Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Maj 2012 Posty: 559 Skąd: DĘBICA,podkarpackie
Wysłany: 2013-07-10, 21:07
Ktos juz raz na forum mierzył pobór pradu nie wiem czy nie Artur ,ale nie pamiętam z jakiej firmy ta pompa byla tez mu żarła o polowe wiecej pradu.
Ciekawe czy moja bierze tyle co producent podaje.
_________________ Ptaki są moją pasią-golębie to ukoronowanie tej pasji.
Jeśli by to przekroczenie było 5 do 10 W to bym oko przymknął i koniec. Lecz przy tak znaczącej różnicy to bokiem to przejść nie może. W przyszłym tygodniu zajmę się tym i odwiedzę rzecznika praw konsumenta zobaczymy co powie to mądrzejszy człowiek niż ja.
_________________ Życie jest piękniejsze gdy choć jedna ściana jest zielona.
W przyszłym tygodniu zajmę się tym i odwiedzę rzecznika praw konsumenta zobaczymy co powie to mądrzejszy człowiek niż ja.
A próbowałes ją zareklamować. Wydaje mi sie,że to w pierwszej kolejności. Rzecznik nic Ci innego nie poradzi.Co innego gdyby Ci odmówiono reklamacji. A tak na marginesie to muszę sprawdzić swoją bo tez w tym roku kupiłam pompę tej firmy, ale tę ciut mniejszą (5000l/h)
Ktoś robił testy pompy FTP chyba rok temu, gdzieś to jest na forum i otrzymał wynik korzystniejszy niż podany podany przez producenta. Jak ktoś ma mierniki i takie pompy posprawdzajcie bo jestem ciekawy czy to wadliwy egzemplarz, czy powtarzająca się wada.
[ Dodano: 2013-07-11, 20:51 ]
twister47 napisał/a:
To jest 6500l/h i 50W.
A tyle pokazuje pomiar poboru prądu.
a to wersja na 230 czy na 24 V?
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 14 razy Dołączył: 29 Cze 2007 Posty: 538 Skąd: Kraków i Okolice
Wysłany: 2013-08-02, 19:52
Jaka była przyczyna zwiększonego poboru prądu?
Wymienili Ci tę pompę na inny egzemplarz? Pytam, bo właśnie moja Jebao eco 8500 odmówiła współpracy Tzn siadła jej wysokość podnoszenia, bo choć na poziomie "0" daje ostry strumień, to pół meta wyżej już ledwie ciurka.
Rozebrałem całą pompę, wyjąłem i przeczyściłem wirnik, (blokowały go trochę zanieczyszczenia), ale nic to nie dało. Oś ceramiczna nie wygląda na uszkodzoną. Może poszły uzwojenia? Muszę kupić nową pompę, zapewne mniejszą. Pewnie wystarczy mi model 4500, a może 6500, bo ta którą miałem w latach świetności przelewała mi filtr-beczkę.
Te nowe modele mają ponoć zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Ktoś wie, jak to wygląda w praktyce?
Moja a'la Jebao 4500 przez bluszcz, który wylewał wodę poza kaskadę, pracował do połowy zanurzony w wodzie i nie widzę ujemnych tego skutków. Nie wiem jak długo to trwało ale sprzęt wytrzymał i się nie wyłączył. Być może te trochę wody zapewniło wystarczające chłodzenie.
Witam forumowiczów
Już od dłuższego czasu przeglądam to forum i postanowiłem do was dołączyć:) ale do rzeczy, wczoraj dostałem zamowioną pompe Jebao FTP 4600; co się okazało to nie Jebao tylko Happet Pond z wyglądu niczym się nie różni poza niebieskim elementem który jest nie opisany, etykieta z parametrami również Happet Pond, po pierwszym uruchomieniu rozczarowanie, przy zerowym obciążeniu widać tryskajacą wodę ale po podłączeniu filtra woda sie tylko sączyła(wąż około 4 m 1 cal) dodam że aktualnie mam podłączoną pompę Aquaela starszy model PF-4 o wydajności 3000 tys l mocy 40W i pomimo zanurzenia około metr pod wodą na tym samym wężu śmiga aż miło, jedyna wada to notoryczne ścieranie ośi wirnika.
Kontynuując rozebrałem pompę i na wirniku zobaczyłem ubytki na zewnetrznych miedzianych ścieżkach , oczywiście juz zgłosiem do reklamacji, foto postaram się później wrzucić
pozdrawiam
[ Dodano: 2013-08-06, 17:58 ]
gordon271 napisał/a:
Witam forumowiczów
Już od dłuższego czasu przeglądam to forum i postanowiłem do was dołączyć:) ale do rzeczy, wczoraj dostałem zamowioną pompe Jebao FTP 4600; co się okazało to nie Jebao tylko Happet Pond z wyglądu niczym się nie różni poza niebieskim elementem który jest nie opisany, etykieta z parametrami również Happet Pond, po pierwszym uruchomieniu rozczarowanie, przy zerowym obciążeniu widać tryskajacą wodę ale po podłączeniu filtra woda sie tylko sączyła(wąż około 4 m 1 cal) dodam że aktualnie mam podłączoną pompę Aquaela starszy model PF-4 o wydajności 3000 tys l mocy 40W i pomimo zanurzenia około metr pod wodą na tym samym wężu śmiga aż miło, jedyna wada to notoryczne ścieranie ośi wirnika.
Kontynuując rozebrałem pompę i na wirniku zobaczyłem ubytki na zewnetrznych miedzianych ścieżkach , oczywiście juz zgłosiem do reklamacji, foto postaram się później wrzucić
pozdrawiam
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum