Jestem nowy na forum i chciałbym zaprezentować oczko z folii, które już w tym roku przeszło wiele zmian. Na wiosne była tam tylko lilia i kilka rybek rzecznych wpuszczonych 2 lata temu, które świetnie dały sobie rade z zimowaniem.
Wymiary:
Szerokość: 2,6m
Długość: 2,7m
Głębokość w najgłębszym miejscu ok 0,9-1m
Objętość ok 1700-1800 L
Rośliny które zakupiłem i już zostały "wrzucone" to:
No i całkiem do rzeczy, woda z czasem się wyklaruje rośliny pomnożą i będzie ładnie. Dobrze by było jeszcze posadzić coś wokół brzegu, ale to tylko moje zdanie (amatora:) ). Nie wiem jak uchowa Ci się hiacynt bo u mnie padł w mgnieniu oka. A jak będziesz przejeżdżał w okolicy A4, bo widzę, że z Wrocławia, to zapraszam po miętę wodną, przęstkę czy rogatka bo tego mam dostatek . Tak trzymaj. pozdrawiam.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-07, 20:43
Nie wiem czy taki był zamysł, ale mi brakuje choćby zwykłego kosaćca na brzegu. ładnie zacząłeś i widzę, że nawet lazur folii został czymś przykryty, wiec wystająca część tak nie razi. Czy w tym miejscu gdzie wystaje folia masz jakąś półkę?
Fajnie zrobione oczko. Podoba mi się. No ale dodam to co wszyszczy troszke więcej roślin i będzie super. Wiadomo potrzeba czasu.
Czekamy na kolejne zdjęcia.
Zdjęcie na którym jeszcze widać folię to zdjęcie z początku wiosny. Teraz folii nie widać w żadnym miejscu co widać na kolejnym zdjęciu całości.
Z całą pewnością wielu roślin jeszcze brakuje, ale to jeszcze nic straconego, w dalczym ciągu pracuje nad ulepszaniem oczka;)
Gałęzatka nie jest rośliną tylko glonem. Mam pytanie co do tych lamp solarnych . Widać coś jak świecą ?
Oczko nawet ładne tylko kaskada jakoś mnie przytłacza.
Oczko powstało przed kilka laty i wtedy nikt nie planował aż tak zaawansowanego rozrostu roślin czy ryb, także robie co moge żeby je jak najbardziej poprawić.
Lampy solarne, oczywiście że widać. Lecz one nie oświetlą niczego, tylko raczej nadadzą fajnego klimatu ogrodowi. Niestety nie sposób uchwycić to aparatem, patrząc na to wygląda to super
Jak widać mimo obaw Hiacynt ma sie świetnie, jest ze trzy razy większy od czasu kiedy wsadziłem go do wody. Na zdjęciu zaznaczyłem miejsce w którym rośnie druga zupełnie nie zależna roślinka.
Pistia również ma sie dobrze, i chyba sie rozmnaża
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum