Witam!
Jestem już w połowie kopania oczka i pomyślałem że warto byłoby zainwestować w filtr. Ceny mnie przeraziły. Wolałem wykopać większe oczko niż płacić takie sumy za filtr. Znalazłem jakiś filtr z beczki, jednak mam problem z jego wykonaniem. Mam do Was kilka pytań:
1. Jak duża beczka będzie nadawać się do oczka około 20 m3 ?
2. Czy pompa 2000 l/h; 3000 l/h będzie się nadawać ? (nie chcę trzymać dużej ilości ryb, żadnych karasi tylko ukleje i kiełbie
I jeszcze jedno czy ktoś mógłby napisać mi jak taki filtr zrobić ? wystarczy mi link
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2014-03-28, 23:31, w całości zmieniany 1 raz
Cześć
z moich doświadczeń w budowie filtra do mojego stawiku 10 m na 7 metrów wynika, że najlepiej zrobić 2 beczki po 220 l w pierwszej dać maksymalną ilość gąbki filtrującej położonej na tzw. grilu i zasilać ta pierwszą beczkę od dołu i potem zrobić przelew do 2 beczki stojącej niżej i w niej umieścić jak najwięcej materiału, na którym rozwijałyby się bakterie czyli np. tego peszla o który pytasz.
pzd
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum