Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-06-22, 20:59
Mini oczko zostało uroślinnione
Błocko też otrzymało zastrzyk świeżej zieleni
Na obecną chwilę roślin nie będę już dosadzał. W mini oczku znalazły się:
w strefie wodnej
Lilia wodna Aurora i grzybieńczyk wodny - na dnie
2x tatarak pstry, 2x irys żółty, 2x irys żółty var., 2x strzałka wodna, 2x strzałka szerokolistna, 2x żabieniec drobnokwiatowy, 1x żabieniec babka wodna, 2x przęstka pospolita - na półce
hiacynt, rogatek, limnobium i rzęsa trójrowkowa po kilka sztuk - jako pływające
w błocie są posadzone
3x kaczeniec, 2x czermień, 2x bobrek trójlistkowy, 2x kukułka plamista, 2x sit mieczolistny, 1x dziewięciornik błotny, 2x strzałka, 1x mięta wodna i w środku tojeść rozesłana do zarośnięcia, przesłonięcia błota i wypełnienia pustych przestrzeni
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2010-06-22, 21:07
Elendil napisał/a:
Mini oczko zostało uroślinnione
Bardzo fajnie to zrobiłeś , tylko nie wiem dlaczego powsadzałes rośliny w kosze? Jeśli rosły by na wolności to jeszcze w tym sezonie zarosło by całe mini-oczko
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Parnassia może gnić, bardziej udaje się na skalniaku niż w błotku - obserwuj i miej to na uwadze. Z kolei tojeść zarośnie całe błotko już w tym sezonie, wiem ze bez niej było by strasznie łyso ale ja jej tam nie widzę.
A tych koszyków faktycznie tam jak Mrówków. Dajmy czas roślinom, bo niby wszytko ładnie a oko jakoś mi nie wpada w oko
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Wysłany: 2010-06-23, 06:48
samuraj napisał/a:
tylko nie wiem dlaczego powsadzałes rośliny w kosze? Jeśli rosły by na wolności to jeszcze w tym sezonie zarosło by całe mini-oczko
AurorA napisał/a:
A tych koszyków faktycznie tam jak Mrówków. Dajmy czas roślinom, bo niby wszytko ładnie a oko jakoś mi nie wpada w oko
Nie wiem, ale chyba nie mam dobrej ręki, bo co sadziłem luzem to marniało. Poza tym miałem zapas koszyków więc wykorzystałem. Ponadto dzięki koszykom mam jakąś kontrolę nad tym co się dzieje w oczku i jak mi się zmienia koncepcja bezproblemowo mogę przestawiać rośliny czy przenosić z oczka do oczka.
AurorA napisał/a:
Parnassia może gnić, bardziej udaje się na skalniaku niż w błotku - obserwuj i miej to na uwadze.
Ok, dzięki. Zwrócę uwagę. Inna sprawa, że w takim razie ma dość mylącą nazwę
AurorA napisał/a:
Z kolei tojeść zarośnie całe błotko już w tym sezonie, wiem ze bez niej było by strasznie łyso ale ja jej tam nie widzę.
Wiem. Ale póki się nie rozrośnie reszta błota to wyraźnie polepsza optyczne wrażenie. Jak za bardzo będzie szaleć, to się ją eksmituje
AurorA napisał/a:
Dajmy czas roślinom, bo niby wszytko ładnie a oko jakoś mi nie wpada w oko
Mi na razie też, ale dlatego, że roślinki nowe jeszcze klapnięte i otoczenie nie skończone. Jak się zrobi teren wokół, będzie zielono to oczko wtopi się w krajobraz i powinno być OK. Oczko ma być 100% naturalne, nie przewiduję żadnej filtracji, zostawiam to roślinom. Niektóre, mimo że w koszach to tylko z kamieniami.
Wysłany: 2010-07-05, 20:03
Można odświeżyć temacik....
W dużym oczku kwitnie Albida i Chromatella. Pozostałe roślinki nadrabiają wiosenne zaległości.
W małym oczku powoli natura się wybija na pierwszy plan
Może jakiś fachowiec napisać co to za kijanka na ostatnim zdjęciu?
Wysłany: 2010-07-31, 12:51
jak na początkującego oczkomaniaka nie jest źle
pewnie Attraction kupowałeś w sprawdzonym źródle
mam pecha, u mnie nigdy nie kwitła na biało, a mam ją ponad 20 lat
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 122 Skąd: BiałaPodlaska
Wysłany: 2010-07-31, 13:38
Kijanka na ostatnim zdjęciu z postu , który został napisany 2010-07-05 to na pewno nie jest ropuchy . Obstawiam żabę trawną lub jakąś grzebiuszkę.
A co do oczek - mi się podobają .
Duże L jest takie przestrzenne i w ogóle , po prostu jest ładne .
Natomiast małe -to mnie bardziej zaciekawiło ,.
Caekam na dalszy rozwój małego ,a może raczej na zdjęcia
_________________ Pozdrawiam , Tomek
Zielona herbata oraz kurkuma
- i życie staje się lepsze
Wysłany: 2010-07-31, 21:30
jackon napisał/a:
pewnie Attraction kupowałeś w sprawdzonym źródle
no pewnie, u naszego szefa i gospodarza
-> Palludarium
Jutro może wrzucę fotki aktualne jak nie będzie znowu padać, napiszę tylko, że rośliny w błocie w małym oczku szaleją.... żabieniec wyrósł ogromniasty z małej sadzoneczki, w oczku nigdy takiej nie miałem, czermień, bobrki i sit mieczolistny też ostro dają czadu, porównując z sadzoneczkami jakie dostałem z Hydroflory jestem pod ogromnym wrażeniem.
Obmyślam teraz, czy i ewentualnie jak takie błoto zrobić w dużym oku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum