wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr
Autor Wiadomość
Mrozio4444 
Początkujący

Wysłany: 2015-03-16, 19:43   Filtr

Witam , zabieram się do budowy filtra na bazie koszy 120 l , i tutaj mam gorącą prozbę odnośnie odległości/wysokości poszczególnych złączek np. od góry . Filtr (kosz pierwszy i drugi ) zasilany od dołu , chcę wzorować się na http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=210 , za wszelkie wskazówki będę wdzięczny :piwko:
W miarę możliwości będę wrzucał fotki .
Ruszt z prętów ocynkowanych da rade ?

Pompa : Aqua-szut kaskada 3600
Pojemność oczka ok. 5m3

https://web.facebook.com/EKO-OGR%C3%93D-Marcin-Mrozik-1712285579006460/?fref=ts

Mrozio4444 
Początkujący

Wysłany: 2015-03-19, 22:19   

W związku z wiosną i brakiem czasu troszkę się opóznia budowa , na ten moment jest zrobiony tylko ruszt w sztukach dwóch , wysokość nóżek to 200mm

Część złączek i kolanek 32mm, zawory spustowe 1 calowe są już w magazynie , zdjęć koszy nie wrzucam gdyż większość z Nas ogląda je prawie codziennie ;)

Peszel 14mm o dlugości 50 m pocięty w piękną słoneczną niedzielę na kawałki średnio 30-40mm

Mrozio4444 
Początkujący

Wysłany: 2015-03-29, 14:27   

Witam , czasu coraz mniej ale chwilka się znalazła przedstawiam foto wkładów filtracyjnych w takiej kolejności jak na zdjęciach będą włożone do pojemników

Do filtra mechanicznego będzie włożona jeszcze gąbka w dwóch warstwach której nie ma na fotkach gdyż pracuje w starym filtrze

Wkład mechaniczny
-szczotki
-siatka podtynkowa
-gąbka dwie warstwy
-mata kokosowa trzy warstwy

Wkład biologiczny
-peszel 14mm , 50m
-keramzyt jakieś 12kilogramów (pół worka)
-kamień łupany

Otwory są już powiercone , brakuje mi tylko uszczelek do poskręcania wszystkiego ale do końca tygodnia powinien już być podłączony

Do zabezpieczenia klapy przed niepożądanym otwieraniem jest coś takiego :idea:

Do budowy jest potrzebna:
-wkrętarka
-otwornica
-pilnik lub
-troszkę umiejętności manualnych
-chęci i zapał :yahoo:

Całość będzie stała na płycie marmurowej

Mrozio4444 
Początkujący

Wysłany: 2015-04-07, 19:02   

Witam , prace zakończone (przy podłączaniu :yahoo: ) działa super choć lustro wody w mechanicznym jest troszkę za wysoko , po rozmowie z JAREK G wiem już co zrobić .
teraz trzeba tylko posprzątać kolo filtrów , rozsypać żwir ,zamaskować zbiorniki i gitara :yahoo:

Eco 
Początkujący

Wysłany: 2015-04-07, 22:43   

Pięknie, powinieneś zastąpić tylko mało efektywny keramzyt (cześć jego porów jest zaślepiona w procesie samego wypalania gliny) czymś bardziej porowatym np. substratem BioLava. Ponad 100 krotnie zwiększysz efektywność filtracji biologicznej. W jakim celu dałeś tam kamień łupany? Jaki to kamień? Tak czy inaczej gratuluje.

darekb 
Bywalec

Wysłany: 2015-04-08, 01:19   

W pobliżu mojej miejscowości pracuje oczyszczalnia ścieków oparta na złożu koksowym i ja w swoim filtrze jako główne złoże filtracyjne (zamiast keramzytu) zastosowałem taki własnie kupiony na składzie węgla i lekko przepłukany koks.Wszystko od paru lat chodzi jak trzeba.
P.S- Jeszcze lepsza jest lawa która zostaje po spaleniu takiego koksu w piecu (tzw szlaka) tylko trzeba troche zachodu żeby ja teraz zdobyć.

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2015-04-08, 11:33   

Nie chcę źle wróżyć ale za niedługi czas będziesz przerabiał.
W swojej konstrukcji nie uwzględniłeś zapchania się złóż filtracyjnych.

Na skróty....

Kiedy woda przelatuje przez złoża czyszczące pozostawia na nich osad. Nagromadzenie się osadu w ilości powodującej, że woda grawitacyjnie nie jest w stanie go pokonać powoduje jej spiętrzenie. To oznacza, że wyleje się górą, bo nie pokona warstw filtracyjnych.
W twoim systemie konstrukcyjnym nie zostawiłeś jej alternatywy.

Tu masz schemat jak to powinno wyglądać.

Jak widzisz w pierwszej beczce woda przelatuje z góry na dół. Jednak kiedy zapcha się złoże może do drugiej beczki wlecieć przez otwarty do góry trójnik.
W drugiej i następnej beczce system działa odwrotnie. Woda rurą kieruje się na dno i przepływa ku górze. W wypadku zapchania się złoża przelewa się górą do następnej beczki.
Obsługa filtra sprowadza się do zaglądnięcia do beczki i skontrolowania na jakim poziomie jest woda. jak się przelewa to oznacza, że złoża są zapchane i nie filtrują ;) czyli do czyszczenia.

PAWEŁ

Mrozio4444 
Początkujący

Wysłany: 2015-04-08, 15:01   

Filtr jest zasilany z dołu , więc z tego co wyczytałem nie ma możliwości przelania się wody .
Jest to moja pierwsza budowa i starałem się z pomocą forum zbudować odpowiedni dla moich potrzeb , jeśli będzie taka konieczność ( w miarę często sprawdzam co słychać w filtrach ) dołożę po prostu przelew 40 mm . Za każdą wskazóweczkę jestem wdzięczny :piwko:

[ Dodano: 2015-04-08, 18:37 ]
Eco napisał/a:
W jakim celu dałeś tam kamień łupany? Jaki to kamień?

Kamień dałem na górę w celach obciążeniowych.

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2015-04-10, 11:05   

Mrozio4444 napisał/a:
Filtr jest zasilany z dołu , więc z tego co wyczytałem nie ma możliwości przelania się wody .
....

Co nie zmienia faktu, że jak złoże czyszczące się zapcha woda nie będzie szukała alternatywy.
Kiedy przepustowość złoża spadnie i wartość sumaryczna przepuszczalności przez powierzchnię Q będzie mniejsza od wartości Qp pompy dostarczającej wodę to zacznie wzrastać ciśnienie hydrostatyczne. Woda zacznie szukać najsłabszego punktu. Z reguły powygina warstwy i stworzy sobie własne koryta którymi ominie miejsca gdzie ma utrudniony przepływ. W skrajnym przypadku wypchnie złoża na górę.
Niby to nic wielkiego. Ale czy będziesz w stanie się zorientować kiedy to nastąpi. ?
Może się okazać, że optycznie filtr będzie chodził a skuteczność jego pracy będzie znikoma z powodu tego, że woda ominie część złoży.
Tak czy siak takie rozwiązanie jest słabe hydraulicznie i niepewne w sprawności.
Dlatego o tym wspominam.

PAWEŁ

drako 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-04-10, 20:00   

vivit napisał/a:

...
Może się okazać, że optycznie filtr będzie chodził a skuteczność jego pracy będzie znikoma z powodu tego, że woda ominie część złoży.
Tak czy siak takie rozwiązanie jest słabe hydraulicznie i niepewne w sprawności.
Dlatego o tym wspominam.

Vivit dokładnie taką samą wadę ma twój filtr. Gdy złoże w pierwszej beczce się zapcha...

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2015-04-10, 21:48   

drako napisał/a:
vivit napisał/a:

...
Dlatego o tym wspominam.

Vivit dokładnie taką samą wadę ma twój filtr. Gdy złoże w pierwszej beczce się zapcha...

Czy aby na pewno ?
Jest otwarty trójnik. Zawsze podchodzę do filtra i otwieram pierwszą beczkę. Kiedy woda przelwwa się przez krawędź trójnika to złoże jest zapchane do czyszczenia.

PAWEŁ

drako 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-04-10, 23:20   

Ale zajrzeć musisz. :piwko:

Mrozio4444 
Początkujący

Wysłany: 2015-04-13, 17:45   

No i mam pierwszy problem , mianowicie poziom wody w pierwszym pojemniku nie opadł i jest wyższy o ok. 20cm niż w drugim i tutaj moje pytanie ,czy dołożyć drugą rurę 32mm (przepływową) zasilającą drugi zbiornik czy zwiększyć średnicę rury zasilającej do 40 mm ?

Mrozio4444 
Początkujący

Wysłany: 2015-04-19, 17:56   

Witam , dziś przekonałem co oznacza chwilowy ok 30 min. brak prądu i brak zaworu zwrotnego :-( , ale to się zmieni zaraz po niedzieli :-D . Korzystając więc z przymusowej okazji zajrzałem do pierwszego (mechanicznego) kosza , to co zobaczyłem po 34 dniach filtrowania z którego jestem zaje***cie zadowolony zdębiałem tyle mułu ,szlamu czy jak to nazwać nie widziałem ( w porównaniu do tego co miałem , mały filtr) . Postanowiłem więc go wyczyścić i przy okazji zmieniłem rurę przepływową na 40 mm żeby poziomy wody były zbliżone do siebie . ciekawe co teraz zobaczę po miesiącu filtrowania :-D

Mrozio4444 
Początkujący

Wysłany: 2016-03-13, 14:05   

Witam , pomożecie dobrać mi lampę Uv , pompa kaskada 3600 , pojemność oczka ok5m3 mała ilość roślin i spora ilość rybek :piwko:

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu