Ten zbiornik 1000 l to taki zbiornik do którego ma się przelewać woda z kaskady i oczka a objetość całego oczka będzie pewnie większa choś obecnie jeszcze nie ustaliłem ostatecznego kszatałty więc trudno nawet orientacyjnie coś wyliczyc. Fakt chyba jest troche za duża no i prądu ciągnie sporo na dobę wyjdzie trochę kilowatów, muszę wymyslić coś innego. Muszę dobrze poczytać forum
WITAM WSZYSTKICH
planuje na wiosnę zbudować sobie strumień
czy pompa o wydajności 1500l/h nada się do pompowania wody w strumieniu?
jakiej szerokości będzie mógł być ten strumień jeśli będę chciał użyć tej pompy?
Moim zdaniem jest to wystarczająco ja mam 1000L. i jest podzielone na lampę UV i kaskadę zobacz moją kaskadę w galeri ja płyty na kaskadę kupiłem za 30 zł. u gościa co robi pomniki jest to naturalny marmur.
ok dzięki za pomoc z tym że mi bardziej chodzi o strumień jak kaskadę strumień miał by około 5m długości
pytanie jaka szerokość może być tego strumienia tak aby woda dobrze płynęła?
i lepiej zrobić kilka komór aby woda sie przelewała z jednej do drugiej czy "płaskie dno" tak aby woda szybko płynęła po kamieniach?
michal341, musisz podać wysokość od pompy do szczytu strumienia na jaką woda musi wtłoczona , bo wraz z wysokością wydajność znacznie spada- moim zdaniem 1500 l/h to pompa zdecydowanie za mała.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pompy o wydajności 1500 l/h maja max wysokość tłoczenia 1,5 metra czyli na wysokości 150 cm ilość tłoczonej wody jest równa zero
nie przesadzaj (jak na razie nie zauważyłem znacznej różnicy w ilości pompowanej wody po przebyciu tego odcinka jak przed przebyciem) ja na razie używam tej pompy z tym że ten odcinek w gdzie idą PCV ki pod ziemią chciał bym zastąpić strumieniem
dokładnej nazwy nie podam bo nie wiem gdzie mam pudełko
pompe kupiłem 2 lata temu w obim za około 150zł jedynym parametrem jaki pamiętam to wydajność 1500l/h
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum