wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy




Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
POMPY DO FILTRÓW
Autor Wiadomość
Piotr Regiec 
Nowy


Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 9
Skąd: Oława dolnośląskie
Wysłany: 2006-05-04, 22:43   POMPY DO FILTRÓW

Myślę, że warto nowy temat o pompach wstawić. Przy okazji filtrów coś tam było, ale mało :( .
Do mojego (planowanego) filtra ciśnieniowego potrzebna mi pompa 3000-3500 l/h. Z przeglądu parametrów z internetu wychodzi, że bezkonkurencyjna cenowo, a przede wszystkim kosztowo jest Aquael Aqua Jet PFN 3500- z opisu bierze 40 W a cena w sklepie 190 zł. Jest nawet nieznacznie lepsza niż Tetra Pond FPX 3000 (43 W i cena x 2).
Może jakieś inne propozycje lub opinie o tych pompach?
Pozdrawiam
Piotr
 
 
JacekN8 
Hobbysta



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 426
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2006-05-05, 17:24   

Jeżeli masz pieniądze na tetre to bierz tetre tylko że z serii OFX. Jeżeli nie to aquael też będzie dobrym wyborem :wink: .
_________________
Jakie by było życie bez komputera??? :)
AMD
ASUS
 
 
 
ZiK 
Przyjaciel forum
Witam :)


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 13 Mar 2006
Posty: 1002
Skąd: Zamość / UK
Wysłany: 2006-05-05, 17:30   

http://www.ogrodniczy.com...18¤cy=PLN
co myslicie o tej pompie?? :roll:
_________________
Pozdrawiam Tomek :piwko:
Moje Pierwsze Oczko Wodne

Mój Profil Nasza Klasa

Moje Drugie Oczko Wodne
 
 
 
AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3



Pomógł: 270 razy
Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 10654
Skąd: Brwinów k/Wa-wy
Wysłany: 2006-05-05, 21:46   

zik napisał/a:
co myslicie o tej pompie??


To szmelc, juz lepiej weź aquael. Za pompę PFN 2500 zapłacisz tylko kilka zł więcej.
Co do pomp to tetry ofx mają jedną zaletę w stosunku do pomp fontannowych aquaela. W tetrze nie ma gąbkowego filtra wstępnego i odpada częste czyszczenie pompy.
_________________
pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIK PORTAL SKLEP
 
 
Mazur 
Oczkomaniak


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 1278
Skąd: z Mazur
Wysłany: 2006-05-05, 22:15   

A z aquaela można gąbke wyrzucić tak zrobiłem i jeszczcze działa (już prawie rok).
 
 
AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3



Pomógł: 270 razy
Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 10654
Skąd: Brwinów k/Wa-wy
Wysłany: 2006-05-06, 17:43   

Gorzej jak wciągnie jakieś większe zanieczyszczenia. Wirnik nie jest do tego przystosowany i pompę może szlag trafić. Aby temu zapobiec właśnie jest gąbka.
_________________
pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIK PORTAL SKLEP
 
 
AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3



Pomógł: 270 razy
Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 10654
Skąd: Brwinów k/Wa-wy
Wysłany: 2006-05-06, 21:45   

W tym tygodniu powinienem wprowadzić do mojego sklepu wszystkie pompy Tetry w super cenach. Umowa z bezpośrednim importerem. :D

http://sklep.oczkowodne.n...,tetrapond.html
_________________
pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIK PORTAL SKLEP
 
 
ZiK 
Przyjaciel forum
Witam :)


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 13 Mar 2006
Posty: 1002
Skąd: Zamość / UK
Wysłany: 2006-05-08, 12:27   

a co powiecie o pompach aquaszut?macie jakieś doswaidczenia z tą firmą? :roll:

[ Dodano: 2006-05-08, 14:14 ]
jaką pompe polecilibyście kupić zeby obsługiwala fontanne i kaskade?jakiej firmy?aquael czy aquaszut?a może jakieś inne?(do 200zł). :pa:

[ Dodano: 2006-05-08, 19:45 ]
http://sklep.oczkowodne.n...skada-7000.html
co powiecie o tej pompie macie doświadczenia z tą pompą albo z innymi z tej firmy? :pa:

[ Dodano: 2006-05-08, 20:05 ]
do jakiej pojemności oczkam mozna zastosonac tą pompe której podałem wam link??
:oops:
_________________
Pozdrawiam Tomek :piwko:
Moje Pierwsze Oczko Wodne

Mój Profil Nasza Klasa

Moje Drugie Oczko Wodne
 
 
 
armagedon 
Nowy


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 9
Skąd: sochaczew
Wysłany: 2006-05-08, 21:15   

Zwróć uwagę, że moc 170W to bardzo dużo!!! Starasz się znaleźć stosunkowo tanią pompę, a nie bierzesz pod uwagę rachunków za prąd!!! Nie ma najmniejszego sensu zakladać pompy jeśli nie będzie pracować 24h/dobę (z filtrem - rozumie się - a nie tą gąbką która sprzedawana jest razem z filtrem i sprawia wrażenie filtra). Polecam rozejrzeć się za pompą, która oferuje największą wydajność przy najmniejszym zużyciu energii. 40-60W w moim przypadku to wszystko na co mnie stać, a wydajność niektórych jest już przyzwoita, chociaż daleko im do owych 6700l/h. I jeszcze jedno!!! Bardzo ważne. Jeśli już raz pompa "dostanie wody" nigdy jej nie wysuszaj, zawsze musi być mokra. Zanim się o tym dowiedzialem - z fachowego poradnika - popsulem sobie w ten sposób pierwszą pompę. Obecnie jestem poza miejscem zamieszkania, ale jak będę mógl polecę książkę o oczkach wodnych, najlepszą jaką znalazlem. Odpowiada na chyba prawie polowę pytań jakie pojawiają się na forum. Z tą polową trochę przesadzilem :roll:
 
 
AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3



Pomógł: 270 razy
Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 10654
Skąd: Brwinów k/Wa-wy
Wysłany: 2006-05-08, 21:46   

zik napisał/a:
do jakiej pojemności oczkam mozna zastosonac tą pompe której podałem wam link??


Maksymalnie około 15 000 litrów. Zalezy to także od pojemności filtra i czy pompa będzie napędzać coś jeszcze.
_________________
pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIK PORTAL SKLEP
 
 
ZiK 
Przyjaciel forum
Witam :)


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 13 Mar 2006
Posty: 1002
Skąd: Zamość / UK
Wysłany: 2006-05-08, 22:14   

już nie mam wyboru bo wlasnie kupilem ta pompe. :yahoo:

[ Dodano: 2006-05-08, 22:46 ]
armagedon,
w instrukcji nic nie pisze zebyjej nie wysuszac.przeciez wtedy ona nie pracuj to co moze jej sie stac??i z czego niby ma sie popsuć?? :shock:
_________________
Pozdrawiam Tomek :piwko:
Moje Pierwsze Oczko Wodne

Mój Profil Nasza Klasa

Moje Drugie Oczko Wodne
 
 
 
Pawel Woynowski 
Moderator



Pomógł: 48 razy
Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 1436
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-05-09, 01:51   

zik napisał/a:

w instrukcji nic nie pisze zebyjej nie wysuszac.przeciez wtedy ona nie pracuj to co moze jej sie stac??i z czego niby ma sie popsuć?? :shock:


Nic się jej nie stanie, pod warunkiem, że nie będzie pracować na sucho. Jedynie wyjmując pompę na zimę, trzeba ją dobrze przepłukać letnią wodą i wysuszyć, a na "łożyska" wirnika trysnąć trochę WD 40 i może stać całą zimę
_________________
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
 
 
Ernest 
Przyjaciel forum



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 2829
Skąd: Skawina
Wysłany: 2006-05-09, 04:48   

A ja gdzieś wyczytałem żeby po wyciągnięciu pompy na zime nie osuszać jej tylko wsadzić do wiadra z wodą.Ma to na celu nie zniszczenie gumowych uszczelek
_________________
Pozdrawiam Sebastian
___________________

Aqvenus Aquaticus-> :good:

Wszyscy macie fajne oczka wodne :yess:
 
 
armagedon 
Nowy


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 9
Skąd: sochaczew
Wysłany: 2006-05-10, 19:15   

do armagedon:
w instrukcji nic nie pisze zebyjej nie wysuszac.przeciez wtedy ona nie pracuj to co moze jej sie stac??i z czego niby ma sie popsuć??

No cóż. W instrukcjach nie zawsze jednak wbrew pozorom wszystko znajdziemy. Swego czasu zafascynowała mnie echosonda /taka na rękę lub wędkę - smart bodajże/ i tylko wyszperane opinie jej użytkowników pozwoliły mi uniknąć błędu w postaci jej zakupu. Jak już pisałem znajduję się poza miejscem zamieszkania, ale żona przesłała mi niezbędne dane. Wspomniana wcześniej książka którą można polecić to:
Peter Hagen "Ogród wodny" wydawnictwo Bauer-Weltbild Media...
Według informacji w niej zawartych w trzymanej na sucho pompie może uszkodzić się wał i wówczas pompa nie będzie zdolna do tłoczenia własną siłą wody, co doprowadzi do jej przepalenia się. Jakież było moje zdziwienie, gdy po zimie moją kochaną pierwszą pompę spotkał ów los. Być może nie dotyczy to wszystkich rodzajów pomp /firm/ lecz
przezorny zawsze ubezpieczony,
dmuchaj na zimne etc. etc.
Nie mam pojęcia co się jej może stać gdy nie pracuje/ może też i coś z tymi uszczelkami/ i jest to dla mnie również bardzo dziwne. Może to tak jak z samochodem, który za długo stoi w garażu.
Pozdrawiam
 
 
jakja 
Entuzjasta
Na razie bez oczka



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 772
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-11-27, 14:50   

Piotr Regiec napisał/a:
, ciekawe także - o wywaleniu gąbki z aquaela - sam też o tym myślałem.

Ja swojego AquaEl'a 3600 postawiłem na filtrze tej firmy - model MAX, pracuje w zanurzeniu - pompa ciągnie wodę z filtra, gąbka zbędna. Pompa tłoczy wodę na kaskadę...
_________________
Pozdrawiam - Jacek
 
 
 
Advertisement
..:: Sponsor ::..




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25.01.2007
Posty: 4134
Skąd: USA





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

oczko wodne - poradnik praktyczny