Ja myślałem o tym dosyć długo. Wynikiem przemyśleń jest coś takiego.
W trakcie projektowania oczka uwzględniłem też akwarium, którego usytuowanie musi spełniać kilka podstawowych punktów:
1 - fundament musi być idealnie wypoziomowany i położony na takiej głębokości, by akwarium stało pionowo i 10 cm pod lustrem wody,- przy maksymalnym poziomie wody w oczku.
2 - łatwy dostęp do akwarium, - trzeba je okresowo wyjmować i czyścić. U mnie stoi zaraz przy brzegu, a czyszczenie zajmuje mi 15 minut...raz na 2 tygodnie.
3 - poziom wody w oczku musi być względnie stały.
4 - stabilny fundament najlepiej położyć przed wykładaniem folii, a ostre krawędzie zaokrąglić i zabezpieczyć kilkoma warstwami folii, ze względu na duży ciężar.
Zdjęcia są słabe, ale innych nie mam
Akwarium ma sens, kiedy mamy czystą wodę. W innym przypadku klapa.
Oglądamy ryby z boku i bardzo dobrze widać ewentualne objawy chorobowe, więc możemy od razu reagować.
Moje akwarium zrobione jest z szyb gr -8 mm a wymiary to: wys-90 cm, szer-40cm, gł-35cm.
Dzięki Adacho, , że opisałeś sposób mocowania akwarium. Ten pomysł nęka mnie już od bardzo dawna. Ja myślę zamontować raczej kulę choć akwarium też bardzo fajnie wygląda.
Dobrze, że powstał ten temat.
Bartek -moim zdaniem kula jest za niska i za mała.
W ubiegłym roku miałem w oczku 8 szt dużych 1.8~2kg karpi, w celach eksperymentalnych.Gdy wpłynęło do akwarium na samą górę pięć naraz....strach się bać.
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2013-02-17, 16:47
Wygląda super, jak będzie stabilnie umocowane, ryby oswoją się z nowym przedmiotem efekt będzie rewelacyjny Ale jednak mi się bardziej podobają kule ze stali nierdzewnej w oczku
Zastanawia mnie tylko jak taki ponad 100 ciężar podnosisz w górę ? Można bez podnoszenia wypompować powietrze i woda sama wpłynie. Na samej górze zostanie jednak trochę (15 cm ) powietrza. Druga sprawa, ciekawe jak w akwarium zachodzi wymiana wody.
Pozdrawiam ! Bolek
Ja do napełniania akwarium stosuję odkurzacz piorący.
Radzi sobie z tą czynnością w niespełna 2 minuty.
Na końcówkę zakładam wężyk gumowy z pływakiem. Ważne jest, by wystawić wężyk ok. 4cm nad pływak, wtedy akwarium napełni się do samej góry.
A wymiana wody w akwarium? - myślę, że ryby wpływając i wypływając mieszają wodę. Dochodzi jeszcze różnica temperatur.
Musi im tam pasować, w przeciwnym przypadku by tam nie wpływały.
Wygląda super, jak będzie stabilnie umocowane, ryby oswoją się z nowym przedmiotem
Akwarium jest stabilne. W lipcu ubiegłego roku podczas nocnej burzy, z potężnymi wiatrami i gradobiciem zdało egzamin na szóstkę.
Stoi na dwóch betonowych, drogowych kostkach, które postawiłem pionowo na betonowym fundamencie.
Dzięki tym zabiegom między wlotem do akwarium a fundamentem, powstała dość duża wolna przestrzeń, więc nawet duże ryby mogą swobodnie wpływać do środka.
Ryby z nowym przedmiotem oswoiły się bardzo szybko.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2013-05-10, 10:17
Widok będzie na pewno ciekawy, ale ja nie jestem zwolennikiem sztuczności w oczku. Ryby masz piękne i teren ogrodu ( którego kawałki widać na zdjęciach ) też piękny.
Wiem Gosiu, że lubisz naturalne oczka.
Jednak, gdy widzę błysk zachwytu, w oczętach mojej Najdroższej.... bezcenne
------------------------------------------------------------------------------------------------
Zachwycała się dzisiaj takimi widokami:
W akwarium po pierwszym dniu, robi się tłoczno
Ryby "fruwają" nad oczkiem 9a7d2a.jpg[/img][/url]
Spacerując po ogrodzie, z daleka widać naszych ulubieńców...nowych i starszych
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2013-05-11, 09:49
Fajny efekt
A powiedz, czy one tam wpłynęły z ciekawości i się tak kłębią , bo nie wiedzą jak wydostać się, czy po prostu lubią tam być ?
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum