Pomogła: 12 razy Dołączyła: 11 Sie 2006 Posty: 736 Skąd: śląskie
Wysłany: 2008-02-21, 12:07 kalla
W zeszłym roku kupiłam cebulę(kłącze) kanny. Posadziłam kwitła, gdy zamarła przestałam praktycznie podlewać stała w domu Ponieważ ciągle nic sie nie działo więc wygrzebałam ja dziś z doniczki, opłukałam i wygląda tak
Wiem,że kalle hoduje killer może mi podpowie jak mam z nią postępować. Jakiej ziemi potrzebuje do uprawy, normalnej, czy może kwaśnej?i Jeszcze pytanie czy kalla ma korzonki po tej samej stronie co i oczka. Bo pod spodem jest gładka.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 2634 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2008-02-21, 16:59
co ja mogę powiedzieć ze mnie ogrodnik ,ale tą kalle co kupiłem w tamtym roku i kwitła na czerwono posadziłem w zwykłej ziemi ogrodniczej i zakwitła ,a teraz mi przypomniałaś o niej i szukam jej ale chyba poszła zimować na pole wraz z jesiennymi porządkami na oknach , a co do tej białej to wcześniej była w ziemi też ze sklepu i nigdy nie wyciągałem cebul na suszenie nie mam takiego zwyczaju leń ze mnie i rosną od lat i kwitną ,choć teraz ją uprawiam jakby hydroponicznie w żwirze i w wodzie z dodatkiem nawozów a na wiosnę do oka i też rośnie, i kwitnie sama widziałaś na fotach
tak po za tym dużo czytałem o suszeniu cebul ale dla mnie to za dużo roboty więc nic nie robię tylko na zimę mniej podlewam i jakoś te rośliny mi kwitną (np. amarylis )
Wysłany: 2008-02-21, 18:12
Być może Krzychu,że masz rację. Ja jak ją kupowałam w ubiegłym roku to pisało,że to calla. Kwitła na biało. Ja nie mam pojęcia czym różni się jedna od drugiej. Jeśli wiesz coś na ten temat to daj znać.
Witam. Calla palustris jest krajowym gatunkiem rośliny. Rośnie na mokradłach i w wodzie. Kwitnie na biało, ma sercowate liście. Zimuje bez problemu w naturze i w naszym oczku. Zimuje tylko długie zielone kłącze, bez liści i korzeni. Twoja roślina Cantedeskia (Zantedeschia) wytwarza rodzaj bulw i nie zimuje w okrytym gruncie. Canna (paciorecznik) jest raczej wysoką byliną niezimującą w gruncie. Zimować trzeba kłącza w piwnicy, przesypane torfem lub trocinami. Wszystkie trzy gatunki świetnie rosną w miejscu wilgotnym lub mokrym. Tylko nasza Calla palustris jest rośliną wodną doskonale przystosowaną do naszego klimatu.
Cantedeskia etiopska (Zantedeschia) też nieźle sobie radzi w wodzie ale tylko latem, ale widziałem też kwitnące na zwykłej rabacie (mam nawet foty). Jest wiele odmian o różnych kolorach kwiatów i nakrapianych liściach.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Wysłany: 2008-02-21, 22:41
Moja calla?(Zantedeschia?)Była wysadzona do ziemi, stała przez całe lato na oknie, kwitła na biało jak typowa calla, tylko miała mniejszy kwiat. Po przekwitnięciu na tej kolbie ( to chyba właściwy kwiat) utworzyły się dwa nasiona które posiałam i które z czasem wypuściły listki. Doroły do wys ok. 5 - 6 cm i dopiero niedawno zaczęły zasycać. Gdy je wykopałam mają niewielki - jak nasionko maku - zgrubienie przy łodyżce i długi pojedynczy biały korzonek W sklepie były również inne kolory. Ja brałam różowy, ale chyba ktoś poprzekładał i w rezultacie była biała.
Czy kłącze calli rożni się czymś od Zantedeschii?
dachasia, przeczytaj ten wątek
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=1355
- jest dużo zdjęć to zobaczysz że to zupełnie co innego choć ta sama rodzina roślin obrazkowatych, ale i pistia należy do tej rodziny.
Wysłany: 2008-02-22, 01:35
Auroro czermień znam, bo dostałam w zeszłym roku od Marka, co prawda nie kwitła, ale ma całkiem inne liście, no i kłącze. Ta moja ma cebulę taką jak pokazałam na zdjęciu, a liście miała długie dołem szersze, równomiernie zwężające się ku górze ( podobne trochę do babki wodnej, tylko z mniejszym ogonkiem jaśniejsze i delikatniejsze)
Pomógł: 22 razy Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 1002 Skąd: Zamość
Wysłany: 2008-02-22, 08:09
AurorA napisał/a:
. Ta moja ma cebulę taką jak pokazałam na zdjęciu, a liście miała długie dołem szersze, równomiernie zwężające się ku górze ( podobne trochę do babki wodnej, tylko z mniejszym ogonkiem jaśniejsze i delikatniejsze)
A może Twoja roślina to Rozpław sercowaty (Pontederia cordata)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 2634 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2008-02-22, 08:30
jestem pewny że dachasia ma to co ja (foty już dawałem w temacie mój ogród )
to wyrosło z cebuli takiej jak dachasia pokazała o ile pamiętam sadziłem to tymi kiełkami do góry ale już na 100% nie powiem,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum