Po półrocznym zbieraniu sił w środę (tj. 3 dni temu) zrobiłem oczko, które planowałem już dawno. Pozostało mi jeszcze wsadzić lampki, które są już kupione oraz obsadzić te łyse skarpy jakimiś skalnikami.
Jak sądzicie, czy woda płynąca przez dzban może zimą zamarzać? Zastanawiam się czy będę musiał to demontować na zimę. Szkoda by było.
Bardzo proszę o jakieś sugestie dotyczące mojego oczka.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 1522 Skąd: Radom
Wysłany: 2008-06-14, 07:51
To niewielkie oczko z formy? Ile litrów?Na razie wygląda dość łyso,ale nic dziwnego,oczko ma kilka dni.Więcej roślin,i będzie ładnie.Na zimę fontannę musisz wyłączyć,zresztą w oczku tej wielkości i tak ryby nie będą mogły zimować.Forma jest częściowo usytuowana ponad powierzchnią gruntu?.Przynajmniej na zdjęciu tak wygląda.Zaleta-nie będą do oczka spływać brudy po każdym deszczu,wada-w większym stopniu narażone na zamarzanie zimą.
Forma jest 500l. 2 pompy Aqua Jet: 2500 na fontannę, 3500 na kaskadę. Co do ryb, to na razie ich nie ma i raczej prędko nie będą, gdyż ja będę musiał wyjechać na jakiś czas, a żona raczej nie będzie miała czasu na dodatkowe obowiązki.
Wokół formy jest górka, przez co wydaje się że oczko jest dużo ponad poziomem gruntu. Faktycznie to forma jest ok 5 cm powyżej powierzchni pozostałej części ogrodu.
Czy woda w formie może zimą zamarznąć, pomimo włączonej fontannie i płynącej kaskadzie?
A gdybym dorzucił napowietrzacz to też zamarznie?
Jeszcze jedno pytanie. Co puścić do oczka ażeby nie było wylęgarnią komarów?
Czy mogą być jakieś żabki, czy też muszą to być rybki?
Woda zimą jeszcze szybciej zamarznie bo będziesz ją fontanną i kaskadą dodatkowo wychładzał. Jedynie napowietrzacz. A co do larw komarów w oczku to rybki powinny się tym zająć a komarami żabki.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 1522 Skąd: Radom
Wysłany: 2008-06-14, 15:37
Zaby być może same przyjdą/poczytaj-żaby w oczku/.a co do ryb-raczej nie przezimują w 500l,więc jeśli chcesz je mieć to musisz je zimować poza oczkiem.
Podoba mi sie ta kaskada z dzbanem- pasuje do tego zbiorniczka. Jak osadzisz ta rynnę wokół oczka roślinkami powinno wyglądać ok. A by mieć spokój z komarami wpuść z dwa karaski - nie trzeba ich dokarmiać, więc dodatkowych obowiązków nie ma. Pompy na zimę radzę zdemontować.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2008-07-05, 23:33
Witam serdeczniście,
Aurora dobrze pisze,
ja bym jeszcze wylał wodę z dzbana na zimę, bo szkoda by go było, a jest
Proponuję dodatkowo wysadzić na około kaskady i za dzbanem jakieś rośliny nie zrzucające na zimę liści, żeby zakryły rureczkę
no i płocik obsadzić pnączami, wybacz pnącza to moje zboczenie
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Witam Wszystkich forumowiczów po dłuższej nieobecności, spowodowanej m.in. 14miesięcznym pobycie na Bliskim Wschodzie.
Otrzymałem list od osoby, która chce zbudować podobne oczko. List wysłałem, jednakże postanowiłem wrzucić kilka fotek z aktualnym wyglądem oczka.
Pozdrawiam serdecznie,
Arek
Arek,te otaczki (kamienie) to ci trochę szpecą oczko,chodzi mi o te kamienie
które są na półce,zamiast ich posadz rośliny,zakryją ci folię i będzie naturalniej
wyglądało oczko.
poz.Leszek
----------------
bardzo ładne oczko, troszkę się zmieniło po tych 14 miesiącach oczywiście na lepsze, wygląda dużo naturalniej forma ma zapewne 50cm głębokości więc zimowanie ryb tylko na własne ryzyko, ja np miałem oczko 260l z formy i 3 zimy rybki przezimowały bez żadnego problemu, fakt faktem że było napowietrzanie i robiłem przeręble, troszkę ciężko będzie Ci przesłonić ten kawałek plastiku, ja proponuje przy brzegu posadzić jakieś rozłożyste rosliny które by rosły w strone oczka i by Ci przysłoniły ten plastik, równie dobrze mógłbyś kupić jakieś płaskie kamienie i nimi to przysłonić.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-21, 07:43
Kaskada
Otoczenie pasuje i wygląda bardzo fajnie, ale samo oczko . Moja kuzynka ma podobne i ze wszystkich sił staram się zrozumieć sens robienia takich zbiorników. Myślę, że tu chodzi tylko i wyłącznie o plumkanie...
Jest masa roślin, które pięknie by wzbogaciły wygląd takiego zbiorniczka , tym bardziej, że na zewnątrz wygląda naprawdę fajnie.
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-06-21, 07:55
Czegoś mi brakuje.... a już wiem rośliny, rośliny, rośliny...!!!
Posadź coś w tym oczku Zgadzam się z Vanką, otoczenie spoko, kaskadka spoko ale w środku oczka pustka
leszek50-57
Dziękuję za sugestie.Z pewnością przemyślę Twoją uwagę.
Co do otoczaków, to jest ich wokół oczka tylko trzy, pozostałe to łupki, których użyłem do wymurowania kaskady.
marekapn
Rybek jak do tej pory nie wpuszczałem, gdyż wiedziałem, że podczas mojej nieobecności szybko mogą dokonać swojego żywota. Drugim czynnikiem, który mnie powstrzymuje od wpuszczenia tam rybek są wałęsające się koty,które rybką nie wzgardzą.
Elendil & Vanka
Już od dawna noszę się z myślą posadzenia jakiś roślinek w tym małym 500litrowym zbiorniczku o gł. ok. 50cm.
Myślałem o liliach wodnych, bo to jedyne wodne (ładne) rośliny jakie znam.
Lecz może Wy znacie jakieś rośliny, które przetrwałyby zimę.
Może również znacie jakieś małe roślinki, którymi mógłbym obsadzić brzegi tego oczka.
Dziękuję Wszystkim za cenne uwagi. Z pewnością zostaną one przedyskutowane z moją żoną.
Wszelkie następne sugestie (w tym odnośnie roślin) mile widziane.
Oczka nie mogłem zrobić zbyt dużego, gdyż miejsca na działce przed domem też nie mam zbyt dużo.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-22, 20:46
Arkadiusz_r napisał/a:
miejsca na działce przed domem też nie mam zbyt dużo.
Następny kochaś trawników - to żart oczywiście - mam takiego w bardzo bliskim otoczeniu , stąd dygresja
a co do roślin... jej moment juz Ci podrzucam link i poczytaj jakieś pół godzinki i wszystko będziesz wiedział. Tak tylko wtrące, że z tego działu 95% to rośłiny zimujące u nas http://oczkowodne.net/flora.php
a ja mam miejsca jeszcze mniej, a jeszcze mniej ma Bajbas ...
a oczka są..
trzymam kciuki za bakcyla i życzę .. super rozwoju sytuacji wodno roślinnej
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-06-22, 21:04
Arkadiusz_r napisał/a:
Lecz może Wy znacie jakieś rośliny, które przetrwałyby zimę.
Może również znacie jakieś małe roślinki, którymi mógłbym obsadzić brzegi tego oczka.
Dziękuję Wszystkim za cenne uwagi. Z pewnością zostaną one przedyskutowane z moją żoną.
Wszelkie następne sugestie (w tym odnośnie roślin) mile widziane.
Dyskutuj z żoną, dyskutuj, bo warto Moja też się udziela
Co do roślin... właśnie tworzę oczko podobnej wielkości jak Twoje (u mnie prawie 700l wyszło). Dziś sadziłem rośliny. Spis posadzonych gatunków i zdjęcia masz w moim temacie http://forum.oczkowodne.n...p?p=98922#98922
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum