wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Artur
2011-01-24, 19:21
staw- 4 mln litrów-stawwegielnia
Autor Wiadomość
AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2006-04-15, 01:34   

Paweł staraj się tak nie robić że wklejasz na forum czyjś materiał. Mnie np. wkurza gdy gdzieś znajdę moje materiały. Nie chce później świecić oczami.

Powtarzam jeszcze raz - na forum dajemy Wyłącznie swoje teksty i zdjęcia!
PORADNIK PORTAL SKLEP

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2006-04-15, 19:45   

AurorA napisał/a:
Paweł staraj się tak nie robić że wklejasz na forum czyjś materiał. Mnie np. wkurza gdy gdzieś znajdę moje materiały. Nie chce później świecić oczami.

Powtarzam jeszcze raz - na forum dajemy Wyłącznie swoje teksty i zdjęcia!

O.K Przyjąłem do wiadomości i stosowania.
Przepraszam, nie myslałem że jak dam odnośnik do żródła to moga być problemy.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2006-04-16, 15:03   

Nie jest to do końca fair, więc po prostu gdy chcemy coś pokazać dajemy sam odnośnik bez kopiowania treści.
PORADNIK PORTAL SKLEP

stawwegielnia
Początkujący

Wysłany: 2006-05-07, 22:48   

witam nie wiem czy jeszcze ktos sledzi ten temat ale wlasnie moj staw zostal zarybiony :o jest tylko jeden problem- zarybil go moj ojciec ktory nie ma o tym zielonego pojecia i niestety bez mojej wiedzy spontanicznie wrzucil- wrzucil okolo 20 kg narybku w tym 15lg karpia :???: a poza tym szczupaki, karasie, liny i uwaga- okolo 30 malutkich sumów :shock: z jednej strony dobrze ze juz cos plywa ale ta obsada...

JacekN8 
Hobbysta

Wysłany: 2006-05-08, 12:05   

stawwegielnia napisał/a:
witam nie wiem czy jeszcze ktos sledzi ten temat ale wlasnie moj staw zostal zarybiony :o jest tylko jeden problem- zarybil go moj ojciec ktory nie ma o tym zielonego pojecia i niestety bez mojej wiedzy spontanicznie wrzucil- wrzucil okolo 20 kg narybku w tym 15lg karpia :???: a poza tym szczupaki, karasie, liny i uwaga- okolo 30 malutkich sumów :shock: z jednej strony dobrze ze juz cos plywa ale ta obsada...

No to masz problem. Radzę pozbyć się drapieżników. Karpie mogły by zostać.

stawwegielnia
Początkujący

Wysłany: 2006-05-08, 16:48   

ale jak? wędką to potrwa jakies pół roku

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2006-05-08, 19:50   

Teraz juz nic nie zrobisz nawet siecią, musi tak zostać. Dorzuć trochę ryby białej dla drapiezników np. płocie.
PORADNIK PORTAL SKLEP

stawwegielnia
Początkujący

Wysłany: 2006-05-08, 23:19   

dzieki za rade, napewno tak zrobie, tylko jeszcze te karpie, boje sie ze jak urosna to bedzie niezla kaluza

JacekN8 
Hobbysta

Wysłany: 2006-05-09, 12:49   

stawwegielnia napisał/a:
dzieki za rade, napewno tak zrobie, tylko jeszcze te karpie, boje sie ze jak urosna to bedzie niezla kaluza

Karpie zostaw. Dorzuć płotek tak jak mówi Aurora, lub jeszcze ukleje jak chcesz.

adan 
Nowy

Wysłany: 2006-07-03, 21:02   

Witam, w związku iż posiadam swój własny stawik (ok 500 m2 tak na oko) postanowiłem się dołączyć do forum i tematu. Staw ten wykopałem 4 lata temu i wszystko co w nim robię robię sam, wynikiem prób i błędów.
Nie posiadam fachowej wiedzy poza tym co sam zrobiłem i zaobserwowałem. Mam nadzieję raczej iż z tego forum dowiem się więcej.
Na początęk chce zwrócić uwagę iż wpuszczając amura do stawu wcale nie jest powiedziane iż bedzie wyjadał rośliny. Obsada zazwyczaj jest zróżnicowana co znaczy że każdy właściciel będzie dokarmiał ryby. Dokarmiany amur nie będzie myślał o skubaniu roślin, w ten sposób nie pozbyłem się moczarki którą muszę usuwać mechanicznie.
A mam z nią spory problem w związku z czym proszę o poradę jak zmniejszyć jej ilość?

Grzegorz 
Bywalec

Wysłany: 2006-07-04, 17:08   

Cytat:
A mam z nią spory problem w związku z czym proszę o poradę jak zmniejszyć jej ilość?

Moczarkę ściągaj broną na linie, albo nie dokarmiaj amury to same załatwią sprawe. :lol:

adan 
Nowy

Wysłany: 2006-07-04, 19:33   

Mam takie grabie-bronę i szczerze mówiąc stosunkowo mało karmię a mam tam też i inne ryby. Z tym że po tej zimie poginęły mi duże, być może wymarzły ewentualnie załatwił mi jakiś gość z lasu.
Obecnie posadziłem sporo grążeli i trochę lilii myśląc że będzie to konkurencja dla moczarki oraz że liście będą robić trochę cienia.
Dziwi mnie fakt że rozmawialiście o zakupie roślin gdy na około w przyrodzie jest mnóstwo na wyciągnięcie ręki. Ja chodzę do pobliskiego rowu melioracyjnego gdzie występuje strzałka, grążel i inne.

Grzegorz 
Bywalec

Wysłany: 2006-07-04, 20:45   

Cytat:
Dziwi mnie fakt że rozmawialiście o zakupie roślin gdy na około w przyrodzie jest mnóstwo na wyciągnięcie ręki. Ja chodzę do pobliskiego rowu melioracyjnego gdzie występuje strzałka, grążel i inne.

A ja strzałkę nie potrafię zdobyć nawet w sklepach czy targach, wybieram się na Warmie
może tam ją znajdę, jeśli nie to zostanie sklep internetowy.W mojej okolicy jest trochę
roślin, ale z wszelkim paskudstwem a na dalsze wyprawy mam niewiele czasu i chęci wchodzenia po pas w szambo. :x
W śierpniu urlop i więcej czasu na wojaże, ale rośliny po powrocie niezawsze się przyjmują :wink:

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2006-07-05, 00:11   

adan napisał/a:

Nie wypada brać z natury gatunków chronionych jak np. grążel. Poza tym w przyrodzie nie znajdziesz wszystkiego - najładniejsze odmiany to formy hodowlane, mają one często nakrapiane , pasiaste czy pstre liście oraz większe i ładniejsze ( często pełne) i dłuzej kwitnące kwiaty.

ps. dziś widziałem nową odmianę tojeści zwyczajnej o czerwonych liściach i żółtych kwiatach - efekt doprawdy ciekawy
PORADNIK PORTAL SKLEP

adan 
Nowy

Wysłany: 2006-07-05, 16:05   

No fakt gatunki chronione nie bardzo. Rzeczywiście też nie pomyślałem że ktoś może mieszkać w rejonie gdzie mniej bujna jest przyroda.
Jeżeli nie ma pośpiechu można zaczekać u mnie po ok 2 latach roślinność pojawiała się sama (nie wiadomo skąd) takie okazy których nawet ja nie sadziłem.
Do siebie nie brałem odmian chodowlanych za wyjątkiem lilii którą dostałem od kolegi z pracy (on ma dużo większy staw) nie mam więc pstrych, pasiastych czy też kolorowych odmian. W tamtym roku na jesień wjechał do mnie ciężki sprzęt aby pogłębić i powiększyć moją "dziurę" gdyż okazał się za płytki A przy okaji parę metrów go powiększyłem.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu