Wysłany: 2012-07-12, 12:48 Budowa oczka - kilka pytań
Witam, jestem tu nowy, całkiem zielony i mam parę pytań.
Czytałem już sporo tematów na tym forum ale potrzebuję konkretnych odpowiedzi.
Działka położona niedaleko Halinowa między Warszawą a Mińskiem Mazowieckim
Nie znam się wcale ale podobno ziemia to głównie Glina i Humus (cokolwiek to jest)
Wody gruntowe są bardzo wysokie, przy większych deszczach zalewa działkę,
co za tym idzie, aby wybudować tam cokolwiek trzeba podnieść teren, i głównie z pomocą ziemi z oczka ma być podniesiona + czarnoziem. Oczko ma służyć także jako awaryjny zbiornik na nadmiar wody.
Planowany rozmiar oczka to dł. 7m, szer. 3m, gł. ile koparka (nie wiem jaka będzie dostępna) da radę wykopać ok 2,5-3m.
Pytania:
1. wykładać to czymś czy przy tak wysokich wodach gruntowych i podłożu gliniastym nie ma potrzeby?
2. Jak wykopać aby się brzegi nie osuwały, tzn wykopać prostopadłościan o mniejszych wymiarach i czekać aż się zapadną brzegi? czy kopać przy brzegach na mniejszą głębokość?
3. Domyślam się, że przy glinie woda będzie bardzo mętna, czy odstanie i dużo roślinek załatwi sprawę po pewnym czasie czy będzie błoto cały czas?
4. Oczko ma być jak najbardziej bezobsługowe czyli bez natleniaczy, filtrów itp - czy to zda egzamin woda nie skiśnie ryby przeżyją?
5. Jak z zimowaniem ryb w oczku o takich wymiarach i głębokości? Trzeba robić jakieś sztuczki typu poduszka powietrzna pod lodem, przerębel, słoma?
6. Pytanie otwarte: co jeszcze powinienem wiedzieć, żeby było dobrze a nie było źle
Pozdrawiam
Wysłany: 2012-07-12, 19:39 Re: Budowa oczka - kilka pytań
Boss-man napisał/a:
... Oczko ma służyć także jako awaryjny zbiornik na nadmiar wody.
Kurde balans człowieku to nie zbiornik retencyjny.....normalnie wszyscy izolują oczko tak aby nic nie miało wpływu na jego życie, a ty chcesz zostawić je przypadkowi.....marnie to widzę.
Albo zrobisz sobie oczko, albo dół na nadmiar wody w razie potrzeby.....a co jak wody gruntowe się obniżą ????? ryby i rośliny będą wegetować.....????
Ja mam oczko wodne i wysoki poziom wód wiosną i jesienią...trawa wokół oczka chlupie aż miło...
Oczko mi nie wypływa, bo jest to niemożliwe patrząc z punktu prawa fizyki. Woda po jednej i po drugiej stronie folii równoważy siły...a nawet jeżeli parcie z dołu było by większe to i tak bokami opłynie na górę...a wtedy zaleje oczko bo poziom będzie większy
Witam po przerwie
"Dziura" została wykopana w trakcie ostatnich upałów i wyszło coś takiego.
Zdjęcia robione pół godziny po wykopaniu i już było ok 0,5m wody i jeszcze woda napływała. Niestety od tamtego czasu nie byłem i w sumie nie wiem co tam się dzieje
Jeśli poziom wody będzie niewystarczający, wypompuję ją i zrobię podłoże z folii, chyba że polecacie coś innego.
Niestety pierwsze nie wypali, brak miejsca, poza tym oczko jest legalne i na planach.
Co do drugiego, zobaczę jeszcze jak będzie po większych deszczach i większych suszach, jeśli będzie za niski poziom wody, coś więcej poczytam zapewne o folii. Dojdą tam jeszcze kamienie, kaskada, może mostek i roślinki na brzegach. Jeszcze jakieś spostrzeżenia? Propozycje?
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum