Wysłany: 2012-08-05, 13:20 ubywanie wody z oczka nocą
Witam, już kilka razy spotkałem się z takim oto problemem w tym roku - mianowicie po upalnym dniu, nie zaoobserwowałem wieczorem żadnego ubytku wody, natomiast następnego dnia rano widzę ubyło ok 10 cm. ( oczko ma 500 litrów). Już takie coś zrobiło się ze 3 razy w tym roku - nie pamietam czy zawsze to było po upalnym dniu, ale zawsze to działo się po nocy - na wieczór nie było widac żadnej różnicy, nic nie ubyło, natomiast po nocy taka raptowna różnica. nie rozumiem o co tu chodzi, mała częstotoliwość takich zjawisk nie sugeruje aby była to wina dziury w formie...brałem pod uwage parowanie, ale skoro w ciągu dnia nie wyparowało zauważalnie, to w nocy gdy jest chłodniej by ubyło aż tyle litrów ?
Hm... podobnie jest na stawach, jeziorach. Nieraz będąc na nocce na rybach, obserwowałem wzmożone parowanie wody o świcie . Może wtedy paruje więcej wody niż przez cały dzień. Nagrzana woda w zetknięciu z chłodnym powietrzem odparowuje szybciej niż w czasie kiedy nagrzewa ją słońce.
Też mam problem podobny sa dni ze nie ubywa wody nic prawie a sa właśnie noce po których jest ubycie wody około od 1 do 2cm. Oczko mam chyba około 8tyś litrów.
_________________ Życie jest piękniejsze gdy choć jedna ściana jest zielona.
Mistrzu ja jako mniej doswiadczony maniak od ciebie nie śmiałbym kpić z takiej sprawy i twojej wypowiedzi. Zwłaszcza że mam ten sam problem z woda a napisałem w taki sposób żeby było trochę z żartem.
_________________ Życie jest piękniejsze gdy choć jedna ściana jest zielona.
wiele zależy też od temperatury wody, a ta od głebokości, nasłonecznienia, ale zgadzam się kilka cm na dobę to coś jest nie tak. U mnie niecały 1 cm Bajbas
No to się uspokoiłem, moje oczko istnieje od 2 miesięcy i ubywa mi po ok. 3 cm na dobę, mam sporą część płytkiej wody. Miałem pietra jak diabli, że coś sknociłem przy układaniu kamieni i jest ufffff...
[ Dodano: 2012-08-07, 10:25 ]
Gosik napisał/a:
Jednak wydaje mi się, że największe parowanie jest nad ranem
nad ranem są największe różnice temp. pomiędzy wodą i powietrzem - tworzy się mgiełka i dla tego wydaje się, że najbardziej paruje - tak sobie myślę
ja mam formę - głębokość maks 60 cm pojemnosc ok. 500 l. Normalnie nie ubywa więc nie ma chyba żadnej dziury, natomiast co pare tygodni nagle po nocy patrze a tu ok. 5 cm ubywa....nie rozumiem za bardzo tego efektu
Advertisement ..:: Sponsor ::..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum