Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 47 Skąd: Mikstat/Kaliszkowice
Wysłany: 2008-07-07, 11:29 Oczko Rob Z
Witam wszystkich oczkomaniaków
Moja przygoda z oczkiem wodnym zaczęła się od
Z tej niepozornej kupki kamieni miał w zamyśle powstać grill z altanka. Były pot, krew, i łzy ale udało się, sporo pracy nas to z teściem kosztowało
Następnie teść stwierdził że przydało by się oczko, i zabraliśmy się do pracy
Przez trzy lata była to głęboka kałuża z rybkami i mnóstwem glonów. W tym roku postanowiłem coś z tym zrobić, najpierw gruntowne czyszczenie
I wtedy zdałem sobie sprawę iż nie mam zielonego pojęcia o oczkach wodnych Tym sposobem trafiłem na forum Czytałem, czytałem, czytałem i uświadomiłem sobie jaka ze mnie Ograniczyłem ilość ryb w oczku (mniam, mniam), spłyciłem troszkę oczko na części jego powierzchni, pojawiły się pierwsze rośliny, pracuje filtr...
Oczko zmienia się w coś zupełnie innego niż było na początku W najbliższym czasie oczko zostanie poszerzone o strefę płytka, na przyszły sezon powinna być w pełni gotowa. Bardzo cieszy mnie obecność na forum, gdyż sporo wiedzy praktycznej (a ta jest najcenniejsza), można w bardzo łatwy sposób przyswoić. W efekcie czego zyskuje na tym oczko. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i forumowiczki
_________________ Komputer jest fajny,
ale oczko jest fajniejsze.
Ostatnio zmieniony przez AurorA 2008-07-09, 00:09, w całości zmieniany 1 raz
Witaj, ale jedna zasadnicza uwaga, którą chyba większość słyszy: gdzie są rosliny???!!! Za mało, żeby nie powiedzieć: totalny brak! Ładuj ile się da! Będzie spokój z wodą... Ale og. wygląda fajnie...
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 804 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-07-10, 10:10
witaj na forum, kawal roboty za wami. bardzo podoba mi sie kamienna sciana altanki, oczko tez niczego sobie - oczywiscie brakuje roslin.
nie podoba mi sie za to kaskada - a zwlaszcza te wysokie pionowe sciany - ja bym to zasypal w miare mozliwosci. ogolnie
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2008-07-11, 07:07
Witam na forum Każdemu z nas pomogło to forum , w moim przypadku także , jak tu trafiłem to miałem dziurę z zupą szczawiową a teraz mogę powiedzieć że mam oczko wodne
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Wysłany: 2009-04-23, 20:27
Nie da rady - brak miejsca, poza tym altanka celowo jest oddzielona od oczka, jak chcesz grillować siedzisz w środku, jak chcesz popatrzeć na oczko, to bierzesz browarka i idziesz.
Poza tym kładki nie specjalnie są w moim guście
Wysłany: 2009-07-26, 19:02
Jak obiecałem, czas na fotki, zasadniczo ograniczyłem się tylko do posadzenia roślin, i oczko pozostawiłem samo sobie, brak czasu...
Chwilami siądę i nakarmię rybki, poza tym zero ingerencji.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 382 Skąd: Poznan-Rokietnica
Wysłany: 2009-07-26, 19:43
Muszę powiedzieć ze oczko nabiera naturalności porównując stan z kwietnia a dzisiaj to jest zarąbista różnica oby tak dalej powodzenia.Jak niewiele trzeba aby mieć czystą wode Roślinki Roślinki...ale to już znamy (nie wszyscy)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum