wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Mini test odkurzacza do oczka wodnego CLEANEO firmy AQUAEL
Autor Wiadomość
art1234 
Nowy

Wysłany: 2013-08-23, 10:01   Mini test odkurzacza do oczka wodnego CLEANEO firmy AQUAEL

Ponieważ pomyślałem, że moja opinia może się komuś przydać to postanowiłem opisać swoje doświadczenia z odkurzaczem do oczka wodnego Cleaneo firmy Aquael bo nie znalazłem opisu kompleksowego jego działania na tym forum.

Przede wszystkim na korpusie jest napisane, że ma wydajność ponad 9 tyś. litrów na godzinę. Jest to o 3 tyś. litrów więcej niż w opisach i faktycznie może mieć tyle bo nawet po przedłużeniu węża oryginalnego, który ma 6 metrów (jest to za mało do mojego stawu ale do oczka wodnego zupełnie wystarczy) o kolejne 15 metrów był super wydatek wody.

Powyższy odkurzacz kupiłem ze 2 tygodnie temu.

Mój staw jest stawem naturalnym - częściowo wyłożony płytami betonowymi ażurowanymi.

Po przystąpieniu do czyszczenia mam następujące uwagi.

Odkurzacz doskonale radzi sobie z warstwą mułu. Przy większych pokładach trzeba atakować na raty lub wcześniej usunąć zbyt dużą warstwę mułu ręcznie.

Super zbiera zanieczyszczenia z powierzchni utwardzonej w moim przypadku z ww. płyt ażurowanych (sądzę, że z foli jest tak samo - czyści do "żywego").

Super zbiera zanieczyszczenia i muł z podłoża naturalnego - w moim przypadku piasku takiego jak np. w Wiśle (staw naturalny). Tu pojawia się jednak problem po ok. 4 h pracy przestał pracować. Odesłałem go do serwisu na ich koszt i powiedzieli, że producent nie przewidział sprzątania stawu z tak drobnym piaskiem. Poradzili żeby przed wyłączeniem odkurzacz pochodził trochę, żeby ten piasek wypłukać (czego nie zrobiłem bo nie wiedziałem) lub żeby go w takim przypadku rozebrać (odkręcić 4 śruby na korpusie od góry i samemu oczyścić - co można zrobić) odesłali na swój koszt bez gadania - serwis Aquaela super.

Wadliwy był trochę włącznik w rączce, który też wymienili bez problemu (nie dawał się włączyć za każdym razem - uwaga na baterie często są stare i najpierw należy je wymienić).

Ogólnie staw "posprzątałem" w ok 4 h (tyle ile działał) prawie w 80% - staw ma wymiary ok. 9 metrów na 25 metrów (staw Artura z Brwinowa do obejrzenia w galerii stawów.

Podsumowując:
Polecam ten odkurzacz każdemu ponieważ dobrze sprząta i w razie czego serwis naprawia bez problemu. Jest szybki i skuteczny w działaniu - zatkał się tylko ze 2 - 3 razy jak zassał małże. Nie można wbić go w muł i oczekiwać, że będzie go zasysał - trzeba dawać zaciągnąć mu wody żeby przepłukał wąż. Chyba się (moje zdanie) nie opłaca go kupować do małego oczka wodnego ponieważ czyści się nim szybki a jak nie lecą liście to czyszczenie będzie co kilka lat i będzie stal bezużyteczny. W takim przypadku chyba lepiej jest się z kimś umówić i kupić na spółkę lub od kogoś pożyczyć. Ja mam duży staw i będę go używał ze 2 razy w roku więc mi się opłaca.

Jakby ktoś chciał z okolic Brwinowa wypróbować go w oczku wodnym to nie ma sprawy dogadamy się.
Pozdrawiam
Artur

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2013-08-23, 10:41   

Dzięki Arturze za opis. Właśnie takiego szukałem...

PAWEŁ

eldorado82010 
Uczestnik

Wysłany: 2013-08-23, 11:29   No nareście

No nareszcie ktoś fachowo opisał odkurzacz do oczka wodnego. Bardzo art1234 dziękuję za opis bo mnie przekonał do zakupu.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu