Ja tez zrobilem zalewke z pokrzyw i czekam na to zeby sie zrobilo a miedzy czasie od 3tygodni spryskuje mszyce woda i w miare pomaga jest ich juz 1/4 ilosci w porownaniu z poczatkiem.
_________________ Życie jest piękniejsze gdy choć jedna ściana jest zielona.
Cześć wszystkim moje rośliny dziwnie chorują wręcz gniją kupiłem dużo roślin z liśćmi płaskimi i takie z kulkami , te liście po odpadały , i korzenie odpadły dosłownie rozleciały się . Pokaże wam jak te rośliny kulki gniją zdjęcie jest stare z jakieś 2 tyg temu było zrobione na obecną chwilę zostały mi 4 te liściaste o średnicy ok 5/6 cm a miały z jakieś 8 /10 cm . Tak gniją
_________________ Jestem nowy błagam o pomoc i wyrozumiałość
To jest roślina tropiku ,ja kupowałem przez 2 lata i nigdy mi nie rosła.Uważam że nie wszystkie rośliny rosną w danym ekosystemie,jednym pasuje innym nie ,więc dałem sobie z nimi spokój.Bo inne rosną jak szalone i tych się trzymam. U ciebie pewno jest to samo.
U mnie z hiacyntami jest od dwóch sezonów nie ciekawie. Podobnie jak u Organ18. Niby się namnażają ale mikre takie, żółtawe - bida. Wydaje mi się, że konkurencja roślin w oczku jest zbyt duża i w związku z tym woda jałowa. Na początku, gdy rośliny były jeszcze niezbyt rozwinięte to hiacynty szalały i musiałem wiadrami wywozić.
Wszystkie liście staraj się zaraz usunąć, nawet te lekko skażone,po patrz przez lupę
może coś tam znajdziesz, jakieś szkodniki,liście nie dawaj na kompostownik,
tylko je spal
pz.Leszek
--------------
Problem w tym. że prawie wszystkie dorosłe liście tak wyglądały. Usunąłem je i zamoczyłem lilie w wiaderku, zobaczę co się będzie dziać.
Zauważyłem jednak drugi problem, dotyczy drugiej lilii, nowe liście są wygryzane przez 'coś'. Czy to możliwe że karasie obgryzają liście ? Mam ich 5 (złote) + 3 czarne (jakaś dzika odmiana).
W takim razie będę musiał przenieść moje błotniarki do innego miejsca, mam ich około 5 i to może one zjadają, choć nigdy ich nie zauważyłem w rejonie linii.
Pozdrawiam
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum