Na wstępie chciałbym powiedzieć że mam 17 lat oczka wodne kopałem od małego, ale nie były one zachwycające . To które pokaże wam powstało w tamtym roku . Proszę o dobre rady w pracy nad oczkiem . Pływają w nim : 12 młodych karasi ozdobnych, 1 dorosły,
około 6 orf w tym 2 białe, 1 karp koi<taki za 10 zł >,kilka karasi od znajomego, tołpyga, i 5 wzdręg napowietrza to narazie mała fontanna lecz zamówiłem już większą pompe na kaskade sami oceniajcie więcej zdjęć dodam w najbliższym czasie.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-15, 07:34
Witaj
Oczko ciekawe,ale słaba jakość. Wydaje mi się, że widzę folię, którą można by było ukryć (ale może to tylko jakość tego zdjęcia)
Prosimy o więcej fotek
nowe fotki już jakieś mam lecz nie wiem na razie jak je dodać;) będe się nad tym męczył i od razu opowiem dlaczego w 2 miejscach widać folię:) jedno miejsce dość dużo widać koło kaskady (czekam na pompe żeby wszystko zgrać ładnie do kupy i nie rozdzierać kilka razy)
drugie to nieszczęśliwe miejsce w którym wpadł mój miesięczny piesek na szczęście go uratowałem, to miejsce muszę podkopać delikatnie pod folią bo kamienie wpadają mi do oczka jak chce zakryć folie i innego pomysłu na nie nie mam roślin jest dość dużo tylko tamto zdjęcie jest stare
Aha. No to temat roślin kończę.
A masz te zdjęcia na jakiejś stronie załadowane?
Wiesz co ja bym zrezygnował na Twoim miejscu z tych ryb "rzeczno- jeziornych"
i zostawił same kolorowe rybki. Ale oczywiście to jest tylko moje zdanie.
A jaką z czystością wody? Może napiszesz coś więcej o oku? Jakieś fotki z budowy?
[ Dodano: 2011-06-15, 10:08 ]
aaaa i jeśli chodzi o wode po zimie było lustro nie zmieniana było idealnie teraz też nie jest źle ale już nie to samo macie może sposoby na wode ?? słyszałem o kwaśnym torfie
oczko naprawde fajnie wygląda podoba mi się.
Roślin sporawo, woda też widzę, że czysta.
Kaskada też będzie się super prezentować.
Jedyna wada to ta widoczna folia ale wiem,że na pewno coś z tym zrobisz.
Liczę, że będziesz rozwijał swoją galerie i dodawał coraz nowsze zdjęcia.
A masz w oczku jakąś filtrację? A woda robi się zielona czy dużo glonów?
Oczywiście możesz zastosować kwaśny torf, na pewno coś poprawi.
powiedz co na myśli masz mówiąc trochę gorsza
powiem tak jakby nie to że chodze do wymagającej szkoły i to że poza nią sam musze zarabiać pieniądze na wszystko co w tym oczku jest to już dawno było by gotowe pompa dziś lub jutro będzie zamówiłem taką energooszczędną 4500l/h
Nie linkujemy portali aukcyjnych
zaraz dodam jeszcze zdjęcie jak zapowiada sie skalniak po drógiej stronie kaskady:)
[ Dodano: 2011-06-15, 10:21 ]
woda jest troche mętna nie widze do dna jak kiedyś na zieloną i glony kupiłem preparat za 40 zł połowe wlałem w tamtym roku i ładnie zadziałało więc jak by sie pojawiły to i w tym wleje filtracji nie mam i nie wiem czy zrobić coś własnoręcznie czy zbierać na filtr do tej pompy ?? jak filtr polećcie mi jaki
Słuchaj całkiem mocna ta pompa. Przed kaskadą można by zrobić filtr z beczki.
Wiesz o co chodzi?
Wiem coś na temat finansów też muszę trochę zarobić bo bardzo chciałbym mieć własne
oczko.A rodzina za bardzo nie chce dołożyć.
Słuchaj nie dajemy linków do alegro. Tak czy inaczej zostają one zmienione
więc nikt z nich nie z korzysta.
Chodzi pewnie o taką pompę http://www.sklep.oczkowod...p-4600-eco.html
Wkłady nie są drogie a na pewno wyjdą taniej niż filtr.
wkłady do filtra to m.in waty, gąbki, keramzyt, bio bale, i wiele innych można tak wybrać
by cały zestaw dużo nas nie kosztował.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum