Wysłany: 2014-03-30, 16:29 Problem z wężem - pompa PFN 2500
Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Zakupiłem dzisiaj lampę UVC która ma wejście z pompy i wyjście na filtr o średnicy 1 cal. Tymczasem wąż, który jeszcze w zeszłym roku zakupiłem z pompą Aquael PFN 2500 to 3/4 cala /sztywny karbowany/ W jaki sposób zlikwidować to utrudnienie? Czy do tej pompy będę mógł zastosować szerszy wąż?
Pozdrawiam
Paweł
Czy to być zwykła przejściówka na wąż ogrodowy /płaski/ czy też inna, specjalna na którą naciągnę wąż karbowany?
Też mam przejściówkę z redukcją1cal/3/4cala i wąż karbowany wchodzi, bo docisk jest z takimi "pazurkami" elastycznie poddającymi się. W Castoramie są może ciut tańsze.Ja kupiłem ciut lepszy za 7 zł.
_________________ Radek-na marzenia dobry jest każdy czas.
Byłem w Leroy i się zawiodłem. Nie dość ze nie dostałem rury karbowanej do pompy o średnicy 1 cala to jeszcze nikt z obsługi nie był mi w stanie pomóc w rozwiązaniu problemu w jaki sposób połączyć ze sobą 2 rury karbowane z których jedna ma śr 3/4 a druga 1 cal... Dla mnie hydraulika to czarna magia, niestety Pomóżcie.
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-04-03, 08:30
Do każdej pompy możesz zastosować wąż tak dużej średnicy, jak tylko chcesz/dostaniesz w sklepie. Pompie to nie zaszkodzi, a jedynie pomoże obniżyć straty ciśnienia powstające przy przepychaniu wody przez wąż. A z drugiej strony - Nie było w Leroy, to idź do Castoramy - przy takich sztywnych wężach - może po prostu udałoby się kupić kawałek węża 1'' i wcisnąć w niego na ciasno ten 3/4? Unikasz wtedy stosowania jakiejś złączki. Zauważ, że każda złączka musi mieć średnicę wewnętrzną znacznie mniejszą niż średnice węży, które będzie łączyć. To znowu powoduje dodatkowy opór przepływu i nie podoba mi się za bardzo.
Ze względu na problem z uszczelnieniem karbowanej zewnętrznej powierzchni węża, zastanowiłbym się może jednak nad dobraniem jakiejś w miarę cienkościennej rury instalacyjnej - od wody, elektryki, kanalizacji... 3/4 cala - wcisnął ją w rurę 3/4'', a z drugiej strony - nawet nawinięcie taśmy hydraulicznej dla powiększenia średnicy do 1'' powinno załatwić temat połączenia z grubszą rurą. Z tego w końcu się nie strzela, ani nie ma tu jakichś poważnych ciśnień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum