Ale aby była wysoka i miała ogromne liście musi być spełniony jeszcze jeden warunek- cień.
Tak jest, żyzna gleba i cień.
Ta którą prezentuję , rosła w pełnym cieniu.
Ma 70 cm.
Choć już po kwitnieniu, to faktem jest że pojedyncze kwiaty jeszcze się pokazują.
Akurat na tym okazie brak, trzy kwiaty pokazały się w miejscu słonecznym.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 166 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-07-10, 18:06
AurorA napisał/a:
Trzeba sadzić w kompoście, one to uwielbiają. Ale aby była wysoka i miała ogromne liście musi być spełniony jeszcze jeden warunek- cień.
Ale za to w cieniu będzie miała mniej kwiatów. Widziałem w nasłonecznionym rowie czermień która miała mnóstwo kwiatów i pięknie to wyglądało, ale liście też miała niczego sobie.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2011-05-05, 09:36
AurorA napisał/a:
trzeba sadzić co roku od nowa, stara cześć kłącza z korzeniami w czasie zimy zamiera. Ocina się końcówkę, z 5-15 cm i sadzi od nowa
Arek ta moja czermień ma zdrowe białe korzonki w kazdym wężle kłącza na długosci 50 cm a na koncu oczywiście liscie.
Czy to oznacza, ze w takim wypadku mam nie odcinać ? Czy też pociąć taki długi pęd na odcinki ?
I troche mnie zdziwiło ,że ona rośnie w podłożu. W naturze wygladała jak roślina pływająca.
Tzn. kazda rozeta z liśćmi do gruntu miała jakiś metr i pływała na tyle lużno ,ze ją kijem wyciagnęłam. Jedynie koniec długaśnego kłącza moze był lekuchno przytwierdzony do dna, bo po prostu zdrowe kłącze odrywało się od tej nadgniłej części.
Czy ja wobec tego mam ją posadzić tak jak w naturze ? Czyli między kamieniami swobodnie te korzonki ? Będzie wtedy coś z niej ?
Aha to nie wynikało raczej z faktu ,ze podniósł sie poziom wód ponieważ byłam tam po dwóch tygodniach suszy w naszym rejonie. Powiedziano mi , że te stawy powstały ze dwa lata temu, po wybudowaniu w okolicy nowego marketu, stąd zatopione drzewa, które na pierwszy rzut oka sugerują podniesienie poziomu wód. ( te stawy mają pewnie jakiś związek z wielgachnym wykopem pod budowę nieopodal)
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum