Wysłany: 2012-11-12, 12:04 Zimowanie ryb w oczku czy paletopojemnik w garażu?
Witam!
Zeszłej zimy przenisłem rybki (orfy, koi i karasie) do paletopojemnika 1000 l stojącego w garażu. Przezimowały świetnie, tylko zafundowałem im zbyt wczesny powrót do oczka - na przełomie marca i kwietnia, bo było juz ciepło... Oczywiście przyszło załamanie pogody i grad z przymrozkiem, no i rybki tego nie wytrzymały...
Odbudowałem stadko, mam kilka pięknych orf po 40cm, kilka koi od 25-35 cm, sporo jesiotrów 15-20 cm i karaski 20-25 cm i kilkanaście różnego drobiazgu...
I znów mam przed zimowy dylemat, czy przy moim oczku 10 m2 i głębokości 70-80 cm, mam je ponownie przenosić do garażu, czy próbować patentów w rodzaju styropianowego przerebla z grzałką i napowietrzaczem???
Jestem takiego samego zdania,nawet latem to za duża obsada dla twojego oczka ryb,
ja w moim oczku trzymam 10 góra 15szt a oczko też ma koło 5 tyś l
poz.Leszek
----------------
Zgadzam sie z Jarkiem i Leszkiem masz za duzo ryb jak na tylko 10m2 moje oczko ma 27m2 okolo 4586l wody a mam w nim tylko 12rybek i duzo mniejszych od dwioch i tez moje oczko jest dosyc plytkie bo 90cm ziemia se obsuwa tam co chwile i nie wiem czy ryby zimowac czy dawac do akwa 450l
_________________ Pozdrawiam Kamil:D
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum