Ciśnieniówki to max na 15 tys l, a przelewowego nie wkopiesz chyba ze wykopiesz i zrobisz ścianki do pomieszczenia na filtry.
Z takich typowych to tylko bioklar 30 na taka pojemność.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Na tyle wody to raczej ciśnieniówki nie znajdziesz...
Filtry ciśnieniowe bez problemu można łączyć szeregowo. Kiedy kupiłem oczko, to miałem połączony jeden filtr ciśnieniowy 15000 z jednym filtrem ciśnieniowym bio na 5000, a na końcu był filtr grawitacyjny.
Z czystym sumieniem jednak nie mogę polecić kupna filtra ciśnieniowego. Moim zdaniem kiepska relacja ceny do osiągów.
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2012-06-11, 21:06
kura filtr jest zasilany pompom 12tys. L/h przed filtrem mam regulowany rozgałęznik na filtr i kaskadę ale bez problemowo możesz puścić z filtra na kaskadę wodę całkiem
duży przepływ jest ale może to zaleta połączenia rur do wody o średnicy 50mm
Dużym plusem jest to, że filtr jest na poziomie wody /większa wydajność pompy/ za to wielki minus jeśli chodzi o jego czyszczenie !
Sam filtr składa się z 3 beczek :
dwie bio beczki dodatkowo są napowietrzane
-pierwsza to mechanika czyli :szczotki, maty jap. gąbki
-druga biologia ;różne złoża typu keramzyt, pierścienie, lawa itp.
-trzecia biologia ;biokule
Obsługa filtra polega na czyszczeniu pierwszej beczki raz na 3-4 tygodnie /można rzadziej/ dwie pozostałe pracują cały sezon !
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2012-06-11, 21:59
jak dasz za dużą pompę do tych beczek to nie wyrobią 12 000 l/h to max, ja podłączyłem 16 000 l/h i woda szła przez przelewy
te beczki są dobre bo w porównaniu do innych filtrów są dużo tańsze
Postanowiłem wykonać filtr własnoręcznie. Chcę go zrobić z dwóch beczek po 200l. Czy będzie to wystarczyło do mojego oczka? w jakiej kolejności ułożyć materiał filtracyjny w tych beczkach. Dodam, że będą zasilane od dołu.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2012-07-03, 16:42
Ja,mam filtr zbudowany z trzech beczek 200l(kupiłem gotowy zestaw w miejscowości Suchy Las)
zasilanie od góry, na górze jest turbinka napowietrzająca( takie śmigło,wiatraczek,który rozbryzguje wodę) później są szczotki,worki z wkładem filtracyjnym(kamień kulki plastikowe)
w drugiej beczce na dnie są worki z wkładem filtracyjnym j/w i kilka warstw okrągłych jak beczka gąbek
w trzeciej worki z wkładem filtracyjnym jak w pierwszej i drugiej beczce oraz worki z zeolitem
z trzeciej beczki jest wylot fi 50mm i rurą do kaskady oczka
to tak pobieżnie w beczkach są rury fi 50 i wszystkie są ze sobą połączone.
Woda płynie do pierwszej z góry ,do dołu następnie rurą od dołu do drugiej,w drugiej od dołu przez wkłady ,gąbki do góry i do trzeciej od dołu do góry do wylotu.
Na dole( w każdej beczce) są ruszty ok 15 cm wysokie, żeby wkład nie leżał na dnie i żeby zbierał się osad. W każdej beczce na dole jest też zawór do spuszczania wody i mułu.
Musisz uważać na pompę ,bo jak będzie za mocna to filtry nie wyrobią i będą się przelewać
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2012-07-03, 18:58
kura napisał/a:
Czy będzie to wystarczyło do mojego oczka?
Tak akurat, an styk. Do tego niezbędna będzie lampa min. 36Wat, bo same filtry mogą nie dać rady. Jakby beczki były 3 to jest super czysta woda. Lampa moim zdaniem zawsze niezbędna, szczególnie, że ceny poleciały w dół.
Co do warstw filtracyjnych: w pierwszej beczce 50/50 szczotki i maty japońskie, w pozostałych już tylko złoża biologiczne: keramzyt, peszel, biobale, skałki, K1, pierścienie itp. Kwestia ile chcesz przeznaczyć. Możesz dać w obydwu tani keramzyt i też będzie OK.
_________________ Pozdrawiam, Arek...
stay in green...
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum