Postanowiłem i ja pokazać mój staw - bo nie oczko. Staw jest w pełni naturalny (poza wykopaniem go na terenie podmokłym jakieś 90 lat temu. Był on wielokrotnie czyszczony i pogłębiany przeze mnie jak i w minionych latach. Jak by mi ktoś zliczył wszystkie godziny które tam przepracowałem to bym się zabił własną pięścią. W tym roku od strony altanki pogłębiała go koparka jest tam około 1.80 głębokości od lustra wody do dna od krawędzi wykopu do lustra wody ok. 1.50, Długość po bandzie to 23 m na 7 a po lustrze wody to ok 5 - 6 na 21. 1/4 stawu to ta głęboka reszta przy najniższym poziomie wody to około 70 cm, poziom wody może czasami sie wachać o 1 metr na wiosnę. Przy czyszczeniu można wypompować prawie całą wodę a i tak najdzie bo są tam wody podskurne. W stawie żyją ryby takie jak: karp, lin, 2 jesiotry, 3 węgorze, płotki, krasnopióry, byczki. Rośnie wiele gatunków lili wodnych i innych roślin.
Stawik jest mi dobrze znany- pamiętam jak ze 30 lat temu łapałem tam traszki.
Kiedyś zimą zarwał się na nim podemną lód i choć do domu mam dwie minuty to zanim dotarłem spodnie były jak z blachy
Ciekawostką jest że znajduje sie on w samym centrum Brwinowa. Z 50 metrów za altanką widoczną na pierwszym zdjęciu jest juz pierwszy blok z osiedla
Kiedyś staw był zaniedbany, ale jak Artur się nim zajął wiele się zmieniło - pojawiło sie wiele ciekawych roślin oraz kaskada. Po przeciwległej stronie altanki jest tez całkiem duża wyspa. Jak znajdę ją na swoich zdjęciach to zamieszczę.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
art1234 [Usunięty]
Wysłany: 2006-10-05, 11:06 Cześć Arek
Dzięki za pochwałę jak możesz to wstaw swoje zdjęcia stawu które masz
Pozdrawiam
Artur
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2006-10-06, 08:48
staw marzenie napewno każdy chciał by z nas mieć taki --gratulacje
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
art1234 [Usunięty]
Wysłany: 2006-10-09, 08:08
Hubert,
Cześć słuchaj dopiero po tym jak poszedłeś załapałem że to Ty jesteś tym Hubertem z Forum
zupełnie nie powiązałem Ciebie jako znajmomego z Brywionowa z tym Forum - na swoje usprawiedliwienie mogę podać tylko to, że byłem pochłonięty wynalazkiem w postaci odkurzacza wodnego
Niedawno odwiedziłem stawik Artura - Ilość kwitnących lilii zapiera dech w piersiach
U Artura rośnie duża ilość różnych odmian lilii, fotki ani trochę trochę nie oddają tego pięknego widoku bo kwiaty lilii z daleka wyglądają podobnie i trudno o dobrą fotkę.
tu zbliżenie na kwiat Mayla
a tu u góry fotki Artur- opiekun stawiku
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum