wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Bez prądu, bez filtra - wielkość ma znaczenie? Kiedy lać :)
Autor Wiadomość
jarekpiotrowicz 
Nowy

Wysłany: 2024-07-21, 09:11   Bez prądu, bez filtra - wielkość ma znaczenie? Kiedy lać :)

Witam serdecznie, to mój pierwszy post i proszę o poradę :)

Chciałbym zrobić mini oczko wodne. Myślę o takiej gotowej formie.
Nie planuję ryb. Tylko roślinność i naturalnie przybywające żabki :)
Poczytałem już trochę o oczkach bez prądu, wiem że mogą żyć własnym życiem, a rośliny same sobie wszystko wyregulują i woda będzie czysta.
Nurtują mnie tylko takie pytania:

1) czy wielkość oczka ma znaczenie dla szybszego/wolniejszego rozwoju glonów? To znaczy czy trudniej jest utrzymać w czystości oczko bardzo małe (np. 150 litrów) czy bardzo duże? A może nie ma to znaczenia? Oczko będzie po stronie południowo-wschodniej. Więc jeśli będzie bardzo małe, to woda szybko się ogrzeje.

2) Zakładając oczko piszecie, że duża ilość roślin skutecznie utrzyma czystość wody. Ale jak wiadomo roślina potrzebuje czasu aby urosnąć. Jak więc to rozplanować czasowo, aby zapełnić zbiornik wodą, a później zasadzić rośliny? Przecież zanim one urosną, to woda może już się zanieczyścić. Czy w tym okresie stosuje się jakieś preparaty? (Planuję zalanie oczka deszczówką, bo mam zbiornik na deszczówkę 500l)

3) Czy dno takiego małego gotowego zbiornika lepiej wyłożyć jakimiś kamieniami czy tylko piaskiem?

pw 
Nowy

Wysłany: 2024-07-26, 22:17   

Fora internetowe wymierają od dłuższego czasu z jakiegoś powodu, dlatego się odzywam mimo, że po pierwsze nie mam doświadczenia z takim małym oczkiem, a po drugie u mnie działa filtr.
Teraz rośliny są duże, więc jeśli zakładasz teraz, to będziesz miał duże sadzonki. Po prostu wsadź bardzo dużo roślin i nalej wody. Rośliny wodne, przynajmniej te, które rosną w mojej sadzawce startują później niż rośliny lądowe, dlatego najtrudniejsza jest wiosna (pojawiają się glony nitkowate), a w czerwcu woda może zmętnieć.
Proponuję Ci eksperymentować bez preparatów - raz miałem zieloną wodę i już szukałem, żeby coś dodać, a dosłownie z dnia na dzień, zaczęła się sama klarować. W zeszłym roku woda zmętniała, filtr nie dawał rady, wrzuciłem takie kulki z bakteriami, ale nic to nie dało. W tym roku mam do tej pory czystą wodę (teraz po ostatnich deszczach lekko zmętniała, ale na razie nic groźnego).
Ja bym piachu nie sypał na dno, bo jak to potem czyścić. Ale na dnie będziesz miał też rośliny - będą w doniczkach?

jarekpiotrowicz 
Nowy

Wysłany: 2024-07-28, 07:24   

ok dzięki bardzo za wskazówki ;)

taniw 
Oczkomaniak

Wysłany: 2024-07-28, 12:03   

Jeżeli chodzi o rośliny to bardzo wcześnie wiosną zaczynają rosnąć kosaćce, Doskonale czyszczą one też wodę. Problemy z czystością wody będziesz miał pewnie tylko przez pierwszy rok. Możesz wtedy wrzucić dużo roślin pływających, które zaciemnią wodę utrudniając rozrost glonom.

Na dno lepiej nic nie dawać, bo to tylko utrudni czyszczenie.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu