Wysłany: 2014-04-05, 18:04 Kilka pytań doczycących oczka wodnego
Witam!
z góry przepraszam, jestem nowy na forum. To jest moje pierwsze oczko w życiu.Oczko jest już prawie wykopane, jego objętość to około 20 m3.
Geowłókninę mam już w garażu, teraz nurtuje mnie wybór folii. Na alledrogo są folie pcw z firmy Oase w cenie 13 zł/m2
Może moje drugie pytanie powinno się w innym dziale, jednak wolałem nie zaśmiecać całego forum moimi pytaniami. W rzekomych sklepach widziałem tz. Karmę dla koi, tanie kolorowe chrupki, odpuściłem sobie. W sklepie AurorA znalazłem taką Karmę Czy ta karma nadaje się dla uklei i kiełbi?
Teraz pora na filtrację, mam zamiar zrobić filtr z beczki. Znalazłem taką oto
Za odpowiedzi serdecznie dziękuję !
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2014-04-05, 18:34
Witaj piotr0234!!!!
Nie wiem co to za folia (nie wolno na forum linkować portali aukcyjnych i już chyba ktoś zablokował bo nie wchodzi), ale lepiej zainwestować w EPDM. Link z karmy te z nie wchodzi. Dla uklei i kiełbi?? Te tanie kolorowe chrupki będą dobre, nie są to wcale wymagające ryby (koledze przezimowały raz kiełbie podobno zamarznięte przez zimę w mini oczku), jednak są to małe ryby więc będzie trzeba wybrać karmę o drobnej granulacji. Co do filtra to Ci nie pomogę, ale inni na pewno tak!
Pozdrawiam.
Oczka są fajne, latem zawsze temperatura wokół oczka o kilka stopni niższa i jest czym oddychać ale za to bardzo szybko się zamula. wiecie jak dobrze odmulić wodę żeby była czystsza? Próbowałem już wielu sposobów ale wszystko działa chwilowo.
Oprócz tego kupiłem Pompę do napowietrzania sprawuje się dobrze 80L/min chyba to podstawa w każdym oczku ale na odmulanie nie mam juz rady.
Problem jest taki, że stosowałem róznego rodzaju środki do oczyszczania wody, ale to nic nie daje. Daje tylko przez kilka dni/tygodni i pozniej wraca to samo. Pompa może bardziej zamulać wodę czy nie? bo i tak musi byc.
chodzi o ta pompę
url=http://www.growbox.pl/pol_m_Napowietrzanie-426.html
Jeżeli chcesz zbudować filtr z beczki, to tą pompą tego nie zasilisz.
Dobry środek na czystą wodę\muł jest Trigger 3. Ale cudów nie ma, tylko rośliny w dużej ilości cię wyratują.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum