wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa oczka - kilka pytań
Autor Wiadomość
Boss-man 
Nowy

Wysłany: 2012-07-12, 12:48   Budowa oczka - kilka pytań

Witam, jestem tu nowy, całkiem zielony i mam parę pytań.
Czytałem już sporo tematów na tym forum ale potrzebuję konkretnych odpowiedzi.

Działka położona niedaleko Halinowa między Warszawą a Mińskiem Mazowieckim
Nie znam się wcale ale podobno ziemia to głównie Glina i Humus (cokolwiek to jest)

Wody gruntowe są bardzo wysokie, przy większych deszczach zalewa działkę,
co za tym idzie, aby wybudować tam cokolwiek trzeba podnieść teren, i głównie z pomocą ziemi z oczka ma być podniesiona + czarnoziem. Oczko ma służyć także jako awaryjny zbiornik na nadmiar wody.

Planowany rozmiar oczka to dł. 7m, szer. 3m, gł. ile koparka (nie wiem jaka będzie dostępna) da radę wykopać ok 2,5-3m.

Pytania: :yahoo:

1. wykładać to czymś czy przy tak wysokich wodach gruntowych i podłożu gliniastym nie ma potrzeby?
2. Jak wykopać aby się brzegi nie osuwały, tzn wykopać prostopadłościan o mniejszych wymiarach i czekać aż się zapadną brzegi? czy kopać przy brzegach na mniejszą głębokość?
3. Domyślam się, że przy glinie woda będzie bardzo mętna, czy odstanie i dużo roślinek załatwi sprawę po pewnym czasie czy będzie błoto cały czas?
4. Oczko ma być jak najbardziej bezobsługowe czyli bez natleniaczy, filtrów itp - czy to zda egzamin woda nie skiśnie ryby przeżyją?
5. Jak z zimowaniem ryb w oczku o takich wymiarach i głębokości? Trzeba robić jakieś sztuczki typu poduszka powietrzna pod lodem, przerębel, słoma?
6. Pytanie otwarte: co jeszcze powinienem wiedzieć, żeby było dobrze a nie było źle ;)
Pozdrawiam

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-07-12, 16:29   

Witaj
Widzę że nic jednak nie czytałeś.
Tu masz zbiornik taki jak Twój http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0 .

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2012-07-12, 19:39   Re: Budowa oczka - kilka pytań

Boss-man napisał/a:
... Oczko ma służyć także jako awaryjny zbiornik na nadmiar wody.

Kurde balans człowieku to nie zbiornik retencyjny.....normalnie wszyscy izolują oczko tak aby nic nie miało wpływu na jego życie, a ty chcesz zostawić je przypadkowi.....marnie to widzę.

Albo zrobisz sobie oczko, albo dół na nadmiar wody w razie potrzeby.....a co jak wody gruntowe się obniżą ????? ryby i rośliny będą wegetować.....????

Ja mam oczko wodne i wysoki poziom wód wiosną i jesienią...trawa wokół oczka chlupie aż miło...
Oczko mi nie wypływa, bo jest to niemożliwe patrząc z punktu prawa fizyki. Woda po jednej i po drugiej stronie folii równoważy siły...a nawet jeżeli parcie z dołu było by większe to i tak bokami opłynie na górę...a wtedy zaleje oczko bo poziom będzie większy

PAWEŁ
Ostatnio zmieniony przez vivit 2012-07-12, 19:48, w całości zmieniany 1 raz  

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-07-12, 19:44   Re: Budowa oczka - kilka pytań

vivit napisał/a:

Albo zrobisz sobie oczko, albo dół na nadmiar wody w razie potrzeby.....

Spokojnie , da się to pogodzić ;)

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2012-07-12, 19:51   

Pewnie tak .... jak zawsze kompromisy są po to aby było coś ,nie do końca takie jak chcemy, ale może choć trochę przypominało to co chcemy ;)

PAWEŁ

Boss-man 
Nowy

Wysłany: 2012-08-27, 10:50   

Witam po przerwie
"Dziura" została wykopana w trakcie ostatnich upałów i wyszło coś takiego.
Zdjęcia robione pół godziny po wykopaniu i już było ok 0,5m wody i jeszcze woda napływała. Niestety od tamtego czasu nie byłem i w sumie nie wiem co tam się dzieje :-(

Jeśli poziom wody będzie niewystarczający, wypompuję ją i zrobię podłoże z folii, chyba że polecacie coś innego.

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2012-08-27, 13:14   

Wykop dużo większe i zrób sobie stawik naturalny, albo wypompuj wodę i połóż folię, będzie oczko.

Boss-man 
Nowy

Wysłany: 2012-08-27, 13:29   

Niestety pierwsze nie wypali, brak miejsca, poza tym oczko jest legalne i na planach.
Co do drugiego, zobaczę jeszcze jak będzie po większych deszczach i większych suszach, jeśli będzie za niski poziom wody, coś więcej poczytam zapewne o folii. Dojdą tam jeszcze kamienie, kaskada, może mostek i roślinki na brzegach. Jeszcze jakieś spostrzeżenia? Propozycje?

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu