wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy




Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczko przecieka proszę o rady i pomoc
Autor Wiadomość
Jendras 
Bywalec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 140
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2020-01-07, 16:03   Oczko przecieka proszę o rady i pomoc

Witam serdecznie dawno nie zaglądałem na forum bo wszystko w oczku było ok. Niestety na początku grudnia po zamontowaniu styropianowego przerębla z wpuszczonym przez niego wężykiem z powietrzem zaobserwowałem znaczny ubytek wody w ciagu 10 dni ok 30 cm. Stad moje pytanie czy jest możliwe aż takie parowanie wody gdy bąble powietrza wydobywają sie na powierzchnie ?

Nigdy aż tak mocno woda nie schodziła. Oczko mam zrobione następująco :
- na samym dole stare dywany włóknina
- folia pcv do oczek groba
- całe oczko zalane jest betonem ok 5 cm
Na betonie widać pęknięcia juz od 2 lat ale nigdy aż tyle wody nie schodziło.
Oczko ma 5 lat trzymam w nim karpie koi dosyć sporych juz rozmiarów i niestety teraz mam spory dylemat i nie wiem co zrobic.
Bardzo proszę kolegów o pomoc w tej kwestii
Z góry dziękuje
_________________
__________________________________
POZDRAWIAM JENDRAS

MOJE OCZKO WODNE 20m3
http://forum.oczkowodne.n...p=173256#173256
 
 
taniw 
Oczkomaniak


Pomógł: 27 razy
Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 1134
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-07, 20:43   

Raczej nie możliwe jest by woda tak szybko ci parowała. Gdzieś jest przerwana folia. Pewnie popękany beton ją uszkodził. Trochę nie ten czas na takie prace, ale trzeba wypompować wodę i pokryć ten spękany beton EPDMem.
 
 
Jendras 
Bywalec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 140
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2020-01-07, 21:09   

Dziękuje ale raczej tego teraz nie zrobie lepiej wiosna wczesna co ? Teraz bede dopuszczał wody. Czy jak wczesna wiosna to zrobie przeniosę wraz z woda karpie to będzie ok?.

Czy skuć cały beton i od nowa zrobic epdm czy na beton bezpośrednio epdm ?

Nie mam doświadczenia z epdm dlatego pytam. Kiedyś miałem oczko z zwykłej folii wytrzymało mi ponad 10 lat nie podobała mi sie zmarszczona folia - wpadłem na pomysł żeby zrobic folie i wylać betonem - to miało starczyć na lata a tu przeciwnie 😞
_________________
__________________________________
POZDRAWIAM JENDRAS

MOJE OCZKO WODNE 20m3
http://forum.oczkowodne.n...p=173256#173256
 
 
taniw 
Oczkomaniak


Pomógł: 27 razy
Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 1134
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-07, 21:33   

Każdy budowlaniec gdyby miał kłaść warstwę betonu która ma przenosić jakieś nawet najmniejsze obciążenia cieńszą niż 6 cm popukałby się najpierw w ... /oczywiści nie dotyczy to siatkobetonu/.
Ja osobiście położyłbym EPDM na tym spękanym betonie najwyżej wyrównując jakieś większe nierówności.
O terminie prac sam musisz zdecydować. Na razie nie zapowiadają się jakieś większe mrozy więc dolewanie wody nie będzie niczym utrudnione.
 
 
Jendras 
Bywalec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 140
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2020-01-07, 22:34   

Ok dziękuje serdecznie nie pozostaje mi nic niego jak poczytać o epdm i wymyślić jakieś zakończenie lini brzegowej 😄
_________________
__________________________________
POZDRAWIAM JENDRAS

MOJE OCZKO WODNE 20m3
http://forum.oczkowodne.n...p=173256#173256
 
 
Bolekso 
Bywalec


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 06 Gru 2008
Posty: 290
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2020-01-08, 19:07   

Zgadzam się propozycją 'taniw'. EPDM jest droga ale bije na głowę wszystkie inne folie.Ładnie się też układa. Wykończenie brzegu może być różne, ja mam cienkie płaskie kamienie, nie kładź wianuszka otoczaków. Są tanie ale wyglądają okropnie.
_________________
Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
 
 
Jendras 
Bywalec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 140
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2020-01-08, 20:46   

Bolekso, rozumiem tez mam teraz płaskie i naprawdę wyglada to swietnie ale muszę poprawić to teraz jak bede przebudowywal. Stwierdziłem ze troszkę je powiększę i poprawie kilka półek. A płaskie kamienie które mam teraz zamontowane mam nadzieje ze uda sie przymocować. Dylemat mam teraz tylko z tym ze musiał bym zrobic w koło jakiś murek- obwódkę na która naciągnęła epdm a następnie umocuje ja i na tym bede musiał układać plaskue kamienie i nie wiem do końca jak i z czego to zrobic ? :?
_________________
__________________________________
POZDRAWIAM JENDRAS

MOJE OCZKO WODNE 20m3
http://forum.oczkowodne.n...p=173256#173256
 
 
Bolekso 
Bywalec


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 06 Gru 2008
Posty: 290
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2020-01-08, 21:11   

U mnie układając EPDM nalewałem stopniowo wody i naciągałem boki aż do pełnego zalania. Woda sama ułożyła folię ,następnie odpowiednio ułożyłem kamienie i żadnego dodatkowego mocowania nie robiłem. Inna sytuacja może być przy stromym brzegu,bo wtedy folia może się osuwać chociaż nacisk wody niejako ją przymurowuje do podłoża.Jeszcze jedna ważna uwaga, nie obcinaj nadmiaru folii dopóki zbiornik nie będzie całkowicie wypełniony.Kiedyś zalałem zbiornik do połowy i uznałem że można już ciąć. Po napełnieniu folia uciekła i tak zmarnowałem folię.
_________________
Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
 
 
Jendras 
Bywalec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 140
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2020-01-08, 21:35   

Bolekso, dziękuje za cenne informacje. Teraz tak sobie mysle ze stare kamienie płaskie odkuje następnie obmurune z bloczków betonowych tzw emek w koło zbiornika stworzą taki jak by wieniec. Następnie na nie naciąge folie i zacznę układać kamienie na beton. Dobrze będzie ?
_________________
__________________________________
POZDRAWIAM JENDRAS

MOJE OCZKO WODNE 20m3
http://forum.oczkowodne.n...p=173256#173256
 
 
fruitfulpaella 
Nowy


Dołączyła: 03 Lut 2020
Posty: 1
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-02-03, 13:43   

Pytanie jakiego betonu użyłeś? Zwykłego czy może zdecydowałeś się na beton hydrotechniczny?
_________________
http://www.olbet.pl/
 
 
Jendras 
Bywalec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 140
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2020-02-03, 23:01   

Witam niestety beton zwykły jak robiłem nie myślałem ze będzie jakiś hydrotechniczy🤪
_________________
__________________________________
POZDRAWIAM JENDRAS

MOJE OCZKO WODNE 20m3
http://forum.oczkowodne.n...p=173256#173256
 
 
Advertisement
..:: Sponsor ::..




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25.01.2007
Posty: 4134
Skąd: USA





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

oczko wodne - poradnik praktyczny