Wysłany: 2014-04-27, 10:18 Mata kamienna pytań kilka:)
Witajcie,
Patrząc na ceny mat kamiennych uginają się nogi... na strumień który planuje zrobić musiałbym wydać klika tyś. na matę z kamyczkami! Mam do Was pytanie czy są jakieś domowe sposoby na zrobienie takiej maty? Myślałem o folii budowlanej na którą wylałbym Bitex (masa gumowa stosowana pod nadwozia) i na to rzucił przepłukany i oczyszczony żwir. Niestety jest jeden problem, na biteksie jest info. że może powodować długotrwałe zmiany w środowisku wodnym oraz zatruwać wodę.. nie mam pojęcia jakiego lepiku użyć tak żeby się to trzymało.... macie jakieś sugestie pomysły?
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2014-04-27, 10:54
Ale czemu chcesz to robić?
Twój strumień ma być długi. Możesz wiele z nim zrobić. Ja bym ukształtował go dwojako. W jednych miejscach szerzej. Tam będzie płynąć wolniej i tam zasadziłbym rośliny, które i tak go zamaskują. Gdzieniegdzie można by zrobić przewężenia z szybszym nurtem, i wypełnionym zwykłymi małymi okrąglakami dnem.
Samo się zamaskuje. Kwestia odpowiednio dużego koryta, które pomieści wypełnienie z kamieni i roślin.
Nie ma co się bawić te maty.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2014-04-27, 11:11
Szkoda kasy na maty. Strumienie tak szybko zarastają, że nie obejrzysz się, a w ogóle nie będzie widać ani dna, ani jego boków. Tylko obsadź go roślinnością.
Chodzi mi o wyłożenie koryta miejscami, strumień będzie miał 40m i będą odcinki gdzie będzie na prawdę stromo i żwirek nie utrzyma się na foli, a chcę zamaskować folię w 100%. Roślinność jak najbardziej będzie i to bardzo dużo
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2014-04-28, 09:15
Tak ogólnie to mam nadzieję że przeczytałeś jak się buduje strumień?
Czyli jak taki zastaw podługowatych oczek, w którym woda będzie stać także po wyłączeniu pompy. Oczywiście możesz mieć fragmenty większego spadku. To w niczym nie przeszkadza. Ja wyłożyłbym je kawałkami jakiś płaskich kamieni na zwykłej zaprawie. Tak by się to trzymało.
Dzięki czemu można kształtować różne fajne mini kaskadki, fajne przepływy itd. Bez porównania lepsze od jakiejś maty.
Z 40 metrami strumienia to będziesz mieć trochę pracy by to fajnie wyglądało. To naprawdę należy przemyśleć. Zadbać o to by strumień był wkopany w ziemię a nie otoczony wystającymi wałami przeciwpowodziowymi. Ale jeśli się to dobrze wykona to efekt będzie świetny.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum