Wysłany: 2012-08-24, 15:14 Mini pompa fontannowa do mini oczka (90l)
Witam!
Mam mini oczko wodne (kastra budowlana) , mam tam okresowo żółwia (Zazwyczaj siedzi w 200l akwarium) pomyślałem żeby tam zamontować (bardziej babcia, mi głównie zależy na filtracji) pompę fontannową, chciałem się zapytać jaka pompa by tam najbardziej pasowała.
Pierwsza sprawa... Twoje "oczko" nie nadaje się dla takiego dużego żółwia, nie mówiąc już o akwarium. Koszt folii nawet budowlanej to grosze wiec pomyśl nad tym aby mu coś większego wykombinować. Pompa Ci nie oczyści wody, a tym bardziej ta gąbka w niej. Nie wspominam już o tym jak zamierzasz ją tam umieścić? zabierasz cenne miejsce dla żółwia.
Koszt wykonania oczka z budowlanki o pow. około 7m2 i o 50cm głębokości to 100zł (z pompą do napowietrzania).
Głównie chodzi o wygrzewanie się na słońcu (UV, w akwa ma tylko grzewczą) a nie o pływanie, chyba nie zrozumiałem o co ci chodziło z tym akwarium ( ja zrozumiałem że jest za małe, wymiary akwa 80x50x50), a tak "dużego" oczko nie mogę zrobić przez najbliższe 2-3 lata (budowa domu na wsi, póki co to oczko mogę zrobić jedynie u babci), zawsze by coś pompa dała (myślałem żeby uciąć trochę gąbki i na to miejsce dać watę). Może za rok nakłonię babcie na większe oczko, chociaż coś mi się to nie widzi...
Żółw ma 13,5 cm (dopiero teraz dokładnie zmierzyłem wcześniej robiłem na oko )
Pzdr hesus!
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-08-25, 08:27
Tak, chodzi mi o pojemność . Akwarium jak i kastra są za małe, kupując zwierzaka powinniśmy się zastanowić czy zapewnimy mu "godne" warunki.
Co do pompy to kup coś małego np. Aquael PFN-500. Nadal nie rozuzmiem jak będziesz ją chciał zainstalować aby miejsca nie stracić. Ty podobno jakąś formę miałeś kupować?
Miałem kupować ale nie wyszło, mój wujek miał oczko wodne i ma jeszcze folie (w kiczowate kamienie, obrócę na czarną stronę , jeśli ta czarna strona wgl jest, chyba tak ) nie wiem dlaczego sądzisz że akwarium jest za małe, może powiedz jakie było by odpowiednie? po przeprowadzce prawdopodobnie będę miał akwa 150x50x50 . na forum o żółwiach wyczytałem że na jednego żółwia wystarczy 200l a na każdego następnego 100l (jeśli mam jednego żółwia to 200l a jak dwa w jednym akwa to 300l), na razie nie mam miejsca na większe akwa .
Pzdr hesus!
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-08-25, 11:25
hesus napisał/a:
nie wiem dlaczego sądzisz że akwarium jest za małe, może powiedz jakie było by odpowiednie?
Ponieważ widziałem co te żółwie wyprawiają w ogrodach które odwiedziłem w celu konserwacji. Przejedź się do jakiegoś ogrodu zoologicznego gdzie mają żółwie na "wolności" z dużym zbiornikiem wodnym.
Może inaczej. Zapytaj kogoś kto był w więzieniu i czy mu było wygodnie w celi. dla mnie to głupota trzymać takie zwierzęta w akwariach. Rybki małe tak ale nie żółwie czy aksolotle i inne stworki. To samo jest z trzymaniem psów (dużych) w blokach.
Idąc tym tokiem myślenia (inaczej nie umiałem sformułować) nie można by trzymać żadnych zwierząt w akwariach, w jednym się zgodzę (po części ) że nie powinno się trzymać (moim zdaniem żadnych) psów w blokach, no może jedynie yorki (widziałem yorka miniaturkę nie miał nawet 20 cm a miał 4 lata, bardzo wredny ugryzła mnie menda ) i inne miniaturki. Ptaszniki potrzebują naprawdę małych terrariów (ja zawsze daję większe terrarium od standardów), np. lasiodora parachybana (ptasznik olbrzymi) który osiąga do ponad 10 cm długości ciała i ponad 20 razem z odnóżami potrzebuje terrarium 30x30x25.
Pzdr hesus!
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-08-25, 12:57
hesus napisał/a:
Idąc tym tokiem myślenia (inaczej nie umiałem sformułować) nie można by trzymać żadnych zwierząt w akwariach
To już od człowieka zależy. Sam bardziej szanuję zwierzęta od niektóych ludzi. Dla mnie koniec tematu. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum