiście o tych szybkozłączkach które są zakręcone na te pierwsze trzy złączki , żeby było dobrze to musisz skręcić ostatnią ( czwartą złączkę na zdjęci z gwintem wewnętrznym ) z którąś z tych pierwszych trzech złączek z gwintem zewnętrznym
OGRÓD JARKA

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2008-09-24, 21:15   

Posiadają za małe przekrój i ciężko będzie Ci doszczelnić połączenie przez beczkę. Lepiej pomyśleć o większej średnicy i pierścieniu który to uszczelni.

{edit}
ta sama odpowiedź..:)

PAWEŁ

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-09-24, 21:43   

Też uważam że szybko złączki się kompletnie do tego nie nadają, mają zbyt mały przekrój a ciśnienie może je zepchnąć z końcówki i cała woda Ci się wyleje. Zresztą i tak nie utrzymasz na nich szczelności.
PORADNIK PORTAL SKLEP

Notils 
Bywalec

Wysłany: 2008-09-25, 14:15   

Tak to wymyśliłem... nie chce używac szybko złączek do uszczelniania przy beczce...
Złączka jak będzie wcisnieta do konca to napewno nie spadnie, przeciez wytrzymuje cisnienie np. jak podłączony jest zraszacz.

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-09-25, 16:59   

Notils, ale to złączka z zewnętrznej części beczki musi być czymś przykręcona albo drugą złączką , mufką lub nakrętką bo inaczej :dupa:
OGRÓD JARKA

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi