Wysłany: 2011-06-10, 18:19 oczko wodne Dominiki i Piotrka
Witamy!
Chcemy pochwalić się naszym oczkiem wodnym. Na naszej działce mamy litą glinę, więc stwierdziliśmy, że naturalne oczko wodne będzie fajnym dodatkiem.
Oczko powstało rok temu, nie wiem dokładnie jaka jest pojemność, ale około 4 m3. W najgłębszym miejscu ma głębokość 70 cm, dno porośniete moczarką, jest lilia wodna, ale mąż ostatnio wyciągając glony oberwał liście , jest mięta wodna tatarak i inne roślinki, których nazw nie pamiętam.
W tamtym roku wprowadziliśmy 2 karasie, przetrwały całą zimę pod lodem i śniegiem, ale na wiosnę niestety zachorowały (infekcja bakteryjna ?). Teraz mamy żaby i zastanawiamy się czy wpuścić jakieś rybki i co z ich zimowaniem?
Pozdrawiamy Oczkomaniaków!
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 169 Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: 2011-06-10, 18:30
jeżeli masz prąd w zasięgu oczka to problem zimowania rozwiązany (napowietrzacz), niemniej
nawet teraz radziłbym wpuścić kilka karasi - żebyć z komarami nie miał problemu i oczko puste nie stało . Co do ich zimowania to też trzeba byc dobrej myśli (już w płytszych nawet zimowały )
_________________ Szpadle w dłoń!! Róbcie oczka wodne - naprawdę warto.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-10, 20:24
Witaj
Urokliwe to oczko , rzekłabym cacuszko. Nie wiem czy rybki są Wam koniecznie do szczęścia potrzebne. Może lepiej zainwestować w otoczenie, bo takie ładne powinno mieć równie ładną okolicę, a póki co pustka
Na rybki nigdy nie jest za późno, a do takiego oka szybciej ściągną żabole, żeby grac tam wieczorne koncerty . Mam nadzieję, że sąsiadów macie normalnych
Podoba mi się
Witam. Bardzo mi się podoba. Tylko ja na Twoim miejscu obwarowałbym męża w dobry szpadel i co prawda wiąże się to z wypompowaniem wody ale niech pogłębi je o kolejne 70 cm . Wtedy to już będzie całkiem "miód-malina"
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Niestety nie mam zdjęć z budowy. Niecka naszego oczka to lita glina, woda utrzymuje się tam bez problemu. Gdy są upały trochę paruje i musimy co jakiś czas dolewać, poza tym nie ma problemu z przeciekaniem.
Oczko wygląda tak: z jednej strony jest zejścia tzw. plażą z kamyczków, z drugiej strony są dwie półki, które schodzą do miejsca gdzie jest najgłębiej (jakieś 1.5 m na 0.8).
Jeśli chodzi o napowietrzanie wody, to jest ona pompowana do dzbana, z którego spada do oczka (nie wiem czy to wystarczy, ale fajnie wygląda). Mieliśmy jeszcze jedną trudność z wypoziomowaniem oczka, ponieważ mamy pochyłą działkę, ale udało się.
Niestety wszechobecna giniasta ziemia uniemożliwia posadzenie większości ciekawych roślin (teren wokół), zaliczyliśmy już wiele porażek (drzewa usychały lub gniły )
i na razie daliśmy spokój z tą inwestycją.
Dzięki za konstruktywne opinie, pozdrawiamy
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2011-06-13, 15:47
Jeżeli masz litą glinę to rozluźnij ją piaskiem gruboziarnistym i drzewa będą rosnąć. Też mam glinę i wszystko bardzo dobrze rośnie. Tylko idą większe ilości nawozów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum