wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o pompę i filtr do oczka
Autor Wiadomość
saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-28, 21:39   Pytanie o pompę i filtr do oczka

Witam będę powiększał oczko na 5000-6000l kupiłem filtr Aqua SZUT do 12 000l Grawitacyjny
bo miałem dobrą cenę czyli wiekszy 2 razy niż zakładane oczko.Ale ponoc to nie przeszkadza.Do tego dobrałem pompę optymalny przepływ przez filtr to jakies 2500l

Ja kupiłem pompe Aqua Nova 3500l i wysokości podnoszenia słupa 3 metry pobór mocy 25 WATT eco.

Do rzeczy pompa będzie na dnie na jakimś podstumęcie 100cm od lustra wody do tego planuję kaskadę na 70cm czyli już 170cm od pompy w górę.Wiadomo że im wyżej tym podobno siła przepływu mniejsza.

Na dodatek mam filtr grawitacyjny jak wspomniałem wyżej więc będę musiał go dać na wysokości ujscia kaskady na samej górze i ładnie zamaskować.Gdyby był ciśnieniowy problemu by nie było ale jak juz mam ten muszę cos wykąbinować.

MOje wątpliwośći czy ; Czyli pompa 3500l/h +170 cm do góry do filtra a z niego tak stłumi ze po kaskadzie będzię się ledwie sączyć czy jakiś efekt małej kaskady będzię???

Czy ktoś ma podobna instalację lub jakiś patent???[/code]

bogu69 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-29, 08:12   

Podnoszenie liczysz od lustra wody,myślę że jak dasz przewód 32mm to będzie OK

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-29, 11:39   

Jak od lustra wody liczę ? Jak mam 3 metry podnoszenia na pompie to mam liczyć spadek dopiero od lustra? A co z odcinkiem pompa-lustro czyli w moim przypadku 100cm ??? :?

drako 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-01-29, 14:27   

Czyli Twoja pompa będzie podnosiła wodę tylko na wys 70 cm. :)
Czy jest ona umieszczona na dnie oczka 2 m pod wodą, czy też blisko powierzchni i tak jest zatopiona w wodzie i musi wykonać tylko pracę przepchnięcia tej wody z oczka jej na wys 70 cm licząc od lustra wody. To i tak dużo jak na tę mało wydajną pompę. Wg wykresu przy wężu 32mm 70 cm nad lustrem będzie pewnie tłoczyła połowę znamionowej wydajności, czyli ok 1000 m/h. Oby :piwko:

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-29, 15:46   

Dzięki za naświetlenie sprawy :) Myśle że więcej będzie przepływu niż ten 1000l pompa ma 3500 więc połowa to 1750l :P Aż tak słaba nie jest to nie chiński badziew za pare złotych. Wczoraj nalałem wody do waniennki zanurzyłem na 20 cm , wpiąłem węża postawiłem pionowo na wysokość około 2 m do góry a drugi koniec do wiadra. Szczerze mówiąc waliła jak z kranu :-D Jedyne co może osłabić to własnie ten filtr przez który będzie przepływała tłoczona woda.Właśnie tego fragmentu jestem ciekaw jak ona będzie ciekła z tych dwóch wylotów na dole filtra :?

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2015-01-29, 16:15   

saider87 napisał/a:
Właśnie tego fragmentu jestem ciekaw jak ona będzie ciekła z tych dwóch wylotów na dole filtra

To filtr, jak napisałeś, grawitacyjny więc wyleci z niego tyle ile wlejesz. Gdyby było inaczej to masz problem bo przeleje się na zewnątrz.

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-29, 16:34   

Tak mam filtr grawitacyjny.No i własnie ciekawiło mnie jak przez te 4 strefy filtracyjne woda będzie przechodzić aż na dno gdzie są 2 wyjścia z których jestem ciekaw jak ta woda poleci :?

Filtr mam taki

Bolekso 
Hobbysta

Wysłany: 2015-01-29, 19:11   

saider87 napisał/a:
Dzięki za naświetlenie sprawy :) Myśle że więcej będzie przepływu niż ten 1000l pompa ma 3500 więc połowa to 1750l :P Aż tak słaba nie jest to nie chiński badziew za pare złotych. Wczoraj nalałem wody do waniennki zanurzyłem na 20 cm , wpiąłem węża postawiłem pionowo na wysokość około 2 m do góry a drugi koniec do wiadra. Szczerze mówiąc waliła jak z kranu :-D Jedyne co może osłabić to własnie ten filtr przez który będzie przepływała tłoczona woda.Właśnie tego fragmentu jestem ciekaw jak ona będzie ciekła z tych dwóch wylotów na dole filtra :?

Pytanie zasadnicze :czy wiadro było na wysokości 2 m czy na dole i wąż sięgał do wiadra ?
Jeśli tak to próba jest bez sensu. Filtr ciśnieniowy przy słabej pompie tez niczego nie rozwiązuje.
Woda ci się nie przeleje ale przy dużych oporach przepływu wydajność drastycznie spada.
Niestety cudów nie ma i praw fizyki nie da się oszukać. Jaka jest moc tej pompy ?
Pozdrawiam ! Bolek

[ Dodano: 2015-01-29, 19:19 ]
Uwagi do filtra : miałem to badziewie, jak pompa dobrze podaje to górą się przelewa bo wyloty są za małe.Jak filtr się przytka to też się przelewa bo nie ma przelewu do oczka. jeśli teraz jest inaczej napisz.

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-29, 19:46   

Pompa była na dole a wiadro na około 2 metry od ziemi postawione.
Tłoczenie pompy to 3500l podnoszenie słupa 3 metry a moc 25WATT eco

Na razie wszystko jest w domu dopiero na sezon bedę wszystko robił i wkładał do nowego oczka.

A te dwa problemy jeśli chodzi o filtr to jeśli by było za dużo wody na filtr to zawsze mogę zmniejszyć dawkę na pompie.

A drugi to jak sie zatka to sie przelewa.No ok a nie moge sam w nim zrobić na własna rękę jakiegoś odpływu co by podczas nieobecności w domu i ewentualnego zatkania nadmiar jednak się lał do oczka??

[ Dodano: 2015-01-29, 20:05 ]
A to co teraz Ci filtruje wodę skoro ten co mam to jest badziew jak masz coś dobrego z własnego doświadczenia to chętnie zaczerpne wiedzy.

Bo widzisz jak kupiłem ten filtr bo miałem okazje więc dobrałem do niego pompę tam sugerują że wystarczy pompa o przepływie 2200l.Ale że poczytałem i im wyżej podniesiony będzie wąż od pompy do góry w kierunku filtra moc spada. Stad wziąłem pompe nie 2200l a własnie tą 3500l żeby wyrównac ten spadek spowodowany wysokością montażu filtra bo będzie on zabudowany na kaskadzie i zamaskowany ale jego odpływ wiadomo na wysokości początku kaskady.. No i tak stąd mam tyle wątpliwości i ciekawości :) Nie oczekuje kaskady NIAGARY tylko żeby coś się lało po kamieniach 3lub 4 wiekszych a filtr w jakims stopniu czyścił wodę .... :good:

[ Dodano: 2015-01-29, 20:27 ]
Amatorski rysunek w paint :) Ale mnie więcej tak to będzie wyglądać z przekroju

tom11 
Hobbysta

Wysłany: 2015-01-29, 20:37   

Beczka 120l zasilana od dołu napełniona keramzytem 100xlepiej filtruje wodę niż to cuś.
Poczytaj na forum jak ludzie robią sami filtry i pokombinuj .

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-29, 21:01   

Co jeden to inna koncepcja :P Przecież z tego filtra i z tej pompy można zrobić użytek...Czy naprawdę nikt nie ma podobnego filtra pompy jak ja??? :-o

[ Dodano: 2015-01-29, 21:11 ]
Ludzie tu zakładają mniejsze pompy filtry z beczki 30 litrów tak do oczka 5000l i chwalą aż miło..A ten filtr u mnie mały nie jest to jest do 12000l on może mieć objętość zbliżoną do takie j małej beczułki to nie pojemnik na margaryne :-) ehh

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-29, 21:35   

A ja własnie po to kupiłem lepsza pompe zeby była energooszczedna.Były pompy 3500l wiele tansze o mocy 40-50 wat ale chciałem własnie zeby była energooszczędna a miała wydajność tych tańszysz.Ma 25 wat ale też tłoczy 3500l.Czyli tu już pewnie nie chodzi Ci o waty tylko o wydajność litrów tak?

Bo to że ona ma 25wat to nie znaczy że daje mnie niż ta 40-50 watowa skoro ma taki sam przepływ i podnoszenie słupa.

tom11 
Hobbysta

Wysłany: 2015-01-29, 22:00   

miałem 5 lat temu taki filtr,i uwierz to jest śmieć po prosty. A z pompy możesz zrobić użytek.

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-29, 22:19   

To co proponujecie do tej pompy i do tego rysunku ?? Jaki filtr ?? Zeby zasilić małą kaskadę ??

drako 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-01-29, 23:34   

minimum 100l pojemności, z beczki zasilanej od dołu, Ten Twój miałem chwilę, w ogóle nie sprawdzał się, przelewał górą, a teraz służy jako, trochę za mała,...doniczka dla datury. :-( pompa ok, wystarczy do zasilania filtra z beczki. A żeby kaskada była kaskadą, to i tak opłaca się kupić drugą bardziej prądożerną pompę ok 10 000 l/h i ją podłączać z pominięciem filtra i uruchamiać np czujnikiem ruchu, wtedy kiedy to potrzebne.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu