Witam, od dawna marzę o własnym stawie. Mam miejsce na staw o wymiarach około 50mx10m. Obok znajduje się inny staw, także wnioskuję ze poziom wód gruntowych pozwoli na utrzymanie wody. Chciałbym aby główną rybą w moim stawie był sandacz, pozostałe ryby jakie mogły tam pływać stanowiły by jedynie pokarm dla sandacza. Wiem że sandacz jest tlenowo wymagającą rybą, niestety staw niebyły przepływowy. Gleba w tym miejscu jest czarna, gliniasta, żyzna i kwaśna. Dlatego też sięgam waszej rady, jak powinien być zbudowany staw (głębokość, pochylenie dna, itd.) aby mogły w nim pływać sandacze. Dodam, że mogę cześć dna wyłożyć kamieniami, zainwestować w jakąś papę natleniającą, ewentualnie zbudować jakąś kaskadę obok wpadającą do stawu. Raz na jakiś czas mógłbym dolewać wody ze studni. Proszę o rady
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-05-16, 16:32
ostatnio kupywałem kolorowe karaśki,liny i orfy w takim ''gospodarstwie "rybnym , byłem tam z dziadkiem , no bo akurat w tym czasie wyławiano narybek ryb czyli właśnie karasi ,orf, jazi, zwykłych karpi, sumów , linów, szczupaków i właśnie sandaczy . staw był dość dóży , na dnie był cały zarośnięty rogatkiem , ale dla nich jest to plaga , zbiornik był normalny , brzegi dość mało strome a głębokość na około 2 m. myśle , że oprucz zapotrzebowania na tlen wszystko może być jak dla innych ryb , a co do natlenienia wody to kaskada była by OK jak i napowietrzacz plus trochę roślin podwodnych, no i do takiego stawu to zmieści się trochę lili , które ja w swoim maluśkim oczku musze upychać , nie wykładaj stawu kamieniem bo w takim stawieto bez sensu , i tak dno po jakimś czasie się zamuli , myslę , że dolewanie wody ze studni będzie zbędne
Posiadam staw o wymiarach 120x25 a dno jest strasznie zróznicowane,doły górki a max głebokośc to 4m.Sandacze wpuszczałem dwa lata temu i do tej pory maja sie dobrze.Dodam ze staw jest przepływowy,w jednym miejscu wpływa woda a w drugim odpływa.
_________________ Życ w zgodzie z naturą:)
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum