Widzę 4 lata zastanawiania się powiększeniem oczka to niezły okres czasu, żeby coś wymyślić ciekawego. W mojej ocenie to za chwile znów będziesz poprawiał to oczko. Jak masz tyle foli to ja bym zrobił teraz szersze oczko i tak mi się wydaje, że głębsze bo ci ryby pozdychają w zimę ale to twoje oczko twoje decyzje i twoje pieniądze więc musisz sam je podejmować. Ja przy swoim oczku, które robiłem z betonu teraz bym zrobić troche inaczej ale nie ma już opcji bo betonu nie przesuniesz. Plusem takiego małego oczka będzie na pewno czystość wody, którą zapewne utrzymasz bez problemu.
witam po małej przerwie , folia jest niestety przycęta trochę się irytowałem przy jej układaniu bo słońce nie świeciło , trochę kamienia udało mi się przywieść z rzeki ale do końca jak to u mnie , jest daleko i może jakąś fotę wrzucę , i zapytam co zrobić żeby nabrało to jakiegoś wyglądu bo nie mam weny
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2015-08-10, 13:09
Rozumiem że trochę się napracowałeś i chciałbyś mieć to za sobą. Jednak masz tylko 2 wyjścia: kontynuować półrozwiązania fundamentalnego problemu lub wziąć się za ów problem, którym jest wyniesienie poziomu wody ponad grunt.
Naprawdę nie rozumiem co skłania do takiego nie tylko nienaturalnego wykonania ale rodzącego z czasem dalsze problemy. Trzeba się rozejrzeć wokół. Czy istnieją oczka wystające ponad grunt?
Jeśli ktoś ma teren ze spadkiem to świetnie! Trzeba się dostosować do najniższego miejsca. Z drugiej zaś strony wykorzystać wysoką skarpę na naturalną kaskadę...
Zatem albo będziesz coś tam dalej kombinować obsadzając kamieniami i roślinami ów wystający wał albo bierzesz się za oczko od nowa... od zera. Ewentualnie podwyższasz grunt wokół...
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-08-10, 16:30
luzio napisał/a:
Ewentualnie podwyższasz grunt wokół...
Ja bym już poszedł w tym kierunku. Rozwalanie wszystkiego zapewne nie jest rzeczą którą chciałbyś teraz robić.
Może masz jakieś miejsce, które chciałbyś zrobić bardziej płaskie. Wybierając stamtąd ziemię uzupełniłbyś to, co brakuje wokół oczka. Różnice w terenie zarówno miejsc przy oczku, gdzie skończy Ci się ziemia na równanie, jak i podcięcie tam, gdzie robisz to płaskie miejsce - wykończyłbym układając murki z kamienia. Jeżeli już jakieś pochyłe skarpy, to zaaranżowane na skalniak z poustawianymi i częściowo wkopanymi w ziemię większymi głazami, ale to już duża sztuka, żeby uzyskać ładny efekt. Ja wolę murki - są zdecydowanie trudniejsze do popsucia (w sensie aranżacji).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum