wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
pompa energo oszczędna do oczka
Autor Wiadomość
jacula 
Bywalec

Wysłany: 2014-12-26, 13:41   pompa energo oszczędna do oczka

witam mam oczka 6x5 głebokość 1metr i mam kaskadę od lustra wody jakieś 3 metry myślę że będe podłączał pompę do kaskady i filtracji ? ma być super oszczędna to którą mi polecacie?

darekb 
Bywalec

Wysłany: 2014-12-26, 20:47   

Bolekso napisał/a:
Przy tak wysokiej kaskadzie pompa musi mieć wysokość podnoszenia z 5 metrów i wydajność ok. 10 t/ h. W tym segmencie trudno o pompę energooszczędną. Może ktoś ma inne doświadczenia .
Pozdrawiam ! Bolek

Aquael ma takie pompy,ale nie są tanie - AQUAJET PFN PLUS 10000 - 25000

jacula 
Bywalec

Wysłany: 2014-12-27, 07:51   

mi chodzi o pompę żeby miała około 25watt ?

Bolekso 
Hobbysta

Wysłany: 2014-12-27, 09:16   

jacula napisał/a:
mi chodzi o pompę żeby miała około 25watt ?

Pompa jakiej potrzebujesz to 120 -150 wat.
Bolek

jacula 
Bywalec

Wysłany: 2014-12-27, 10:46   

pompę 110 watt mam i spokojnie ona wystarcza mogę zrezygnować z kaskady aby pompa była energo oszczędna mam filtr 200 litrowy do oczka

[ Dodano: 2014-12-28, 08:20 ]
mam zamiar kupić z tych pomp
Pompa energooszczędna FTP 4600 Eco
Pompa energooszczędna CM 5 000 Eco
Aqua Nova NCM-6500

którą mi polecacie ?

paczka 
Nowy

Wysłany: 2014-12-29, 08:46   

Pompa taka powinna wystarczyć :) sam używam odrobinkę słabszej a daje radę

jacula 
Bywalec

Wysłany: 2015-02-22, 19:23   

Bolekso napisał/a:
Ja bym kupił Aqua Nova NCM-6500 , głównie ze względu na wysokość podnoszenia . Zakładam że pompujesz na wysokość 1 m a opory przepływu też 1 m czyli łącznie 2 m. W takim układzie przepływ wyniesie ok. 3000 l/h.Dokładniej można określić mając wszystkie parametry i charakterystykę pompy
Pozdrawiam ! Bolek

ok zakupiłem tą pompę dokładnie tą ma 50 WATT i teraz pytanie jakie mam włożyć wkłady filtracyjne do beczki 200 l ? aby mi oczko dobrze oczyszczały ?

drako 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-02-22, 22:08   

Każdy pewnie doradzi coś innego, wszystko zależy od pomysłowości, potrzeb i zasobności portfela.
Napiszę więc, co u mnie się sprawdza:
Mam taką samą pompę i filtr z beczki -śmietnika 200l. Moje oczko jest podobnej wielkości jak Twoje, jednak sporo głębsze. Rybek (w tym większych karpi) też mam sporo. Nie muszę wody tłoczyć wysoko na kaskadę, więc ta pompa mimo zastosowania dość wąskich przekroi węży podawałaby za dużo wody do filtra i strumyka, więc zaraz po pompie pod wodą jest trójnik i większa część tłoczonej przez pompę wody kierowana jest podwodnym "rurociągiem" :) do odległych rejonów oczka, nie do końca bezproduktywnie, bo jednak ten patent wymusza dodatkową cyrkulację wody. Mogę regulować tym przepływem "bez zamaczania", bo na koniec węża ukryty przy brzegu w szuwarach nałożyłem plastikowy zawór. Jeśli bardziej go zdławię, to siłą rzeczy więcej wody popłynie "drugą nitką rurociągu" prowadząca ze wspomnianego trójnika, a ona właśnie zasila filtr-beczkę.
Do filtra trafia więc tylko część wody z pompy (wystarcza u mnie rura 3/4 cala).
Filtr zasilany jest od dołu, na dnie leży skrzynka po browarach, wokół niej kilka szczotek takich jak do mycia butelek. W tym miejscu pod skrzynką i na szczotkach zbiera się sporo błotka, którego częściowo mogę pozbyć się otwierając zawór spustowy umieszczony tuż nad dnem beczki. ( W tym celu podstawiam wiadro albo podłączam wąż ogrodowy do zaworu spustowego i mam super wodę do podlewania wash &go z nawozem).
Na skrzynce po browarach leży metalowa siatka= okrągły ruszt z grila, a na nim ok 35 cm warstwa zmiętolonej w kilka warstw plastikowej siatki do dociepleń. Na nią luźno wrzucam cały rękaw siatki reszlowej, kupionej w ogrodniczym (taka do pakowania cebuli lub ziemniaków). Na tej podściółce" leży kilkanaście piguł podobnych do tych jakimi Kmicic vel Babinicz unieszkodliwiał słynną kolubrynę ;) Są to reszlowe worki wypełnione keramzytem i pociętym drobno peszlem. Każdy z tych worków ma średnicę ok 15 cm i długość do 50 cm, co ułatwia ich upakowanie w filtrze, wyjmowanie do czyszczenia. Wśród nich są też symboliczne ilości kulek biobali i pumeksu=3 l, również zapakowane w woreczki, aby przypadkiem nie zatkały odpływu z filtra. Wszystko to przykryte jest następnym rusztem z grilla i obciążone cegłą, aby nie wypływało.
Raz w sezonie odłączam pompę i węże od filtra, spuszczam na trawę lub do wiadra jego cenną choć nieciekawie wyglądającą zawartość, przechylam kubeł (przydaje się to, że jest na kółkach), wyrzucam po kolei wszystkie poręczne worki na trawkę, na ten stosik zabrudzone siatki i płuczę wszystko hurtem i oddzielnie strumieniem wody z myjki lub... wodą z oczka, które w rejon czyszczenia poda nasza niezawodna pompa. Kiedy jeszcze nie miałem Karchera płukałem po kolei worki i siatki w taczce napełnianej na bieżąco wodą z oczka.
Jest to mokra robota, ale zabawa trwa tylko ok 20 minut w lipcu lub sierpniu. Po sezonie robię to raz jeszcze, po wypłukaniu zawartości i samego kubła keramzyt, peszel i siatki czekają w pojemniku do wiosny.
Keramzyt powinien być porowaty i grubszy, bo drobniejszy może wypadać przez oczka woreczków raszlowych (Ja na wszelki wypadek pakuję keramzyt i peszel w podwójne worki). Jak zauważyłeś nie stosuję gąbek ani maty, bo długo nie wytrzymują.
I tyle wystarczy, aby woda była czysta.
P.S.
Pod warunkiem że będziesz miał jeszcze choć kawałek strumyka, gęsto obsadzonego roślinami ;)

jacula 
Bywalec

Wysłany: 2015-02-23, 19:19   

Drako bardzo bym Cię prosił o kilka fotek o zastosowania trójnika jak i co i gdzie to masz ? tych węży itp.. ja myślę też zakupić ten trójnik i raz na czas tłoczyć wodę na kaskadę myślę raz na tydzień ale jak to mam wykonać ? ale za to cały czas tłoczyć wodę do filtra . proszę o kilka fotek .. a strumyka nie mam :-(

drako 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-02-23, 23:45   

Ten trójnik na razie mam pod lodem, więc ciężko zrobić mu zdjęcie. Wszystko zależy od tego jakie węże zastosujesz, czy ogrodowe, czy te do nawodnień, niektórzy używają czarnego peszla dla motoryzacji... Możliwości jest wiele. W zależności od tego jakie twoje węże mają średnice dobierzesz odpowiedni trójnik w każdym większym sklepie ogrodniczym, czy markecie budowlanym. U mnie z pompy leci pół metrowy kawałek czarnej rury do nawodnień chyba o średnicy 32 mm, potem jest własnie kształtka podobna do tej pierwszej z prawej. Na wyloty tej kształtki założone są odpowiednie redukcje do węży ogrodowych 3/4 cala jeden do filtra, drugi w szuwary i wymusza mieszanie wody w oczku. Połączenie nie musi być szczelne, ale zastosowałem opaski metalowe.

jacula 
Bywalec

Wysłany: 2015-02-24, 21:46   

super Drako proszę o najwięcej fotek :piwko: :piwko:
ja chciałbym zrobić tak aby z mojej pompy woda leciała na kaskadę i do filtra tak żebym mógł regulować raz na kaskadę raz do filtra ? gdzie ten trójnik mam wsadzić ? i jaki zawór ? jak to wykonać mam ? proszę o twoje super fotki ?

drako 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-02-24, 23:22   

Do filtra woda musi być dostarczana non stop, :evil: Jeśli ją zakręcisz na dłużej niż kilka minut padną pożyteczne organizmy w filtrze, te które biologicznie "czyszczą wodę".

Najekonomiczniej będzie, w twoim przypadku, jeśli rozdzielisz strumień wody z pompy w miejscu najbliższym filtra i kaskady. Zakładam ,że filtr ukrywasz za kaskadą. Tam gdzieś załóż trójnik. Z tego trójnika woda z oczka popłynie już dwiema rurami, jedną do filtra, drugą rurą na kaskadę.
Jeśli na tej rurze biegnącej na kaskadę założysz zawór (obojętnie w którym miejscu) i go zamkniesz (zakręcisz), wtedy kaskada będzie sucha, a cała woda z pompy popłynie drugą rurą do filtra.

Użyj jak największych przekroi wszystkich rur, żeby nie ograniczać wydajności i niepotrzebnie nie dławić pompy.
Gdybyś jednak ten trójnik założył zaraz za pompą zanurzoną w oczku, musiałbyś kupić więcej metrów rury, co ekonomiczne nie jest, a z oczka biegłyby 2 odcinki rury zamiast jednego, łatwiejszego do zamaskowania.
Weź pod uwagę, że przy całkowitym zakręceniu zaworu na wężu do kaskady, do filtra napływałoby sporo więcej wody niż wcześniej, co mogłoby doprowadzić do przelewania filtra. Średnica odpływu z filtra powinna być zawsze większa od średnicy dopływu do niego.
Nie musisz całkowicie zamykać wody na kaskadę, możesz tylko trochę ją przykręcić, dzięki czemu będziesz miał możliwość regulacji ilości wody wpływającej do filtra.

ALE!
Nie jestem pewien tylko, czy po rozdzieleniu ciśnienia wody z pompy na dwa strumienie, będzie "się chciało" tej wodzie wspinać 3 m do góry na Twój wodospad-kaskadę? Być może wybierze łatwiejszą dla siebie drogę na dół, do filtra, a kaskadę... oleje :oops: .
Wszystko zależy od oporów przepływu i wydajności pompy. Spróbuj poeksperymentować...
PRZY TAK WYSOKIEJ KASKADZIE zastosowałbym jednak OSOBNĄ POMPĘ, np taką tanią marketową do brudnej wody, załączaną np czujnikiem ruchu na kilka minut.

jacula 
Bywalec

Wysłany: 2015-03-01, 09:30   

Drako super są twoje odpowiedzi dla mnie :yahoo: to proszę poradz mi co Ty byś zrobił na moim miejscu ? wiesz jaką mam pompę i filtr 2 beczki 200 l i kaskadę ? chodzi mi gdzie byś ten filtr dał czy za kaskadą ukrył od lustra wody kaskada jest około 3 m i czy byś dał 1 beczkę czy 2 beczki ? i jakie wkłady filtracyjne byś włożył ? czy bliżej może byś oczka jej dał ?
co byś tu nowego wprowadził ? co byś tutaj zmienił itd. ? proszę o wskazówki

moje oczko

drako 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-03-02, 00:06   

O Filtrach napisałem wszystko, co wiem. Ustaw je jak uważasz, ale najniżej jak się da. Całą energię pompy skieruj na filtrację, zrezygnuj chwilowo z kaskady. PAMIĘTAJ W SEZONIE FILTRY MUSZĄ CHODZIĆ NON STOP. Nawet półgodzinna przerwa W DOSTAWIE WODY DO FILTRA zabija bakterie czyszczące wodę. Na fotkach z twojej galerii za wyjątkiem kilku koszyków lilii nie widać innych roślin, które mogłyby pomagać w walce o przejrzystą wodę. Masz w ogóle w oczku jakieś irysy, pałki, sity, mięty, moczarkę, rogatek, kupujesz na wiosnę pistie? Czy wśród tych 80 sztuk ryb które masz, nie ma przypadkiem amura, tołpygi? Wg mnie tak w ogóle ryb masz za dużo. Gdy zrezygnujesz z połowy stada, łatwiej będzie opanować żywioł. NIEPOTRZEBNIE ROK TEMU CAŁKOWICIE WYMIENIŁEŚ WODĘ. Będziesz dłużej czekał, aż nowa dojrzeje. Zdjęcia się nie otwierają :???:

stanislaw65 
Uczestnik

Wysłany: 2015-03-03, 07:23   

czy ktoś jusz włączył filtry w oczku wodnym

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu