Nie Andrzeju, po prostu niektóre rzeczy nie nadają się do oczek, a inne owszem.
Dobra w takim razie oczko jest na zdjeciu co i jak ma byc i jakie wymagania tez opisalem.
To poradzcie co kupic firmowego ( jaki filtr , jaka pompa z fontanną ) do tego oczka aby spełniał jako tako podane wymagania no i aby woda byla moze nie krystaliczna ale w miare czysta bez osadzajacych sie glonow na folii ?
najlepiej kup jedną pompę do filtra a druga jakąś nawet chińską do zasilania fontanny. Wtedy ograniczysz znacznie koszta związane z utrzymaniem oczka wodnego.
Tak tylko ta ma moc 400 W co oznacza 10 godz pracy 4 KWh a przy 20 godz dziennie wyjdzie 8 KWh co przy pracy ciaglej wyniesie okolo 300 KWh na miesiąc !!!
A to chyba nie jest w tym ukladzie optymalne rozwiazanie.
Zaczynasz pomału dobrze kombinować.
Na początek usiądź sobie i się dobrze zastanów - chcesz fontannę, kaskadę i filtr ciśnieniowy, czy niskie rachunki za prąd? Albo jedno, albo drugie.
U mnie pobór prądu przy oczku, przy 5000l jest bodajże 30W (25W pompa i 5W napowietrzacz o ile dobrze pamietam). Gdybym nie miał ogromnej ilości ryb, to pewnie obeszłoby się połową tego poboru prądu. Tylko, że ja nie mam kaskady i fontanny.
Jestem tu nowa-mam właśnie tej wielkości oczko i filtr ciśnieniowy gardana 10000,już 2 lata.W tym roku działa jakby gorzej-woda jest mniej przeźroczysta,mimo,że ryb jest tyle samo,ą lilie przesadziłam w tym roku do koszy z jutą.Czy kamienie które są w tym filtrze trzeba wymieniać ? (lampę UV wymieniłam w tym roku) Rybki mają się dobrze, lilie słabo rosły,ale to inny dział.Filtra w sklepie nie kazano mi myć teraz,tylko wylać wodę,a czyścić na wiosnę.Oczywiście dość często płukałam filtr jak było zalecane-(zamieniałam węże i czyściłam gąbkę) Jak się przygotować na następny rok? Lepiej wiedzieć już teraz.
Witam ci w rodzinie oczkomaniaków a co do filtra to nie słuchaj tylko wypłucz filtr,
bo to jest podstawa czystości mechanicznej.Filtra nie wolno myć gorącą wodą,tylko
zimną lub lekko ciepłą, filtr musi być podłączony przez całą dobę
poz.Leszek
-----------------
Witam- oczywiście filtr działa całą dobę, ja go przepłukuję wodą z oczka (tak długo aż wypływa "czysta" woda-zgodnie z instrukcją)Chodziło mi o przechowywanie filtra w zimie (zabieram go do domu,bo to filtr zewnętrzny)Wylewam wodę,ale myję dokładnie dopiero na wiosnę przed uruchomieniem.Myślę tylko,czy te kamienie(lawa) się nie zużywa, czy te właściwe bakterie będą na niej zimować, czy gąbka będzie nadal spełniać dobrze swoją rolę,bo nie widziałam możliwości kupienia nowej.Ten filtr ciśnieniowy gardena mam 3 lata.
Lawa Ci się nie zużyje, jej chropowatość pozwala bakteriom na zagnieżdżenie się. Jeśli woda nie przepływa przez złoże( Różnie ludzie mówią) przez kilka godzin, wtedy bakterie giną. Więc na zimę wyszoruj wszystko dokładnie, na błysk i nie martw się. Wiosną, po kilku dniach, tygodniach, na nowo bakterie zaczną działać.
_________________ Pozdrawiam Artur!
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum