Witam.
Prosze o podpowiedz, na wiosne planuje dosadzic pare roslin do oczka i chcial bym sie dopytac ktore z wymienonych moge wsadzic hydroponicznie tzn w kosze z drobnymi kamyczkami, a ktore z nich jednak wola jak jest jakies podloze ??
beda to ktores z rosliny z tej listy
manna mielec, poniklo blotne i iglowate, bobrek trojlistny, jezoglowka, palka minima, rozplaw sercowaty, oczeret szytelotowaty, przestka pospolita, sity.
a i kiedy najszybciej mozna je zaczac wsadzac
bo ja to juz bym chcial pogoda dzis jak na wiosne 7 stopni i samo slonce a to dopiero grudzien
Termin najwcześniejszy to marzec - kwiecień. Hydroponicznie uda się na pewno bobrek, przęstka, manna , sity i ponikło błotne też da radę. Reszta lepiej w podłożu.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Mam pytanie czy taka glina jak na zdjęciu nadaje się do sadzenia roślin w oczku ????
koło mnie morze często po sztormach wyrzuca duże kawały takiej szarej prawie czarnej gliny.
Nie kiedy po przełamaniu jej widać jak by była wymieszana w niewielkiej ilość z torfem lub czymś podobnym ????
dobra lista się troszkę zmieniła, będą to tak :
kosacieć variegata, sit mieczolistny, rozpław sercowaty, pałka minima, mięta, przęstka pospolita, ponikło igłowate i przetacznik bobrowniczek.
(zamówienie u Arka już złożone, tylko czekać na cieplejsze dni na wysyłkę )
Z tego co wiem to hydroponicznie na pewno można kosaćca, pałkę, sit, mięte, przęstkę i ponikło.
a co z rozpławem i przetacznikiem.
Chciał bym wszystko posadzić hydroponicznie w samym żwirze ale nie wiem czy sobie poradzą ????
Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Maj 2016 Posty: 589 Skąd: Barczewo
Wysłany: 2017-03-18, 13:08
piekaro, rozpław lubi żyzne podłoże więc proponowałbym w doniczkę. Najlepiej ogromną bo jak mu się spodoba to po roku będzie zajmował duuuuzo miejsca. Bardzo dobrze reaguje na nawożenie koreczkami osmocote więc niech Ci Arek dopisze do zamówienia trochę tego
Pomógł: 14 razy Dołączył: 29 Cze 2007 Posty: 538 Skąd: Kraków i Okolice
Wysłany: 2017-03-18, 14:55
Z tym różnie bywa. Ja dosypuję na dno doniczek z pontederią kompostu i rośnie bujnie, zwłaszcza głębiej zanurzony. Często jednak ucieka z doniczki i zakotwiczona w niej wytwarza pęd z którego hydroponicznie już rosną nowe rośliny.
przetacznika doczytałem, że wystarczy w kamienie wsadzić, a co do rozpławu to chyba też spróbuje w drobny żwirek i może rozdrobię mu na start koreczek osmocote ?? ewentualnie trochę gliny pod żwirek ??
Advertisement ..:: Sponsor ::..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum