Witajcie
Chcę w tym roku zrobić w końcu moje oczko wodne w ogrodzie, dziura jest już wykopana, kaskada nasypana i obrośnięta roślinami. Czytam dużo i oglądam na temat budowania oczek wodnych.
Obliczyłem, że objętość wody będzie wynosiła ponad 60 000 tyś l = 60dm3
Teraz zastanawiam się jaką kupić:
-pompę , aby pompowała mi wodę na powierzchnie , na kaskadę i stamtąd miała by spływać po kamieniach tworząc jak by taki maly wodospad , gdzie będzie się ona zarazem napowietrzała.
-folię do oczka (grubość, parametry jakie miała by posiadać itp.)
Filtr
Filtr jaki chcę zastosować , będzie to filtr piaskowy z warstwą gąbki , czyli na górnej warstwie będzie piasek , środkowa żwir, dolna gąbka. Jest to tanie zastosowanie i bardzo skuteczne.
Zamieszczam rysunek abyście zobaczyli jak to będzie wyglądać, co mógł bym poprawić, może pompę włożyć w dnie filtra i zamontować rurę z filtra do oczka aby zasysała liście z lustra wody ? Zapewne będą one pływać na powierzchni więc muszę jakoś to rozwiązać..
Obliczyłem, że objętość wody będzie wynosiła ponad 60 000 tyś l = 60dm3
Tak tylko dla sprostowania to nie można postawić tu znaku równości
Pompę musisz mieć 15000-25000l/h i szkoda twojej fatygi na taki filtr bo woda na pewno nie popłynie tak jak narysowałeś
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
chyba lepiej będzie jak filtr zastosujesz przed kaskadą np. zasilany od dołu umieszczony w kaskadzie, z którego wodda wypływać będzie wprost do kaskady .... ale fachowcem nie jestem tak tylko sobie myślę..
Woda popłynie po najmniejszej linii oporu, wiec popatrz na rysunek i sam sobie odpowiedz którędy. Filtr piaskowy nie nadaje się do oczka tym bardziej o takim przepływie
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
chyba lepiej będzie jak filtr zastosujesz przed kaskadą np. zasilany od dołu umieszczony w kaskadzie, z którego wodda wypływać będzie wprost do kaskady .... ale fachowcem nie jestem tak tylko sobie myślę..
Nie rozumiem do końca , jak mogę zastosować filtr przed kaskadą i jak woda ma wyplywać do kaskady ?
[ Dodano: 2012-05-03, 23:42 ]
JAREK G napisał/a:
Woda popłynie po najmniejszej linii oporu, wiec popatrz na rysunek i sam sobie odpowiedz którędy. Filtr piaskowy nie nadaje się do oczka tym bardziej o takim przepływie
Pewnie chodzi ci o to , że wodą popłynie sobie gdzieś górą , obok filtra ? Nie będzie wpływała do filtra tak jak ja bym chciał ?
Tam będzie wymurowany na około murek , gdzie będzie jedna przegroda i tam będzie nasypany piasek , na dnie będzie kratka aby woda sobie popłyneła do drugiej przegrody a następnie do góry do oczka..
woda z pompy do filtra np. beczka zasilana od dołu - warstwy filtrujące, a na górze beczki, lub pojemnika brak pokrywy woda przelewa się tworząc jakby źródełko, które zasila kaskadę i msz dolinkę chochołowską i diabelskie źródełko
woda z pompy do filtra np. beczka zasilana od dołu - warstwy filtrujące, a na górze beczki, lub pojemnika brak pokrywy woda przelewa się tworząc jakby źródełko, które zasila kaskadę i msz dolinkę chochołowską i diabelskie źródełko
Próbuję sobie to wyobrazić , ciężko troszke , jak byś miał czas to świetnie by bylo jak byś zrobić jakiś szkic i wrzucił będę wdzięczny
Próbuję sobie to wyobrazić , ciężko troszke , jak byś miał czas to świetnie by bylo jak byś zrobić jakiś szkic i wrzucił będę wdzięczny
No tak teraz rozumiem, ale co to mi da, że woda popłynie sobie od dołu ? To jest tak samo jak by płyneła od góry do tego zbiorniczka co miałem narysowane.
I dlaczego nie ma być filtra naturalnego ? Bez filtra woda będzie moment zielona..
Z wodą jest tak,że płynie jak chce, nie zawsze jak my chcemy, żeby popłynęła tak jak rysowałeś musiałbyś mieć filtr zamknięty i dać pompę tuż przed filtrem, bo woda zawsze popłynie latwiejszą droga, w twoim rysunku woda popłynie górą - przeleje się przez filtr - fizyka. Filtr naturalny to taki glebowo korzenny, ja taki będę robił u siebie, ale w nim woda musi płynąć bardzo powoli poczytaj na forum w filtrach jest dobrze opisane jak wykonać. Przez kaskadę to chyba za duży przepływ by był, zrób rozgałęzienie na pompie - jedno idzie na filtr(oczyści ci mechanicznie z brudu) i kaskadę, a drugie z wolnym przepływem na filtr naturalny, który możesz zrobić obok oczka - taka mała zatoczka jak piszą fachowcy 1/10 powierzchni oczka chyba. przepływ ok 2,5m3/h, ale poczytaj i znajdziesz
O tak właśnie chciał bym zrobic moje oczko, zerknijcie.
Czy zda to egzamin ?
[ Dodano: 2012-05-04, 15:44 ]
krzysztof988 napisał/a:
Z wodą jest tak,że płynie jak chce, nie zawsze jak my chcemy, żeby popłynęła tak jak rysowałeś musiałbyś mieć filtr zamknięty i dać pompę tuż przed filtrem, bo woda zawsze popłynie latwiejszą droga, w twoim rysunku woda popłynie górą - przeleje się przez filtr - fizyka. Filtr naturalny to taki glebowo korzenny, ja taki będę robił u siebie, ale w nim woda musi płynąć bardzo powoli poczytaj na forum w filtrach jest dobrze opisane jak wykonać. Przez kaskadę to chyba za duży przepływ by był, zrób rozgałęzienie na pompie - jedno idzie na filtr(oczyści ci mechanicznie z brudu) i kaskadę, a drugie z wolnym przepływem na filtr naturalny, który możesz zrobić obok oczka - taka mała zatoczka jak piszą fachowcy 1/10 powierzchni oczka chyba. przepływ ok 2,5m3/h, ale poczytaj i znajdziesz
Na pierwszym zdjęciu to, według mnie, założenie mocno teoretyczne. Widząc ile osadów zostaje u mnie w minioczku po jednym sezonie to daję temu układowi jakieś 3-4 miesiące a potem się zatka i woda i tak pójdzie górą. Jak takie ustrojstwo oczyścić, przepłukać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum