Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-09, 20:20
AurorA napisał/a:
mszyce też
raczej ślimaki, albo...
szukałam na liliach, ale nikt nie wiedział co to jest...
takie małe niby gąsienice - niby glizdy..
lilie też mi żrą
wsadziłam w odkażacz rośliny z mokradeł, ale może za krótko.. i mam problem
Ja sobie dałem spokój z roślinami tropikalnymi, nie chcą rosnąć, to zmuszać na siłę nie będę.
To samo tyczy się naszych krajowych. nie chcą, to niech nie rosną.
Nie zabawiam się w żadne odkażanie, nic złego się nie dzieje.
Jak wspomniałem, to co nie chce rosnąć, to niech nie rośnie i problemu nie mam.
raczej ślimaki, albo...
szukałam na liliach, ale nikt nie wiedział co to jest...
takie małe niby gąsienice - niby glizdy..
lilie też mi żrą
wiadomo że od spodu to nie mszyce, piszę przy okazji że uwielbiają one limnobium a te glizdki to larwy ochotek - jak masz duzo to mogą mocno poszatkować- wywalaj całe liście porażone - tylko delikatnie aby szkodniki nie odpadły.
Jeszcze pozwolę sobie puścić zdjęcie następnego pączka kwiatowego, niebawem będzie kwiat. Jak u Was wygląda kwitnienie, trudno mi oceniać to zjawisko jeśli nie znam opinii innych. Czy kwitnienie limnobium w naszym klimacie jest powszechne i do tej pory tego nie zauważałem, czy to normalne zjawisko w każdym akwarium czy oczku.
U mnie w sezonie limnobium kwietnie setkami non-stop zarówno pod osłonami jak na wolnym powietrzu. Teraz żadne kwitnie. Limnobium jest dwupienne i jest wyraźna różnica miedzy kwiatami męskimi i żeńskimi - chyba kiedyś dawałem ich fotki.
Mi udało się utrzymać do tej pory trochę azolli, ale ciągle marnieje i prawie cała już wyginęła.
Mam nadzieje że jak do marca przetrwała to może uda się zimowanie i zacznie się w końcu rozrastać zamiast zanikać.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Witam!
też mam problem z brązowym limnobium. Słońce widać im szkodzi. Mam tego bardzo dużo i zastanawiam się czy nie wyrzućić z oczka z uwagi na to że obumarłe liście limnobium tworzą pożywkę dla glonów. Zauważyłem ostatnio w oczku rozrost pływających sinic, choć woda jest krystalicznie czysta... POdejżewam że to wina rozkładającego się limnobium...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum